Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Dags att skapa enhetlighet i invandrings- och visumpolitiken

07/04/2008 av Ordförande


Henrik Lax

Europaparlamentariker Henrik Lax hör till de politiker som intensivt jobba för att vi blir bemötta jämlikt i Finland. Jag har besökt hans kontor i Bryssel och kan endast beundra hans och teamets enorma insats för ett gränsfritt Europa.

Enligt Lax förbättras den fria rörligheten inom Europa kontinuerligt och skapandet av det gränsfria Europa är i full gång. I slutet av förra året anslöts nio nya länder till det så kallade Schengenområdet. För en dryg vecka sedan togs det sista steget i dessa länders fullständiga införlivande då också deras flygfält började fungera som en yttre gräns för Europa. Och inkommande tisdag är Lax föredragande för rapporten, då utskottet för mänskliga fri- och rättigheter (LIBE ) röstar om en ny reviderad, mer "ansökarvänlig" visumpolitik.

Som make till en nigerian vet jag väl att det även finns ett stort minus. De människor som av en eller annan orsak vill komma in på EU-område får tyvärr inte ta del av dessa förenklingar. Därför bör den fria rörligheten i Europa kompletteras med en fungerande invandrings- och visumpolitik.

Enligt Lax trevar EU fortfarande efter vad dess riktiga roll är. I vissa frågor agerar man gemensamt, medan det i andra frågor är upp till medlemsländerna själva att besluta. Henrik Lax har alldeles rätt när han kräver att det är dags att skapa en sund och rimlig invandrings- och visumpolitik för att möta framtidens utmaningar. Ifisk har redan länge påpekat att Europa inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att skrika efter kvalificerad arbetskraft. I Finland också, eller i synnerhet, den svenska sektorn. Då gäller det att vara förberedd för både Finland och blattarna. Annars springer andra regioner förbi.

På Europadagen den 9 maj har du möjlighet att träffa Henrik Lax mellan klockan 14-16 på café Kafka i Helsingfors.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

Mer information om Henrik Lax

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)