Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Att fly ifrån och att komma till

15/04/2008 av ifisk


Berättarkafeeten
med Muharrem i rött Elena och Gerd-Peter (fvth)
[ zoom]
Tusen och ett ord kallades en berättarfest 4-5 april på Sandels i Helsingfors. Målet var att samla svensktalande, barn och ungdomar i första hand, kring berättandet av olika slag.

Musik- och kulturskolan Sandels förvandades under två dagar till en värld fylld av svenskspråkig ordkonst i alla dess former. Sagor, sånger, spännade berättare, verkstäder och realityteater väntade på både unga och äldre besökare.

En svensk film Zozo, som berörde bl.a. invandrarnas språkprobem och utsatthet, visades i filmsalen till en fåtalig publik. Efteråt var det meningen att i berättarkafeet diskutera ämnet ”Att fly ifrån och att komma till” med IFISK företrädd av Elena Hellberg-Hirn. Samtalet vred sig emellertid åt annat håll, till personliga upplevelser av att leva i utlandet, och nationella och andra symbolers betydelse.

Deltagarna var eniga om den personliga berättelsens unika värde.Elena avslutade samtalet med en citat från den kände amerikanske kulturantropologen Clifford Giertz: "Kulturen består av berättelser vi berättar för varandra om oss själva".
Uppdaterad: 15/04/2008 23:32

3 Nyheter (RSS)