Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ifisk med på möte med migrationsminister Astrid Thors

05/06/2008 av Ordförande


[zoom]


[zoom]
Minister Astrid Thors ville träffa aktiva inom ifisk för att tillsammans meds fp:s integrationspolitiska utskott och MultiCultural Finland diskutera denkommande redogörelsen om lagen om integration. Redogörelsen behandlas i regeringens aftonskola, som är regeringens inofficiella sammanträde, den 18 juni.

Från ifisk fick jag behörigt sällskap av Christian Thibault, Ales Markau och Christina Korkman från huvudstadsregionen samt Evariste Habiyakare och Elena Makarova från östra Nyland och Jean Claude Mutiganda från Österbotten. Även Tanja Lundqvist, som deltog som sfp:s integrationsutskottets ordförande och Katia Torres-Airava från MultiCultural Finland kommit in i det politiska arbete via ifisk.

Ifisk hade alltså den absoluta majoriteten då vi satt i svenska rikdagsgruppens grupprum. I en positiv stämning gick vi genom ett finskspråkigt utkast på 15 sidor. Bland annat diskuterades regeringens integrationsprogram, barn och ungdomar, isolerade invandrare, de äldre invandrare samt invandrarnas möjligheter till arbete. Eftersom de allmänna problem är kända fokuserade vi på vad som kunde göras bättre i fortsättningen.

Det finns mycket positivt i redogörelsen. Bland annat vill regeringen att de enskilda flyktingarnas och invandrarnas behov tas bättre i betraktande. Tillgång till integrationen på svenska ska bli bättre och snabbare. För att uppnå dessa mål ska samarbete med invandrarnas och övriga medborgareorganisationer, som är i ständig kontakt med invandrarna eller flyktingarna förbättras. Svenskan däremot behandlades mera försiktigt och jag fick inte den uppfattning som kunde övertyga mig att regieringg verkligen vill jobba för att stöda blattarna, m a o de svenskspråkiga invandrare.

Ifisk koncentrerade sig mest på invandrarnas individuella rättigheter och förde fram bland annat att olika lag, som reglerar medborgarnas och/eller invandrarnas tillgång till social- och hälsovårdservice, borde harmoniseras. Dessutom tog vi upp önskemål som kunde underlätta invandrarnas tillgång till arbete. Enligt amerikanska modellen borde invandraren kunna börja jobba utan att det krävs behörighet från finska högskolor. Avlöningen kunde vara enligt det finska systemet och invandraren /flyktingen kunde uppmuntras att skaffa sig de i Finland nöjdvändiga behörigheter för att kunna utföra vissa arbetsuppgifter. Systemet skulle även hjälpa invandraren att finansiera studierna i Finland själva, om det vore möjligt att fortsätta med arbete.

Den ända äkta finlandssvenska blatterörelsen visade med en så massiv närvaro att den är beredd att fortsättningsvis ta sitt ansvar i integrationspolitiken.
Gerd-Peter Löcke

Foto 1: Integrationsutskottets ordförande Tanja Lundqvist från Sibirien med ”silvermedaljisten” Christian Thibault från Tyskland

Foto 2: Arbetsgruppen och Minister Astrid Thors

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)