Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Att vara eller inte vara

07/05/2009 av Ordförande


Gerd-Peter Löcke
Enligt Gunnar Hiléns inlägg EU och den fria viljan är EU ett i raden av europeiska försök att hålla ihop ett gäng av sinsemellan högst oliktänkande länder och sträva mot ett gemensamt uppsatt mål av fred och social och ekonomisk välfärd. Finlands regering har nu som mål att alla nordiska länder, länderna på västra Balkan samt Turkiet ska ingå i EU år 2020. Enligt regeringen accepterar EU:s närmaste grannar redan nu de viktigaste europeiska normerna och ser emot en marknad som utsträcks till grannskapet.

Finlands regering ser EU som världens ledande kompetensområde vad som gäller grundläggande forskning när det gäller att tillämpa kunskap. Detta område är då ett lockande område för arbetskraftsinvandring med ett så enhetligt asylsystem som möjligt. För en EU-medborgare ska det även vara lika lätt att röra sig inom unionen från ett land till ett annat som det är att resa inom sitt eget land. Enligt regeringen är EU 2020 en sammansvetsad global aktör som talar med en röst i alla viktiga världspolitiska frågor och är en viktig garant för internationell säkerhet samt en effektiv aktör i fråga om krishantering.

Regering betonar vikten av att man agerar i ett tidigt skede. ”Ordet är alltså vilja”, skrev Gunnar. Vägen från ordet till agerandet är dock lång, som vi blattar kan konstatera i vårt dagliga liv, i synnerhet i en tid av ekonomisk osäkerhet. Och när regeringen ändå vill framhäva de specifika förhållanden som råder i Finland, så för vi frågor oss: ”Att vara, eller inte vara” för ett sammansvetsad EU.
Uppdaterad: 07/05/2009 22:04

3 Nyheter (RSS)