" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv mars 2009

Rekordhög bidrag för allmän verksamhet

31/03/2009 by Ordförande


Jag har glädjen att meddela att Svenska kulturfondens har beviljat ifisk ett bidrag om 7321.00 euro för verksamheten. Aldrig fick vi mera finansiella medel för vår verksamhet. Avgörande för den centrala fonden var att vi fyllde vår uppgift att utveckla och bevara invandrarnas intresse för svenskan och den finlandssvenska kulturen. Målgruppen för vårt arbete når vi huvudsakligen i Svenskfinland, men även i Sverige och i Tyskland.

Det nya årets motto är ” Invandrarna är en rikedom”. Vi vill fortsätta med den mångkulturella dialogen på svenska. Blattar ska bli en naturlig del av det finlandssvenska samhället. Och även i osäkra tider ska det vara ett privilegium att vara blatte.

De flesta aktiviteterna kommer fortfarande att anordnas i samarbete med andra invandrarföreningar och finlandssvenska institutioner. Genom ett aktivt kontaktarbete vill vi höja på blattarnas profil inom olika professionella samhällssektorer (bl a politik, media, trossamfunden och tredje sektorn). Dessutom finns planerna för en egen tankesmedjan, där vi vill bidra till ett fungerande samhälle på svenska.

Vi tackar Svenska kulturfonden med vårt deltagande i Nylands utdelningsfest i Liljendahl den 2 april.

Gerd-Peter Löcke Ordförande Läs mera om de regionala fondernas utdelning 2009

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)

Mansprat över morgonmålet

09/03/2009 by ifisk


Mansfrukost
[zoom]


Folkhälsans förening i Botbyregionen har hunnit med två mansfruskoster. Hittills var med nio män från fem olika länder. Initiativtagare var ifisk:s ordförande Gerd-Peter Löcke från Tyskland. Folkhälsan har i sin medlemtidning 2009/1 uppskattat hans insatser att organisera regelbundet återkommande mansträffar över lördagsmorgonmålet.

Bland annat skiver Petra Sjöblom att Gerd-Peter ”Löcke sitter på information som han nu vill omsätta i ett positivpraktiskt sammanhang i form frukostträffen för män.” Vidare får vi läsa att han inte sticker under stol med det faktum att han oroar sig för hur män mår, att de kanske inte riktigt hittar sin plats i samhället, att många har problem med alkoholen och nämner bland annat att självmordskvoten är betydligt högre hos män än hos kvinnor.”

Gerd-Peter vet att många män upplever ett behov av att prata om olika saker men saknar de rätta nätverken och att alla män inte vill bygga nätverk över ett ölstop på krogen.

Mansprat är det första försöket att kombinera blattarnas intresse med Folkhälsans strävan efter hälsofrämjande tänkande som verksamheter når ut till människor i alla åldrar i Svenskfinland.

Nästa mansfrukost går av stapeln lördagen den 25 april kl. 10:30 på café Machiato i Östra Centrum (vid Hansabron).

Mer om Folkhälsan
Uppdaterad: 13/04/2009 11:20

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Ser du rasism i Svenskfinland?

04/03/2009 by ifisk


Gerd-Peter Löcke


Vilket liv det blir om någon vill skapa en asylmottagning i det egna grannskapet eller om zigenare köper granngården och somalier flyttar in i lägenheten under? Och är det högt i tak o brett mellan väggarna, när finlandssvenskarna kallas för hurri eller inte får betjäning och service på svenska? Är man då snabba på att både skrika i högan sky och rentav vifta med rasism- och diskrimneringskortet.

Hur är det med dig, ser du rasism i Svenskfinland? Denna fråga ställer Radiohuset redan idag på sin webbsida .

Torsdagen den 5 mars klockan 15 – 17 får du lyssna på ifisks ordförandes svar, då han igår blev intervjuad av Radio Vega. Så mycket redan nu: ”Farliga är inte sannfinländare som Soini eller Halla-aho utan politiker som Bogomoloff och Samlingspartiet, som har direkt tillgång till makten.”

Radiohuset sänds klockan 15-17 och du kan lyssna även via nätet.

Ge dina svar helst genast. Blattarna ska synas. Om vi inte syns försvinner vi, med eller utan rasism.

Publicerad i3 Nyheter (RSS), 4 Brännpunkt (RSS)