Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Flyktingvännernas årsmöte

06/04/2008 av Krassimir


Krassimir


Flyktingvännernas årsmöte
[ zoom]
Den 2 april höll föreningen Flyktingvännernas rf. sitt årsmöte. Flyktingvännerna finns i anslutning till Oravais flyktingförlängning och fungerar som stöd- och hjälporganisation för asylsökande och övriga invandrare samt verka för utsatta grupper i Finland och utomlands. Föreningen håller till i huset Capella som har förvandlats till ett internationellt kulturcentrum där invandrare har möjlighet, tillsammans med traktens invånare, att uppleva rekreation samt ge uttryck för sin skaparglädje. Följaktligen inleddes årsmötet med en sång, Capellas sång, som skrivits och komposterats särskilt för att återspegla föreningens vänskapsverksamhet. Föreningens återvalda ordförande, kyrkoherde Berndt Berg, kunde redovisa för ett händelserikt år med uppträdanden, samarbete med olika organisationer men också engagemang i enskilda flyktingars öden. För år 2008 planerar föreningen allmänt humanitär-, mångkulturell- och invandrarjuridisk verksamhet. Dessutom kommer föreningen att genomföra bland andra projektet "Rebecka" som inriktar sig på kvinnoverksamhet och använder konst, sång, musik, bild, scenografi, koreografi mm. som arbetsmetoder. Genom sitt engagemang och humanitära syn samt viljan att ställa upp för sin nästa har Flyktingvännerna förvandlats till en oersättlig aktör för traktens invandrare och är förebild för integrationsverksamhet.

Hälsningar Krassimir Ninov

Capellas sång

Capella är en stjärna på himlens päll, Som tänds när mörkret faller var gång när det blir kväll. Så kan vi människor lysa just för varann Och ingen måste frysa om vi dem hjälpa kan.

Refräng: Tillsammans i Capella Mot stjärnor vi ser. Där finns vårt hopp, vår källa Som kraft och glädje ger.

Den vackraste av blommor sår vänskap här, Av färg den var dag flammar, den bron bland människor är. All jordens sköna fägring vi kring oss ser. Om frihet, fred för alla på denna jord vi ber.

(Text: Margatreta Stmith-Edström, Rafael Edström, Eva Björk)

3 Nyheter (RSS)