" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv maj 2008

Glad stämning på vårträffen

18/05/2008 by ifisk


Vårträffen [zoom]


Ordförande och stadsfullmäktige [zoom]


Pianisten Björn Palmén [zoom]
Måndagen den 19 maj träffades 15 personer från sju länder på Kafé Arbis i Helsingfors. Träffen ordnades i anledning av vår första invandrarkurs SOS (svenska och samhällslära). Kursen hade nio mycket intresserade deltagare från sju olika länder. Kursen producerades i samarbete med Svenska studiecentralen och Arbis i Helsingfors.

Kring en liten matbit och pianomusik hade kursens deltagare möjlighet att träffa andra medlemmar. Stadsfullmäktige Maria Björnberg-Enckell (sfp) berättade hur det är att vara kommunalpolitiker. ”Mia” är född och bosatt i Helsingfors. Hon är filosofie magister från HU och för närvarande politiker på heltid. Egentligen skulle hon inte bli politiker, utan författare. Men då hon blev litteraturvetare från Helsingfors universitet, studerade administration vid Hanken, jobbade vid FST, skrev en bok och fick tre barn märkte hon att svensk service inte är en självklarhet i stan.

Inte är den heller för blattarna. Stadsfullmäktige vässade pennan när en efter den andra berättade om samma problem med myndigheterna. I Helsingfors vill man inte ge servicen på svenska och snarare försöker tvinga blattarna att tala svenska. Om det inte lyckas övergår man automatiskt till engelska.

Ales Markau från Vitryssland berättade att en tjänsteman frågade honom hur det kan vara möjligt att han efter 18 månader inte ännu kan finska. Ales frågade tillbaka: ”Hur länge har Ni bott i Finland och kan inte ännu svenska?” En liten anekdot som visar kvällens stämning: positiv, mycket positiv. Det blev mycket prat om blattarnas vardag och hur vi kunde hjälpa till (svenska) kommunalpolitikerna i deras uppdrag att upprätthålla den svenska servicen.

Ett stort tack till Arbis och kaféet för att vi fick kunde träffas i ett äkta svenska rum och fick njuta av en förträfflig servering. Nu hoppas vi att kunna fortsätta med blatteforumen.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)