Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Berättarfestivalen i Helsingfors

09/04/2008 av ifisk


Berättarfestivalen


Berättarkafeeten
med Muharrem i rött Elena och Gerd-Peter (fvth)
[ zoom]
Berättarfestivalen ”Tusen och ett ord” öppnade sina dörrar för första gången. Under två dagar förvandlades ungdomsgården Sandels i till en magisk värld fylld av berättande och ordkonst! Personer mellan 5 och 75 medverkade i olika program eller stiga in och tog aktivt del av sagolika berättelser,föreläsningar, rappande ungdomar, knasiga ordkonsthörnor, verkstäder, berättarcafé med kända och okända berättare.

Emedan fredagen var bokad mera för skolbarn var lördagens program för alla åldrar. Och på lördagen deltog våra medlemmar Elena Hellberg-Hirn, ursprungligen från Ryssland och Muharrem Miftari från Kosovo i programmet. Muharrem kunde besökaren ”låna” från de levande böckernas bibliotek, som ordandes i samarbete med Allianssi, www.alli.fi. Idén med levande böcker är att varje människa är en historia som kan berättas. Genom att fråga och berätta kan vi skapa nya sammanhang och bättre förståelse för vårt eget och andras liv. En idé vi särskilt gynnar.

Elena ledde debatten kring filmen Zozo, berättelsen om en liten pojkes väg från krigets Beirut till välfärdsstatens Sverige. Inspirerade av filmen kunde äldre barn även göra serier i Mark Ståhles filmverkstad. Tillsammans med Mark planerar ifisk en fortsättning på serieteckning kring tema invandrare och mångkultur. Elena kommer att berätta om festivalen i ett senare skede.
Också ordförande Gerd-Peter Löcke besökte festivalen, som överraskande nog åtminstone på lördagen var proppfull av människor i all ålder. Om festivalen arrangeras nästa år på nytt, skulle den vara värd att satsa hårdare på. Arrangörer för festivalen var Sydkustens landskapsförbund, Helsingfors stads kulturcentral, ungdomscentral och Kulturhuset Sandels med stöd av Sparbanksstiftelsen i Helsingfors och Föreningen Konstsamfundet.

Mer information om festivalens program finns här.
Uppdaterad: 15/04/2008 23:16

3 Nyheter (RSS)