musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Brännpunkt
29.11.2002

I-Fisk Åbo - Evariste Habiyakare
arrow.gifEvariste Habiyakare
I-Fisk Åbo - Seth Ndayishimiye
arrow.gifSeth Ndayishimiye
arrow.gifÅbodelegationen
musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Brännpunkt arrow.gif Temaserie arrow.gifBemötande av andra

I samband med Afrika året 2002 har Åbo I-Fiskarna med Evariste Habiyakare och Seth Ndayishimiye i spetsen varit med och lägga fram sina tankar om hur de upplever livet här i Finland.

Bemötande av andra (Invandrare Finländare)
Det är ytterst viktigt att alla människor bemöts på ett mycket varmt sätt. Här menar jag att inte att människor som har problem sinsemellan skall låtsas att de gillar varandra utan vill jag lyfta fram de psykologiska behov som kanske finns hos alla när det gäller bemötande. Kanske kan det finnas folk som vill vara ensamma men detta innebär inte att man skulle vilja vara det hela tiden, om det inte berör särskilda problem som vi inte kan behandla här. När vi träffar främmande människor växer någon slags rädsla fram speciellt om hur 'de andra' reagerar eller hur de kommer att uppfatta det vi säger och inte säger. Ibland sätter detta gränser i vår kommunikation med de okända / främmande. Går man över tröskeln märker man att det inte var så farligt och att goda relationer förutsätter meningsfull kommunikation.

En bra samtalspartner är en god lysnare
Kommunikationen handlar inte enbart om att prata med varandra men också om att lyssna. En bra samtalspartner är en god lysnare. Här krävs då någon slags instrument /gemensamt språk för att undvika missförståelse och misstolkningar. Problemet uppstår här i synerhet inom kommunikation mellan en som behärskar det inhemska språket (finländare) och den andra som inte alls kan eller bara har lärt sig det nya språkets grunder. Både Finländare (språkkunniga) och icke finländare (icke språkkunniga) befinner sig i en svår situation eftersom alla skall göra sitt yttersta för att tolka det budskap den andra försöker ge. Ibland kan detta lätt leda till misstolkningar.

Gemensamt språk?
Kan båda de inblandade ha ett gemensamt språk är det lite lättare att kommunicera med varandra om de så vill men här spelar kulturen - igen, en viktig roll. Man skall akta sig för att tro att man har förstått allt. Under mötet (kommunikationen) skall man försöka lyssna noggrant och ge respons som visar att den andra förstår att man är aktivt "med", och försöker. För att vara en god lyssnare måste man glömma sig själv för en stund. Ett aktivt lyssnande innebär att man inte filtrerar bort det man inte vill höra, obehagliga saker är ju en del av sanningen. När ett samtal närmar sig slutet skall mottagaren göra en sammanfattning för att visa att det väsentliga av budskapet gått fram och att han /hon har tagit emot det.

arrow.gif1. KULTUR Vad kultur är, har man förklarat på många olika sätt.
arrow.gif2. KOMMUNIKATION är  ett komplext begrepp, som svårligen låter sig definieras entydigt.
arrow.gif3. BEMÖTANDE AV ANDRA (invandrare och finländare)
arrow.gif4. VERBAL KOMMUNIKATION består inte bara av det vi säger och hör.
arrow.gif5. ICKEVERBAL KOMMUNIKATION. Den största delen av kommunikation är ickeverbal
arrow.gif6. DISKUSSION. Olika kulturer har olika seder och bruk i allt som sker.
arrow.gif7. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

Svenska kulturfonden info@ifisk.net

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk