Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Veckans pressklipp 15-23 maj

25/05/2009 av Ordförande

Sinnemäki kräver samma arbetsvillkor för invandrare
De grönas ordförande, blivande arbetsministern Anni Sinnemäki betonar att invandrare har rätt till samma lön och samma arbetsvillkor som alla andra. Hon påpekade att det ligger i alla arbetstagares intresse att man tar hänsyn till minoritetsgruppers rättigheter. Sinnemäki betonade också att det är viktigt för invandrare att kunna finska. (FNB 23/05)

Oenigt om kvinna i EU-toppen
Finland bör ställa upp både en man och en kvinna som kandidat för EU-kommissionen, tycker de flesta enligt Hbl:s kandidattest. Men åsikterna är delade inom partierna. De Grönas Umayya Abu-Hanna vill dessutom att andelen invandrare i EU-länderna bör synas när komissionärsposter och andra viktiga uppdrag delas ut. (HBL 23/5)

Mat och prat i världens by
Stadsfestivalen Världen i byn i Helsingfors ger världens chans att gå och nöta sina åsikter mot andras - eller kanske att få träffa en livslevande invandrare med åsikter om samhället vi delar med varandra. (HBL 23/05)

Rekordstor inflyttning i fjol
Recessionen har gjort att färre personer flyttar till Finland. Antalet började sjunka i början av året. Förra året flyttade däremot rekordmånga människor till Finland. Då kom det 29100 personer, vilket är det största antalet under Finlands tid som självständigt land. Nettoinflyttningen var närmare 15500 personer. (FNB 20/5)

Invandringen som demografisk utmaning
I Finland har den svenskspråkiga befolkningen traditionellt haft en öppen attityd till omvärlden. I ett läge när invandringen allt mer ökar är det naturligt att invandrare ges möjlighet att lära sig svenska och ta del av finlandssvensk kultur. Invandringen är en demografisk utmaning för finlandssvenskarna, inte minst i huvudstadsregionen. Kommunerna får ett extra anslag för att ta emot flyktingar och asylsökande. (Svenska Yle 20/05)

Invandrarna kan säkra isflaket
Intresset för den svenska kulturen och det svenska språket är stort bland unga och välutbildade invandrare i huvudstadsregionen, Åbo och Tammerfors. Det visar en undersökning som tankesmedjan Magma har låtit göra i samarbete med tidningen Helsinki Times. Många invandrare ser svenskan som en språngbräda till viktiga sociala kontakter och affärsmöjligheter. Klart över hälften av de tillfrågade vore intresserade att lära sig svenska och ännu fler, 67 procent, uppger sig vara redo att lära sig svenska om det kan underlätta deras karriär i Finland. Därmed har teorin om den smältande isflaket blir ovidkommande om finlandsvenskarna anammar idén om att den svenska tillväxten finns utanför det strikt svenska. (Magma, Kenneth Myntti, 20/05)

Rätta munnen efter matsäcken
Harry Lindroos och Ralf Valkeapää, tidigare småföretagare från Lovisa, tycker att invandrare bör slussas in i arbetslivet, dock inte så att inhemska arbetssökande med gammal hemortsrätt i hemlandet blir förbigångna av invandrare. Detta ställer stora krav på immigrationsmyndigheterna i sin helhet. Enligt dem vore det kanske skäl att lyssna på de kritiska röster som har höjts. All kritik är inte populism.
HBL 18/05

Svenska folkpartiet
Svenska folkpartiet kräver i den allmänpolitiska resolutionen, som den 103:e partidagen i Helsingfors den 16-17 maj godkände, att ”åtgärder som stöder sysselsättning, integration av invandrare, företagande, export och landets konkurrenskraft måste prioriteras när statsrådet i höst omfördelar 200 miljoner av budgetmedlen”. (sfp.fi 17/05)

Auli Mantila filmar i Sverige
Auli Mantila spelar in sin nästa film i Sverige. Kulankaivajat skall filmen heta och den handlar om syskonen Krista och Kaius som är invandrare och sysselsatta inom den grå zonen. Filmen spelas in 2010, med flera svenska skådespelare i rollerna.
HBL 17/05

Flaskhalsar för flyktingar
Kommunernas inställning är det största hindret för en smidig och snabb integrering av flyktingar, anser man på Inrikesministeriet. Integreringen av flyktingar bromsas fortfarande av flera flaskhalsar, framförallt av att kommunerna inte tar emot tillräckligt många flyktingar. (Svenska YLE 15/05)

Partierna uppmanas engagera invandrare
De politiska partierna borde bekanta sig närmare med invandrarnas vardag och få invandrarna med i det politiska beslutsfattandet, i stället för att bara diskutera invandring som fenomen, påpekar minoritetsombudsman Johanna Suurpää i en intervju för Svenska YLE. (Svenska YLE 15/05)

7 Mediaklipp (RSS)