musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Brännpunkt
29.11.2002

I-Fisk Åbo - Evariste Habiyakare
arrow.gifEvariste Habiyakare
I-Fisk Åbo - Seth Ndayishimiye
arrow.gifSeth Ndayishimiye
arrow.gifÅbodelegationen
musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Brännpunkt arrow.gif Temaserie arrow.gifKultur

I samband med Afrika året 2002 har Åbo I-Fiskarna med Evariste Habiyakare och Seth Ndayishimiye i spetsen varit med och lägga fram sina tankar om hur de upplever livet här i Finland.

Vad är kultur?
Vad kultur är, har man förklarat på många olika sätt. Begreppet kultur springer ursprungligen ur ett sammanhang av gudadyrkan, dvs. kult, men utöver denna aspekt har det också starka konnotationer till en vokabulär av ömsesidighet genom betydelser såsom odling och omvårdnad . Det finns alltså många olika sätt att definiera kultur. Begreppet kultur kommer från latinet cultura och betyder översatt odla och vårda. Senare har begreppet kommit att stå för det som är betecknande för ett samhälles andliga odling i fråga om musik, konst, litteratur etc., dvs. det som vi idag ofta betecknar som högkultur. Den andliga odlingen genom olika kulturella uttryck har handlat om att ge uttryck för sig själv och sin egen kultur, att ge en del av denna, men samtidigt också skapa detta kulturella jag och sin egen identitet inom denna. Enligt senare tids uppfattning har denna betydelse varit både snäv, värderande och politisk laddad.

Det moderna vetenskapliga bruket
av begreppet kultur är en protest och har således kommit att beteckna det som på olika sätt är gemensamt för en grupp människor med fokus på tankar, ord, värderingar och handlingsmönster, men även i form av yttre artefakter. Kulturen kan definieras som en grupp människors gemensamma regler, värderingar, symboler och språk. I begreppet kultur ligger de grundläggande värderingar av vad gruppen uppfattar som rätt eller fel. Kulturen är helheten av lokala meningar i termer av hur människor förstår, tänker kring, talar om och beskriver beteende, institutioner, händelser och processer. Varje samhälle har sitt sätt att kartlägga mening och ordning som grund för sina beteenden.

Kulturen ständigt föränderlig
Kulturen är ständigt föränderlig och inte statisk och på grund av detta skiftar den ofta karaktär från en generation till en annan. När vi idag talar om andra länder använder vi ofta begreppet kultur för att förklara det som vi i vardagen upplever som främmande eller exotiskt. "Det är deras kultur", kan vi t. ex säga om ett ett folks sätt att hälsa på varandra och vi tar då fasta på det som är olikt i förhållande till oss själva. Ett sätt att förstå kultur är att tänka på allt som man behöver veta för att inte upplevas som en främling i ett främmande land. Det finns en mängd olika saker såsom: språk, kroppspråk, hur man beter sig, religion, filosofi, myter, sjukvård, familjeseder, politik, ekonomi mm. Listan närmar sig allt det som ingår i en människans liv från födsel till död, och kan kallas ett utvidgat kulturbegrepp. På andra sidan kunde man närma sig begreppet kultur genom att beskriva den som en unik livsstil, vilket omfattar ett distinkt sätt att tänka, uppleva, känna, tro och bete sig, som överförs från en generation till en annan.

Inlärd kultur
Även om kulturdefinitioner varierar kan man ändå lägga märke till några centrala och återkommande element: kultur är inlärd och förs vidare mellan generationer, kultur är ett system där olika sidor av kulturen är beroende av varandra, kultur delas av en grupp människor och definierar därmed gränserna till andra grupper. Här uppstår redan, utgående de ovan nämnda definitioner och synsätt på kultur, en stor kulturell skillnad mellan Finland och de flesta länder varifrån invandrare och flyktingar ursprungligen kommer.

arrow.gif1. KULTUR Vad kultur är, har man förklarat på många olika sätt.
arrow.gif2. KOMMUNIKATION är  ett komplext begrepp, som svårligen låter sig definieras entydigt.
arrow.gif3. BEMÖTANDE AV ANDRA (invandrare och finländare)
arrow.gif4. VERBAL KOMMUNIKATION består inte bara av det vi säger och hör.
arrow.gif5. ICKEVERBAL KOMMUNIKATION. Den största delen av kommunikation är ickeverbal
arrow.gif6. DISKUSSION. Olika kulturer har olika seder och bruk i allt som sker.
arrow.gif7. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

Svenska kulturfonden info@ifisk.org

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk