musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
press.jpg (1040 Byte)

Pressklipp

10.10.2001

musta.gif (807 Byte)

mape.jpg

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifHBL

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida  i-fiskOm oss i-fiskUtlänningar vill tala svenska

musta.gif (807 Byte)

Språklig mångfald. Gerd-Peter Löcke talar portugisiska och finska med sin fru Maria Silva. Han talar ockso gärna svenska när han har möjlighet.
En grupp utlänningar som är bosatta i Finland har upptäckt att de hellre talar svenska med varandra. De har organiserat sig i Internationellt finlandssvenskt kulturforum, I-Fisk.
- Det finns 7 887 utländska medborgare i Finland som har svenska som huvudspråk och 8,7 % av utlänningar har registrerat sig som svensktalande, säger ordföranden Gerd-Peter Löcke. Lika många är registrerade som finskfinskspråkiga men kan svenska. Nu gör I-Fisk en undersökning där man tar reda på vilket språk en utlänning skall tala i Finland.
Det skall vara tufft att kunna svenska.
Det finns många utlänningar i Finland som gärna talar svenska. 7.887 utländska medborgare i Finland har svenska som huvudspråk, m.a.o. 8,7 procent av alla utlänningar i Finland är registrerat som svensktalande.
Vid det Internationella kulturcentrum Caisas mässa, som öppnade i går, har Internationellt finlandssvenskt kulturforum, I-Fisk, ett eget bord.
Här står Gerd-Peter Löcke och Ali Saiyar och talar svenska.
- Vi har för ungefär ett år sedan underfund med att det finns utlänningar i Finland som kan och vill tala svenska, säger Löcke.
Han räknar upp lite siffror.: 7887 utländska medborgare i Finland har svenska som huvudspråk och 8,7 procent är registrerade som svensktalande. Lika många är registrerade som finskspråkiga, men de talar också svenska.
Ali Saiyar kommer från Iran, har bott i Tyskland och Sverige och talar lika bra svenska som finska. Ali Saiyar är registrerad som finsktalande. Han säljer mattor i Helsingfors.
- Jag klarar mig lika bra på svenska som finska. Mina kunder blir glada då jag talar svenska med dem, säger Saiyar.
Förutom finska, svenska tyska talar Saiyar persiska, turkiska och azeri, sitt modersmål.
Han tycker att det har varit lättare att lära sig svenska än finska.

Dubbelminoritet
Både Saiyar och Löcke har upptäckt att finskspråkiga hellre talar svenska med en utlänning i Finland än med en finlandssvensk.
- De märker att vi talar lika dålig svenska som de och då är det lättare att prata med oss.
Enligt Löcke är det många invandrare som övergår till det finska språket för att undvika en dubbelminoritet.
- Det är för att du som finlandssvensk alltid är utlänning, var du än befinner dig. Personer som kommer till Finland utifrån Europa har vissa svårigheter och de vill undvika dubbla svårigheter som svenskspråkig identitet innebär.
Nu genomför arbetsgruppen inom I-Fisk en opinionsundersökning. Folk får svara på frågor som: Skall en invandrare lära sig endast finska? Får en invandrare lära sig endast svenska? Skall en invandrare få möjlighet att lära sig finska och svenska? Får en invandrare sköta sina angelegenheter på sitt eget modersmål?
- Vi tycker att Finland har goda förutsättningar förverkliga den språkliga mångfalden och vi inom I-fisk strävar till att ta reda på hur många utlänningar det finns som talar svenska och vill komma fram med eget kulturprogram. Det skall vara tufft att kunna svenska, säger Löcke. Själv talar han svenska, finska, tyska och portugisiska.
Med i I-fisk är Emmi Aaltonen från Filipinerna. Hennes barn går i svensk skola på Brändö och i Norsen.
- Jag har lärt mig svenska bland annat i arbis och genom att läsa svenska tidningar, jag är registrerad som svenskspråkig. Det är lättare för mig att tala svenska men jag studerar också finska, berättar hon? Vid mässan presenterar sig många invandrarorganisationer och mässan bjuder på rikligt med program.

musta.gif (807 Byte)

Huvudstadsbladet, Sonja Hellman

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Sidorna läses bäst med Internet Explorer 5.0 eller senare och Mozilla 1.4

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk