musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

ifisk - Portratt

Porträtt                 

arrow.gifStartsida  i-fiskPorträtt i-fiskPorträtt och intervju

musta.gif (807 Byte)

I-Fisk portätt - Aleksei Jeremenko från Ryssland

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifHelsingfors
arrow.gifMedlemsmatrikel

Berndts anmärkningar:
Har kommer artikeln  med slipningsförslag. Jag har faktiskt - förra veckan - snackat med min kompis Buddha och avtalat att jag föds som fotbollsproffs femte maj år 2224 och får jobb på ett museum, för vid det laget är ju spelet fornhistoria! Tillsammans med några andra fossil ska vi spela en demomatch varje vardag mellan kl 18 och 20. Dygnet är förresten då 25 h långt eftersom Jorden ju saktar av så där i sakta mak...

musta.gif (807 Byte)

+358 44 2875024
info@ifisk.net

musta.gif (807 Byte)

Aleksei Jeremenko från Ryssland

musta.gif (807 Byte)

Aleksei Jeremenko fick beskedet om medborgarskap på svenska
Finsk fotboll fick en fin förstärkning när familjen Jeremenko beviljades finskt medborgarskap år 2002. Både pappan Aleksei sr., aktiv medlem i arbetsgruppen, och den äldre sonen Aleksei jr. spelar i den framgångsrika fotbollsklubben HJK från Helsingfors. Till och med i samma lag. Medborgarskapet kommer inte att ha någon effekt på pappa Alekseis karriär eftersom han har spelat i det sovjetiska juniorlandslaget. Men sönerna Aleksei jr och Roma har redan upptäckts av det finska landslaget.

Fotbollsgalen familj
Aleksei jr spelade internationell fotboll redan i Frankrike i Metz. Men bara som "praktikant", för att lära sig professionell fotboll. Han har inte själv spelat som proffs där. Men hans tid i Frankrike innebar ett år borta från Finland och gjorde det litet svårare för honom att anhålla om finskt medborgarskap. Roma finns på listan för turneringen U16-WM som spelas år 2003 i Finland och Aleksei hoppas att få sitt finska pass innan dess.

Tryggt i Jakobstad
Det kändes tryggt när jag spelade i Jakobstad. Jag lärde mig svenska snabbt och klarade mig bra. Genast när jag kom till HJK fick jag höra att här talar vi finska. Nu talar jag också litet finska och hade redan anhållit om finskt medborgarskap. Men språkprovet skulle jag aldrig klara av. Lyckligtvis är Finland ett tvåspråkigt land och jag har fått avlägga språkprovet på svenska. Även om familjen har fått finskt medborgarskap får familjemedlemmarna inte automatiskt finskt pass. Först måste de avstå från sitt ryska medborgarskap och den saken går inte i en handvändning.

De ryska myndigheterna
Vi håller hela tiden kontakt med de ryska myndigheterna. Inte kommer det att bli några verkliga problem, men processen kan dra ut på tiden. Vi har också rest till Ryssland för att få klara papper där, men det lyckades inte. Finskt medborgarskap skulle förbättra sönernas chanser att spela som proffs inom EU. Då är de EU-spelara och får byta arbetsplats utan inskränkningar.

Fotbollen nyckeln till en ny värld
För mig har fotbollen betytt allt i mitt liv, berättar 42-årige Aleksei senior. Jag hade det bra redan i Sovjetunionen och kunde aldrig förstå propagandan under det kalla krigets tid. Sparkar du boll framgångsrikt klarar du dig var som helst i världen. Men du få inte glömma att fotbollen bara är nyckeln till en ny värld. Det beror alldeles på dig själv, hur du klarar dig i ditt privatliv. Jag kommer inte att glömma vad fotbollen har gett mig som utlänning och när jag avslutar min fotbollskarriär vill jag jobba mera med utlänningars angelägenheter.

musta.gif (807 Byte)

Mera om Aleksei
arrow.gifSeminarium om mångkulturella sportaktiviteter
musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk