musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Brännpunkt
29.11.2002

I-Fisk Åbo - Evariste Habiyakare
arrow.gifEvariste Habiyakare
I-Fisk Åbo - Seth Ndayishimiye
arrow.gifSeth Ndayishimiye
arrow.gifÅbodelegationen
musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Brännpunkt arrow.gif Temaserie arrow.gifIckeverbal Kommunikation

I samband med Afrika året 2002 har Åbo I-Fiskarna med Evariste Habiyakare och Seth Ndayishimiye i spetsen varit med och lägga fram sina tankar om hur de upplever livet här i Finland.

Ickeverbal kommunikation
Den största delen av människans kommunikation är ickeverbal. Vi är ofta omedvetna om våra ickeverbala budskap och de är följaktigen svåra att kontrollera. Kommunikationen sker utan ord. I den ickeverbala kommunikationen ingår minspel, gester, beröringar, tonfall, pauser, betoningar, skratt, grått, personligt bruk av rummet, avstånd till en samtalspartner, yttre faktorer såsom klädsel, smycken och framförande.
Vi sänder hela tiden ut signaler med kroppen (ett ickeverbalt språk) Det kan vara signaler om hur vi mår, om vi vill ha kontakt med andra eller bli lämnade ifred. Kroppsspråket säger oftast mycket men är mer svårtolkat än det verbala språket.

Revir
Talar man om revir, har finländare ofta större avstånd mellan varandra än i de flesta andra kulturer. I de nordiska länderna märker man att de flesta tar avstånd från andra eller helt enkelt undviker att röra andra. Finländarna ställer ofta sina kassar och väskor på stolen bredvid så att de andra förstår att de inte skall sätta sig där. I spårvagnen väljer de av praktiska skäl en enskild bänk. Människans personliga utrymme, reviret, har som uppgift att reglera och upprätthålla människans behov av privatliv. Det är inte tillåtet för andra än familjemedlemmar och goda vänner att komma in i en persons intima zon. Gränsen varierar från kultur till kultur. Det sägs att araber och afrikaner vill vara så nära varandra som möjligt när de kommunicerar.
I mitt hemland Rwanda är reviret mycket litet, alla är välkomna att komma så nära som möjligt.
I synnerhet äldre människor uppskattar att man kommer nära dem. För dem visar detta att man bryr sig om dem och de flesta äldre människor har mycket att berätta, och de tror att det är en sådan värdefull information som de yngre behöver veta för att hålla samhället i skick. I sammanhang där folk skulle sitta bredvid varandra skulle det uppfattas mycket oartig om man inte just sitter bredvid någon annan (om det finns plats).

Beröringen
Här i Finland är det nästan förbjudet att röra den andra vid kommunikationstillfället om det inte är av yrkesskäl. Ibland har utlänningar svårt att anpassa sig till denna situation där man inte skall röra andra, kramas osv. Några kan uppfatta detta som om Finländare inte vill röra dem eller som om finländare har något mot dem men detta behöver inte alls vara fallet. Här gäller det att se hur den andra reagerar och föröka följa de existerande konventionerna reglerna i det samhället där man befinner sig. Men är man i kommunikation men någon med samma kulturella bakgrund, går det att två män/kvinnor pussar varandra trots att det här i Finland skulle ses på med stor misstänksamhet och förklaras som homosexuellt eller avvikande beteende.

Ögonkontakt
Ögonkontakt spelar en avgörande roll i kommunikationen med både yngre och äldre människor. Kontaken tolkas olika från kultur till kultur och kan orsaka visa tolkningar. I Finland tittar man varandra i ögonen då man samtalar, eftersom det enligt den finska uppfattningen är ett tecken på uppriktighet. Både tolkning och daglig erfarenhet visar emellertid att de både känner sig själva mer uppskattade och betraktar motparten som mer trovärdig när dom har ögon kontakt.
Det finns också ett visst ömsesidigt samband här, därför att det verkar mer benäget att se och lyssna samtidigt på människor som man är engagerad i och har medkänsla med.
Ögonens blick används också ofta vid kommunikation. Hur man använder blicken beror också på olika kulturer. I några länder används ögonkontakt i sexuella attraktioner. Här - igen - skall man balansera mellan kulturer. I vissa kulturer kan ögonkontakt uppfattas som mycket oartigt i synnerhet om det är yngre människor som stirrar på de äldre. I mitt hemland är det ovanligt att en yngre människa tittar ofta rakt i ögonen på en äldre person. Det kan tolkas som oartighet, då skall man balansera och inte överdriva med ögonkontakten. I regel tittar flickor inte så mycket rakt i äldre mäns ögon. Ställning och positioner i samhället spelar också en avgörande roll, till exempel skall man inte prata stående om den äldre sitter ner eller vilar sig. Man skall sätta sig mitt emot eller bredvid om man är nära familjemedlem.

arrow.gif1. KULTUR Vad kultur är, har man förklarat på många olika sätt.
arrow.gif2. KOMMUNIKATION är  ett komplext begrepp, som svårligen låter sig definieras entydigt.
arrow.gif3. BEMÖTANDE AV ANDRA (invandrare och finländare)
arrow.gif4. VERBAL KOMMUNIKATION består inte bara av det vi säger och hör.
arrow.gif5. ICKEVERBAL KOMMUNIKATION. Den största delen av kommunikation är ickeverbal
arrow.gif6. DISKUSSION. Olika kulturer har olika seder och bruk i allt som sker.
arrow.gif7. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

Svenska kulturfonden info@ifisk.org

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk