Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Om Finlands minsta språk: finlandssvenskt teckenspråk

26/02/2007 av ifisk


Sfp:s ordförsnde Stefan Wallin och Lena Wenman
[zoom]
Om du trodde att svensktalande blattar är en minoritet inom minoriteten så har du nog misstagit dig. Finlandssvenska döva är en minoritet inte bara i den finlandssvenska språkgruppen, utan också en minoritet inom den döva, teckenspråkiga språkgruppen i Finland. Finlandssvenskt teckenspråk är ett av Finlands minsta språk med cirka 300 utövare i hela Svenskfinland – minst lika många finns i Sverige p.g.a utvandring. Teckenspråket omfattas också av språklagen, § 17 i Finlands grundlag.
Lena Wenman, som är hemma från Sverige och kandiderar i kommande riksdagsval, säger att finlandssvenska döva har en lång historia att vara stolt över.
– Den första dövskolan grundades av en finlandssvensk döv, Carl Oscar Malm. Men nu visar forskningen att det finlandssvenska teckenspråket är en egen variant inom teckenspråk i Finland, och språket skiljer sig även från det teckenspråk som används i Sverige. Därför måste vi varje dag kämpa hårt för att få uppmärksamhet och tillgång till service på vårt eget språk, säger Lena.
Som de flesta ifiskare vill också Lena delta aktivt i samhället och grundade nyligen intresseföreningen för bevakandet av det finlandssvenska teckenspråkets ställning, som blir en specialförening inom sfp. Styrelsen består av teckenspråkiga personer som har finlandssvenskt teckenspråk som modersmål. Lena Weman fungerar som föreningens sekreterare. 
I sitt valmanifest betonar den nya föreningen hur viktigt det är att svensk- eller tvåspråkiga föräldrar som får ett hörselskadat barn genast får bra information om språkträning, språkmöjligheter i teckenspråk och hur man kan stöda barnets tvåspråkighet, bestående av teckenspråk och tal- eller skrivspråk. På bilden hoppas sfp:s ordförande Stefan Wallin och Lena Wenman på mer forskning kring finlandssvenskt teckenspråk, som skiljer sig både från det finska teckenspråket och det teckenspråk som används i Sverige.
Ifisk vill stöda Lena i sitt arbete och uppmanar alla medlemmar bekanta sig med , där föreningen berättar mera om målsättningarna. En videohälsning på teckenspråk av Lena Wenman, där hon berättar om föreningens mål och syften, publiceras senare på samma sida.. Text och foton: Gerd-Peter Löcke lena.wenman@svenskadova.fi Se även intresseföreningens hemsida

3 Nyheter (RSS)