musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)
Om oss

I-Fisk-bord med Gerd-Peter Löcke
I-Fisk-bord

sethhagglund.jpg (32467 Byte)
Seth Ndayishimiye
med general Hägglund

chaplinliten.gif (7052 Byte)
Victoria Chaplin och
Paulo Franke
xhaferochkirk2.jpg (7397 Byte)
Xhafer Dugaj och ambassadör Matthew Kirk
arrow.gifMminimässa
musta.gif (807 Byte)

arrow.gifHelsingforsarrow.gifOrdförarens tal på minimässan

Mina damer och herrar, ärade gäster!

Jag vill först och främst framhålla hur glad jag är att vara här på den finlandssvenska minimässan. Luckan, Ny i stan och Karl Norrbom har gjort ett mycket gott arbete och nu är det vår tur att se till att denna kulturcentralen blir en framgång. Egentligen borde jag också tacka Nina Gran för hennes uppmuntrande, när vi satt tillsammans på Café Kafka. Sydkustens landskapsförbund hade just avslutat sitt namnsdagskalasprogram, som framgångsrikt ingick i Helsingfors 2000 programmet.

Jag följde med på sammanträffandena först som gäst ett par gånger i veckan, senare också som värd. Det blev alltså en invandrare, som samlade gäster omkring sig för att tala om finlandssvensk kultur. Och han kände till och med andra utlänningar som talade svenska, med förnamn, som man knappast hittade i Finland mer än i almanackan. Och han kände ett par, tysktalande Herrmann och finsktalande Outi, som sjunger på svenska, främst Bellman visor. De fick sjunga på avlutningsfesten. Tänk er: en finnjävel mitt i ankdammen. Men nog klarade vi oss.

Hur många är ni egentligen, frågade en dam, som tät följde med evenemangen. Hon var nog mera nyfiken, inte alls bekymrad. Omkring tio kände jag då, men är vi fler? Jo, det är vi, allihopa omkring 8000, som har svenska som huvudspråk. När man har tagit reda på, att det finns omkring 91.000 utlänningar som är bosatta i Finland, kan det lätt räknas ut hur stor andelen utlänningar är ...
8,7 %. Men det kan ju inte stämma, när ni (finlandssvenskar) endast utgör 5,6 %! Men sant är det. Och om ni tar i betraktande, att det därutöver finns många invandrare, som talar svenska, men är registrerade som finsktalande, finns det orsak till bekymring. Endast några hundra år, och vi är fler än ni.
Men finns det vi och ni? Nej. Vi har stött på ett fenomen som många andra "svenska" utlänningar i Finland. Folk tror vi kommer från Sverige eller Danmark och reagerar annorlunda än när de stöter på en "vanlig" finlandssvensk. Dessutom tycks vi vara mera finlandssvenska än många finlandssvenskar själva, när vi alltid först vill tala svenska med myndigheter, i butiker, banker och andra serviceinrättningar. Ingen tvingar oss att tala svenska. Vi har valt det och vi vill kommunicera med varandra och med andra på svenska.
Det är också därför Internationellt finlandssvenskt kulturforum bildades. Startskottet gick när Svenska kulturfonden i november 2000 gav understöd för att skapa ett forum för utlänningar. Syftet är att berätta att vi finns och att visa att man också klarar sig på svenska. Vi vill inte tvinga utlänningar att satsa på svenska, vi vill bara kommunicera.

Arbetsgruppens målsättningar förverkligas dock med innovativa och professionella arbetsmetoder. Nätverket omfattar en e-postlista på 103 personer, dessutom en medialista från Finland och Sverige på 61 adresser. Nätverkets själ är webbplatsen på över 110 sidor. Webben är uppdelad i tre huvudkategorier:
1. Information om verksamheten, medlemmarna och aktiviteterna
2. Pressklipp om utlänningar i Finland
3. Relevant information från och om det finlandssvenska samhället

Mot slutet av augusti 2002 har antalet utländska medlemmar ökat till 40 personer från 18 länder och till 71 finlandssvenska medlemmar. I-Fisk är hemma i den finlandssvenska ankdammen och våra medlemmar behöver inte ens vara rädd för de verkligt stora fiskarna. Vi samarbetar med olika finska och finlandssvenska föreningar och grupperingar. Tillsammans utvecklar vi moderna mångkulturella aktiviteter inom det finlandssvenska samhället. Program har ordnats bland annat tillsammans med Caisa, sportklubben Cosmos Juniors, Internationella Gospelkören, Svensk-Ryska Föreningen och Brasilianska gemenskapen. Vi har varit framme i tv- och radioinspelningar, gett intervjuer i tidningar även på finska. Och Seth från Rwanda var säkert den första svarta afrikan som tog emot en inbjudan till speciallunch med general Gustav Häglund på Svenska Klubben mars 2001.
Vi tänker globalt och handlar lokalt med att delta i internationella seminarier, gå på finlandssvenska utställningar, tillsammans titta på VM-fotbollmatcher på tv. Det händer förstås att vi också kommenterar en VM-finalmatch i radio Extrem. Vi lever helt enkelt ett liv som de flesta av er i rummet.

Jag hoppas detta kulturcentrum efter ombyggandet skall bli framgångsrikt och leda till att våra förbindelser stärks ytterligare och att Ninas barnbarn inte behöver ångra sig över mormors beslut att bjuda en utlänning på kalas.
Tack.

Gerd-Peter Löcke - 30 september 2002 - I-Fisk

Svenska kulturfonden info@ifisk.org 12.11.2002

© ifisk

lI-Fisk logo

 

i-fisk