musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Brännpunkt
29.11.2002

I-Fisk Åbo - Evariste Habiyakare
arrow.gifEvariste Habiyakare
I-Fisk Åbo - Seth Ndayishimiye
arrow.gifSeth Ndayishimiye
arrow.gifÅbodelegationen
musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Brännpunkt arrow.gif Temaserie arrow.gifKommunikation

I samband med Afrika året 2002 har Åbo I-Fiskarna med Evariste Habiyakare och Seth Ndayishimiye i spetsen varit med och lägga fram sina tankar om hur de upplever livet här i Finland.

Kommunikation  låter sig svårligen definieras entydigt
Kommunikation är liksom kultur ett komplext begrepp, som svårligen låter sig definieras entydigt eller slutgiltigt. Olika författare och forskare har pekat på flera olika sidor av vad man menar med kommunikation. Kommunikationen sker hela tiden, det är inte bara ett verbalt fenomen, och kommunikation sker både medvetet och omedvetet. Vi kommunicerar genom vad vi säger och genom det vi inte säger. Vi kommunicerar genom kroppsspråk och genom andra icke verbala signaler såsom kläder, frisyr, dofter och olika artefakter. Vi kan också kommunicera genom skriftspråk. Kommunikationen är ett dynamiskt fenomen, som alltid går i bägge riktningarna. Vi kommunicerar via koder, vars förståelse är beroende av tidigare erfarenheter, i detta sammanhang kan vi peka på förståelsen som avgörande för kommunikation. Kommunikationen måste vara så tydlig som möjligt. Kommunikation är en helt central process i alla människornas samvaro, och bestämmer helt avgörande utfallet av våra möten med varandra. Vi kommunicerar med varandra för att utföra många viktiga funktioner, bland annat att ge och söka information och anvisningar; att förmedla upplevelser och reaktioner, att reagera och förtydliga meddelanden till och från varandra; att uttrycka inställningar och åsikter, att påverka varandra

Kommunikation mellan "oss och dem"
Med tanken på vår närvaro och mötet med andra - både finländare och utlänningar - kan vi konstatera att kommunikation sker hela tiden mellan "oss och dem". Ibland krävs det andra tankesätt för att kunna kummunicera rätt med de andra som inte känner till våra kulturer. Men vi skall inte heller ta för givet att vi kan kommunicera rätt med de männiksor som kommer från samma "kultur". Här skall jag passa på och påpeka att vi alla lever i våra egna "psykologiska kulturer" som kan vara svåra att uppfatta för en utomstånde. En grundläggande förutsättning för att lyckas med kommunikationen med andra är att vi förmår samtala på ett ändamålsenligt sätt oavsett vilka grupper vi tillhör och målsättningar de olika grupperna har i sitt daglig liv. Samtalet spelar en väsentlig roll för att kommunikationen skall lyckas och så småningom få lite förståelse för de andra. Det förutsätter samarbete och förståelse så att parterna förstår varandra. I denna kommunikation är språket av stor betydelse och ibland spelar det en mycket central och avgörande roll i saken.

Verbal och icke-verbal kommunikation
I kommunikationen finns sändare som har ett budskap till andra eller till omgivningen och det måste också finnas mottagare som tar emot signaler som sändaren skickar. Mottagaren tolkar budskapet enligt sin egen perception dvs. uppfattning om saker och ting. Tolkningen av budskapen kan bero på många olika faktorer såsom mottagarens egen bakgrund, kultur, livhistoria, studier o.s.v. Här skall vi också nämna att i hela processen behövs också kommunikations kanaler och plats. Kommunikation indelas vanligen i två typer: Verbal- och icke-verbalkommunikation. Verbal kommunikation är en kommunikationsform som är typisk bara för människan. Den icke-verbala kommunikation kompletterar den verbala och i integrationsarbete är det mycket viktig att förstå alla dessa signaler och deras budskap.

arrow.gif1. KULTUR Vad kultur är, har man förklarat på många olika sätt.
arrow.gif2. KOMMUNIKATION är  ett komplext begrepp, som svårligen låter sig definieras entydigt.
arrow.gif3. BEMÖTANDE AV ANDRA (invandrare och finländare)
arrow.gif4. VERBAL KOMMUNIKATION består inte bara av det vi säger och hör.
arrow.gif5. ICKEVERBAL KOMMUNIKATION. Den största delen av kommunikation är ickeverbal
arrow.gif6. DISKUSSION. Olika kulturer har olika seder och bruk i allt som sker.
arrow.gif7. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

Svenska kulturfonden info@ifisk.org

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk