musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

I-Fisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
musta.gif (807 Byte)
news.gif (936 Byte)

Löpsedel

musta.gif (807 Byte)

Gerd-Peter Löcke Elmu Lorentz

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifArkiv 2002

musta.gif (807 Byte)

16.12.02

arrow.gif Lucia-dagen den 13 december
På fredagen den trettonde december lussades det runt om i hela Svenskfinland.   I-Fisk träffade årets Lucia Andréa Mattsson, hemma från Åland. Lucia var ett helgon som ursprungligen levde på Sicilien i Italien.

28.11.02

arrow.gifPaulo Caelhos Finlandbesök blev en stor succé.
Över 200 gäster tog sig in på Akademiska bokhandeln för att lyssna på den berömda brasilianska författaren Paulo Coelho. Akademen  lyckades väl att undvika den svenska språket!

25.11.02

arrow.gifCosmos Juniors vann tävlingen 'En lärande stad 2002'
Esbo staden delades ut priserna vid en ceremoni den 25 november 2002. Vid bedömningen fästes uppmärksamhet vid verksamhetsmodellen.

25.11.02

arrow.gifSvensk-Ryska Föreningen firade sin höstfest
I festen deltog även riksdagsman Henrik Lax som höll ett fint öppningstal

22.11.02

arrow.gifIduns första bok fick mycket positiva recensioner
Förlagets första bok, Sopåkarprinsen av Tuija Lehtinen, kom ut i juni och sprids så sakta till bokhandlar och bibliotek.

10.11.02

arrow.gifTvåspråkigheten hotad i Pargas
Tingsrätten i Pargas, mitt i Åbolands svenskbygd, riskerar att bli helfinsk. Tre hundra tusen svenskspråkiga i Finland ser sitt språk försvinna ur vardagslivet .och slukas upp av finskan.

04.11.02

arrow.gifInternationellt (fotbolls-) toppmöte i Helsingfors
Fyra Nato minröjnings fartyg anlände den första november till Helsingfors. Eftersom det fanns entusiastiska fotbollspelare på fartygen ordnades ett vänskaplig match mot Mondial Stars.

19.10.02

arrow.gifPorträtt: Aleksei Jeremenko från Ryssland
Finsk fotboll fick en fin förstärkning när familjen Jeremenko beviljades finskt  medborgarskap år 2002. Både pappan Aleksei sr. och den äldre sonen Aleksei jr. spelar i den framgångsrika fotbollsklubben

11.10.2002

arrow.gifArbetet med NISSE-projektet går framåt
Med en portal på Internet kan vi erbjuda möjligheter före både studerande och lärare att hitta värdefulla resurser på internet, på förlag och i handeln.

09.10.02

arrow.gifBerndt Zilliacus nöjd  med sitt nystartade förlag Idun
Ifiskaren Berndt Zilliacus har all orsak att se nöjd ut med sitt nystartade förlag Idun. Den första boken (Sopåkarprinsen av Tuija Lehtinen) har tagits väl emot

05.10.02

arrow.gifUtlänningar sätter fart på den finlandssvenska kulturscenen
Konkurrensen på kulturscenen är hård idag. Ny i stan satte ytterligare fart på den moderna utbudsformen av finlandssvensk kultur.

05.10.02

arrow.gifArbetsgruppens målsättningar för år 2003
Mot slutet av augusti 2002 har antalet utländska medlemmar ökat till 40 personer från 18 länder och till 71 finlandssvenska medlemmar.

30.09.02

arrow.gifTraditionell brasiliansk mat:och läsk
Feijoada (Brasiliansk böngryta), Farofa (Rostat maniok-mjöl), Empanadas  ("smördegspiroger"), Guarana (koffeindricka)

24.09.02

arrow.gifSeminarium om mångkulturella sportaktiviteter
Syftet med seminariumet var att öka kunskapen om mångkultur. Aleksei Jeremenko stod för det svenska inslaget.

20.09.02

arrow.gifSvensk-ryska föreningens traditionella sommarutfärd
I-Fisk var med på SRF sommarutfärd den 14 -15 september. Vi bekantade oss bl.a. med Finlands sydspets och dess historia.

10.09.02

arrow.gifAlpheus Mvulas visade sina tavlor från Namibia för första gången i Finland.
Det blev Namibia Sällskapet som stod för konstutställningen på Kulturcentret Caisa den här gången.

04.09.02

arrow.gifRadio Vega Inblick: Invandrare råkar  ut för diskriminering
Bl.a. med Tanja Enberg, Agid Ali Abdulla och Börje Mattsson från Karisfiskarna

03.09.02

arrow.gifKonstnären och författaren Günter Grass ställer ut  på Galleria Dix
Konstnären och författaren Günter Grass ställer ut sina målad och ritade verk på Galleria Dix  I-Fisk blev inbjuden till vernissagen.

02.09.02 Dansk Folkets Upplysningsförbund
Siegbert Sussmann har  varit en hel vecka på Livø i Danmark. Livø är berömd för det Dansk Folkets Upplysningsförbund, som håller sina evenemang på ön.

27.08.02

På söndagen den artonde Augusti hade I-Fisk höstens kaffekalas.
Ledningsmöte borde det kanske bättre heta. Alla tre arbetsgrupper var representerade

11.08.02

arrow.gifNu har Helsingforsprojektet Ny i stan dragit igång
Projektet Ny i stan dragit igång., På våra hemsidor.finns ett litet frågeformulär för   alla som bor i Helsingfors, Esbo och Vanda med omnejd.. Det är viktigt för att vi från undersökningen skall kunna bli bättre på att ge information som kan hjälpa nya stadsbor.

02.07.02

arrow.gif I-Fisk om studiogäster under fotbolls VM-fotbolls finalmatchen..
Radio X3M Sporten sammanfattade fotbolls VM varje dag med gäster från hela världen. Det blev naturligtvis I-Fisks experter Elmu Lorentz från Brasilien och Gerd-Peter Löcke från Tyskland som var studiogäster under finalmatchen.

02.07.02

arrow.gif I-Fisk om studiogäster under fotbolls VM's fotbfinalmatchen..

10.06.02

arrow.gifFull rulle på Västnyland
Det var festigt när Luckan Raseborg invigdes på Karisdagen.  Luckan kunde invigas av det västnyländska kultursamfundets ordförande Fredrik Åberg och Karis stadsdirektör Kaj Lindholm.

10.06.02

arrow.gifBrasilianska gemenskapen firade Brasiliens 4-0 VM-seger över Kina.
Laurence, Maria, Siggi och arbetsgruppens ordförande, Gerd-Peter, hälsade på brasilianska gemenskapen, som firade Brasiliens 4-0 VM-seger över Kina.

08.06.02

arrow.gifTanja Enberg sköter den nyaste Luckan i Karis. 
Projektsekreterare Tanja Enberg, ordförande för Svensk-Ryska Föreningen och medlem i I-Fisk sköter den nyaste Luckan i Fokus i Karis.

19.05.02 arrow.gifI-Fisk och Brasiliansk Gemenskap bjöd på gospelmusik
Internationella gospelkören ledds av vår medlem Paulo Franke.

27.04.02

arrow.gifEn ny tid kräver en ny form av demokrat
I-Fisk tackade ja till inbjudningen från Vänsterförbundets svenska ledningsstyrelse. I-Fisk hade möjligheten att njuta av en verklig tvåspråkig gemenskap utan engelska.

26.04.02

arrow.gifOlika kulturers mat och musik på Caisa
Vi hade roligt på fredag, när Helsingforsfiskarna träffades på det internationella kulturcentret Caisa

15.04.02

arrow.gifOsynlig identitet
Är det möjligt att själv välja sin identitet? Denna fråga, uttalad eller inte, är en av de frågor som idag sysselsätter oss utlänningar och finlandssvenskarna likadant.

29.03.2002
HBL

Det var som en skräckfilm
Portugal är chockat efter storförlusten mot Finland.Matchen slutade 1 - 4. Tränaren kallar matchen en skräckfilm, dagstidningen Jornal de Noticias beskriver laget som en söndersliten trasmatta. Jari Litmanens autograf var ett eftertraktat byte i Porto. Då vägde hemmalagets Nelson (12) lätt. arrow.gifLäs mera

21.3.2002
VASABLADET

Hälften väljer enklare finskan
”Bättre få bra i b-finska än dåligt i a-finska”. Fredrik Smulter kan finska. Men ändå valde han – liksom många andra i Svenska Österbotten – att skriva det lättare provet i studentskrivningarna. Att ha ett bra vitsord i b-finska är bättre än ett dåligt i a-finska, resonerar han. Indelningen i a- och b-finska har varit omdiskuterad ända sedan den infördes 1996. Birgitta Högback anser att systemet fungerar bra, ur skolans synvinkel. Det fungerar också bra för de elever som utnyttjar möjligheten på rätt sätt.

19.03.02

arrow.gifI-Fisk hälsade på general Gustav Hägglund
I-Fisk tog emot en inbjudan till speciallunch med general Gustav Häglund på Svenska Klubben måndagen den 18 mars. Våren 2001 blev general Gustav Hägglund utnämnd till ordförande för Europas militära kommitté. Speciallunchen hölls i spegelsalen på Svenska Klubben i Helsingfors och kombinerades med en lunch.

19.03.2002
Ålandstidningen

FREDSFÖRENING HADE KICK-OFF
Den svenska fredsföreningen Peacequest hade kick-off för sina styrelse- medlemmar i helgen i Fredsinstitutets lokaler. Nina Lindholm från Mariehamn är en utav dem som sitter med i styrelsen. Peacequest består av unga människor i en ideel fredsorganiation som vägrar acceptera krig, våld, rasism, sexism och annan form av förtryck. Tillsammans vill de skapa en bättre värld och de drivs av tron på människans förmåga.

15.03.2002
HBL

Biståndet bättre än någonsin
Biståndet har blivit lägre, men bättre. Och när de rika i-länderna ska tävla i generositet på FN:s stora biståndskonferens i Mexiko så är det upplagt för goda nyheter för u-länderna, säger biståndsminister Satu Hassi. arrow.gifLäs mera

15.03.2002
FNB

Utländska praktikanter har positiv bild av Finland
Helsingfors, 15. 3 (FNB) Arbetsmiljön och arbetskulturen är bra och hög- klassiga i Finland. Det här tycker utländska ungdomar som varit på arbetspraktik i Finland..

15.03.2002
FNB

Flykting dömdes för falskt pass
En man som med hjälp av ett falskt pass flytt från våldsamheterna i Nigeria har dömts till böter i Finland. Helsingfors hovrätt ändrade inte på tingsrättens dom på tio dagsböter för förfalskning. Det blir 67 euro som mannen tvingas betala.
Mannen, som sökt asyl i Finland, har erkänt sitt brott, men ansåg att det var litet, förlåtligt och att han handlat av nödtvång. Han sade sig ha flytt från livsfara i sitt land efter att hans hem bränts ner. På grund av illdådet kunde mannen inte använda sitt eget pass. Han berättade att han hade varit en kristen ledare i ett huvudsakligen muslimskt område. Mannen blev fast då han försökte ta sig från Helsingfors till Dublin.

15.03.2002
TT - FNB

Biståndsökning tas tillbaka
Finland. I torsdags beslöt Finlands regeringskoalition att höja biståndet till 0,4 procent av BNP. Redan på fredagen sa finansdepartementet nej till de ökade utgifter detta skulle innebära. Statsminister Paavo Lipponen säger att man i regeringen fortfarande är överens om att höja biståndet till 0,4 procent av BNP. Enligt Lipponen måste biståndet diskuteras i samband med regeringsförhand- lingarna först efter det kommande riksdagsvalet. Då kan man skriva in i regeringsprogrammet i vilken takt biståndsanslagen ska höjas.

15.03.2002
FNB

Alla invandrargrupper har upplevt rasism
Invandrarna i Finland upplever rätt ofta rasism och diskriminering, speciellt de som allra mest avviker från majoritetsbefolkningen till utseende och kultur. Den överlägset vanligaste formen av rasism var förolämpningar, ofta på offentliga platser, men allvarligare rasistiska brott förekom också.  Somalierna är mest utsatta för rasism. Antalet rasistiska brott mot somalier har stadigt ökat under de senaste åren. arrow.gifLäs mera:

28.02.02

arrow.gifDet går bra med I-Fisk-odlingen i Västnyland!
Utlänningar vill rädda den finlandssvenska kulturen Gerd-Peter Löcke hjälpte till att bilda arbetsgruppen för utlänningar i Västnyland som talar svenska.

26.2.2002
VASABLADET

Åbo Akademi vill bredda den utländska studentkvoten
Åbo Akademi vill utbilda fler utlänningar och finskspråkiga. Enligt ett förslag till ny strategiplan ska andelen finskspråkiga studerande öka från 18 procent till 25 procent. ÅA vill också bredda den utländska studentkvoten – från fyra till tio procent. arrow.gifLäs mera

14.02.2002
Jakobstads Tid.

Sämre tider för utländska fotbållspelare
JBK hade i fjol fyra utlänningar. I år räknar man med att halvera det antalet och på så sätt spara pengar. Detta även om JBK har goda kontakter med tidigare tränaren Grigorij Jevtutjenko och det ukrainska spelarstall hans far förfogar över.
arrow.gifLäs mera

13.2.2002
VASABLADET

Finlands inställning till flyktingar är lika inhuman som tidigare
Finland kan ha orsak att yvas över allting annat såsom utbildningen, den ekonomiska utvecklingen efter djupdykningen i början av förra decenniet, men definitivt inte över flykting- och asylpolitiken. Visserligen har antalet ökats under åren, men alltjämt tar vi i Finland bara emot en bråkdel i jämförelse med andra nordiska länder. arrow.gifLäs mera

10.02.2002
HBL

Den finländska ledarskapsstilen
Manfred Kets de Vries, INSEAD-professor, konsult och psykoanalytiker, tycker att den finländska ledarskapsstilen har potential att bli en framgångsrik modell för företag i hela världen. arrow.gifLäs mera

02.02.2002
HBL

Polisen synar Caisas exchef
Kulturcentret Caisas tidigare chef Tuula Meres-Wuori misstänks för oegent- ligheter. Polisen utreder nu hur bidrag till Caisa har använts. arrow.gifLäs mera

02.02.2002
HBL

Felaktiga uppgifter om ingermanlänningar
Diskussionen om ingermanlänningarna blåste upp förra veckan då riksdagens utrikesutskott kritiserade regeringen för att föra en ohållbar ingerma lännings- politik. Bland annat Helsingin Sanomat har publicerat uppgifter om att ingerman- länningar årligen gör sig skyldiga till 7000 bilstölder i huvudstadsregionen.
arrow.gifLäs mera

Februari 2002
Ålandstidningen

STADEN SADE JA TILL BOSTADSPROGRAM FÖR FLYKTINGAR
Trots att det fortfarande råder oklarhet kring hur bostäder för flyktingar ska ordnas godkände i går stadsstyrelsen det nya bostadsproduktionsprogrammet. Även de nya reglerna för arrendering och försäljning av stadens tomter godkändes. En av nyheterna där att stadsstyrelsen tar över utgivningen av alla tomter förutom egnahemstomter från tekniska nämnden.
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net     

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk