musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Brännpunkt
29.11.2002

I-Fisk Åbo - Evariste Habiyakare
arrow.gifEvariste Habiyakare
I-Fisk Åbo - Seth Ndayishimiye
arrow.gifSeth Ndayishimiye
arrow.gifÅbodelegationen
musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Brännpunkt arrow.gif Temaserie arrow.gifOlika kulturer har olika seder och bruk.

I samband med Afrika året 2002 har Åbo I-Fiskarna med Evariste Habiyakare och Seth Ndayishimiye i spetsen varit med och lägga fram sina tankar om hur de upplever livet här i Finland.

Olika kulturer har olika seder och bruk i allt som sker.
Vi märker att det finns några element som är gemensamma för de flesta kulturer trots att de ibland inte betonas på samma sätt. Här vill jag nämna att alla människor behöver kärlek och uppskattning oberoende från vilka kulturer de må komma ifrån. Jag försöker inte argumentera om någon kultur är bättre eller sämre än en annan. När det gäller olika kulturella särdrag kan vi inte säga att en viss kultur är mycket bättre än en annan. Det finns både nackdelar och fördelar. Och det beror på med vilka ögon man ser på det som sker.

Om skrivna och oskrivna regler
När det gäller kommunikation finns inte en allmän regel. I alla samhällen finns både skrivna och oskrivna regler som människor skall lära sig för att leva i harmoni med varandra. Detta gäller också invandrare som kommer till Finland. Att försöka anpassa sig till situationer är en viktig del. Vi lär oss hela tiden och borde vara beredda att lära oss om andra kulturer. Det brukar vara så att de som kommer skall göra sitt yttersta för att lära sig några element i den finländska kulturen. Hur de sen lyckas integreras i samhället beror på var och en men här vill jag också påpeka att samhället spelar en viktig roll för att integrera invandraren. Det gäller att inte försöka göra en invandrare till en finländare till vilket pris som helst, det gäller förståelse och försök till att anpassa sig till varandra så att kommunikationen skall lyckas väl.

Engagemang från samhället krävs
Det krävs mycket engagemang från samhället, man skall inte betrakta invandrare som icke-produktiva och belastande utan man skall fundera på hur man positivt kan använda deras kunskap på ett bättre och främjande sätt. Detta sker först efter lyckad kommunikation med dem och speciellt visad förståelse om deras kulturer. Det krävs mycket mera engagemang från båda håll. Invandrare skall inte vänta på att finländarna skall ta först steget för att förstå dem utan invandraren skall försöka göra sitt bästa för att underlätta kontakt med finländare. I regel är människor rädda för det de inte känner till . Det gäller att försöka befrämja dialogen mellan de olika grupperna så att invandraren får möjlighet att berätta och visa hur de kan vara nyttiga i det nya hemlandet: Finland.

Alla främmande någon gång
Både invandrare och finländare skall komma ihåg att vi alla någon gång blir främmande, om inte i andra kulturer så inom något i våra egna länder. Till exempel när vi åker till andra orter i Finland eller till andra nordiska länder eller långt bort hemifrån. Då upplever vi ensamhetens och främlingskapets känsla som de flesta utlänningar känner här i Finland och detta beror inte på att det är något fel med invandrare eller finnar, utan på oförståelsen som råder mellan olika kulturer.

arrow.gif1. KULTUR Vad kultur är, har man förklarat på många olika sätt.
arrow.gif2. KOMMUNIKATION är  ett komplext begrepp, som svårligen låter sig definieras entydigt.
arrow.gif3. BEMÖTANDE AV ANDRA (invandrare och finländare)
arrow.gif4. VERBAL KOMMUNIKATION består inte bara av det vi säger och hör.
arrow.gif5. ICKEVERBAL KOMMUNIKATION. Den största delen av kommunikation är ickeverbal
arrow.gif6. DISKUSSION. Olika kulturer har olika seder och bruk i allt som sker.
arrow.gif7. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

Svenska kulturfonden info@ifisk.org

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk