Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Tanja Ljungqvist träffar familjen Gusani från Kroatien

21/03/2008 av Krassimir


Krassimir Ninov

KTanja Ljungqvist (tv) med utskottet
Jag har varit på en mötte i Vasa. Her skikar jag till dig några ord och bilder.

Under helgen 14-15.3 följde jag med ett träff av Svenska folkpartiets integrationspolitiska utskott, sammankallat av migrationsminister Astrid Thors. Utskottets uppgift är att sammanställa ett integrationspolitiskt program. I samband med sammanträdet i Vasa fick utskottsmedlemmarna stifta bekantskap med den konkreta livssituation som flyktingar och asylsökande befinner sig i.
På träffen närvarade bland andra 6-barnsfamiljen Gusani från Kroatien vars utvisningsbeslut skulle verkställas på måndag. Familjens musikaliskt begåvade söner Sami och Irfan framförde föra årets eurovisionvinnare "Molitva" medan mamma Drita och dottern Leyla vädjade till utskottsmedlemmarna om hjälp med att avblåsa utvisningen. På måndag fattades beslut av Högsta Förvaltiningsdomstolen att utvisningen inte skulle verkställas.
Övriga representanter för invandrarna i Österbotten var företagaren Abbe Lalu från Marocko som har bott i Finland sedan 1985 samt en vitrysk familj som startat eget företag i Österbotten. Representanter för föreningen Flyktingvännerna framförde också åsikter gällande invandrarpolitiken.

Utskottsmedlemmarnas ordförande Tanja Ljungqvist såg träffen som mycket givande och ansåg att sådana träffar förankrar de politiska planerna i konkreta frågor.

Krassimir Ninov

3 Nyheter (RSS)