Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Publiceringsetiskt seminarium

04/07/2008 av Anna


Utrikesmisteriets buffetmottagning
[zoom]
I över 35 år har det publiceringsetiska seminariet arrangerats som ett samarbete mellan Hangö sommaruniversitet och Finlands svenska publicistförbund. Ifisk:s ordförande Gerd-Peter Löcke och ordinariemedlem Björn Palmén har deltagit i årets seminarium, som hölls på Pensionat Tellina i Hangö 13-15 juni. Tyvärr fick Ales Markau, som själv är journalist, förhinder och missade fina föredrag, diskussioner och fester.

Som första föreläsare konstaterade Maria Rankka från den svenska tankesmedjan TIMBRO att partier och politiker vänder sig inte längre i lika hög grad som tidigare till partimedlemmar, ideella organisationer och folkrörelser för sin åsiktsbildning. I stället utvecklas idéer och värderingar i nätverk och grupper utanför den politiska processen. Timbros uppdrag är att långsiktigt utveckla idéer och bilda opinion för marknadsekonomi, individuell frihet och ett öppet samhälle.

Forskare i mediekultur, docent Anu Koivunen från Stockholms universitet samt riksdagsledamöter Jacob Söderman (sdp) och Janina Andersson (grön) diskuterade frågan om politikernas privatliv är offentligt? Självklart att vi diskuterade hemma-hos-reportagen, de sexuella trakasserierna i riksdagen och sms-skandalen. Gruppen var bekymmert över att de stora och viktiga politiska frågorna tycks drunkna under mysigheten.

Riksdagsledamot Bjarne Kallis (kd) talade om politikerbloggar. Journalisterna är medvetna om att nätet innebär ständig uppdatering och ständig deadline. Faran att bakgrund, mening och sammanhang i jakten på att vara först försvinner. Å andra sidan är nätet tillgängligt för alla och politiker når via sina bloggar folket direkt utan journalisten som gatekeeper.

I Finland är yttrandefriheten är grundvalen för ett demokratiskt samhälle. God journalistisk sed bygger på vars och ens rätt att ta emot information och åsikter. Det är Opinionsnämnden för massmedier (ONM) som har som uppgift att tolka god journalistisk sed samt försvara yttrande- och publiceringsfrihet. Mera om journalistregler i Finland finns på www.jsn.fi

.Seminariet avrundades traditionellt med utrikesmisteriets buffetmottagning på Hago Casino. Fotot är tagen därifrån och visar bl a Börn (1) och Gerd-Peter (2) till höger samt Publicistförbundets sekreterare och ifiskare Lasse Gustafsson (2) till vänster.

Jag vill redan påminner alla våra medlemmar som är intresserad av samhällsfrågor och yttrandefrihet att boka in nästa års seminarium.

Gerd-Peter Löcke Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)