" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv juli 2009

Blatterörelsen mår bättre än vi tror

06/07/2009 by Ordförande

Gerd-Peter Löcke
u, när de flesta av oss njuta av sommaren och semestern, har jag som ordförande fått tid att igen göra lite mera för ”blatterörelsen”. Det finns bokföring, rekvisition, organisationens kärnverksamhet: hemsidan och så klart alla ni aktiva som har varit med i verksamheten och har hjälpt mig att komma över en mycket jobbintensiv vinter och vår.

En av ifisk:s uppgifter är att bevaka blattarnas intressen. Allt fler klagomål droppa in, där våra medlemmar klagar över extrem dålig juridisk service på svenska. Och även jag blir deprimerad när jag måst medge att jag inte ha vettiga förslag hur vi kunde åtkomma klämman.

För att kunna bättre hålla reda på hur ”värdens värld” ser på oss blattar har vi börjat saxa vad finlandssvenska pressen skriver om invandrarna. Under rubriken ”Veckans pressklipp” berättar vi bland annat hur regeringens nya utbildningsstrategin för invandrare ser och rätten/orätten att lära sig svenska behandlas i pressen eller hur blattarna beaktas i politiska aktiviteter. Det lönar sig att bekanta sig med sidan.

Men det finns även positiva tecken i blattarna liv. Blattekandidater gav Svenskfinland europamandatet. Måhända var det blattekandidaternas totala 3917 röster som avgjorde en finlandssvensk expertrepresentant i det allt viktigare EU-parlamentet.

Fredagen den 29 maj hade disputerade Evariste Habiyakares för doktorsgraden vid Hanken i Åbo Akademi. Evariste har gjort ett utmärkt jobb och står som förebild för många afrikanerna som vill utbilda sig på svenska.

Årets "Finlandssvensk Föreningsfestival" hålls i höst i Vasa. Det årligen återkommande evenemanget "Finlandssvensk Föreningsfestival" startade i Åbo 2005 och YLE’s tv-nytt lade speciellt märke till I-Fisk’s monter. Nu behöver vi igen aktiva ifiskare som vill vara med och göra festivalen åter igen till en upplevelse. I en skärpt ekonomisk situation befinner sig även mången blatte i ett slags mental "lama" som gör att Gunnar Hilén för tillfället kanske inte är särskilt skärpt vid musen som han rapporterade från Svenska kulturfondens utdelningsfest i Liljendal. Mera skapt var dock hans debutbok ”Barn är inte att leka med”, där han berättar om hans eget (blatte-) liv, men även om barnens öde i det finska dagvårdsystemet. En bok, du inte kan vara utan. Ifisk har ännu några exemplar kvar.

Vill du hålla dig uppdaterad i vad som händer i blattevärlden kan du abonnera allt nytt som RSS.

Önskar er alla en trevlig sommar

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS)