musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar aKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Löpsedel 20.09.2002

 

Konstatin  och Jonna Denessiouk
Konstatin och Jonna
i större format.
arrow.gifSRF
arrow.gifVästnyland
Lars och Nadja
Lars och Nadja
i större format
arrow.gifSamarbete
arrow.gifMedlemsmatrikel
Tanja Enberg
Tanja i större format
musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Löpsedelarrow.gifSRFs traditionella sommarutfärd

I-Fisk var med på Svensk-ryska föreningens traditionella sommarutfärd den 14 -15 september. Vi bekantade oss med Finlands sydspets och dess historia, med betoning på det ryska och det tyska inflytandet.

Vi började med bruksmiljö vid Fagerviks järnbruk i Ingå socken. I Finland har järnhanteringen anor från 1500-talet. Fagerviks bruk grundades år 1646 av Carl Billsten. Carls far var Finlands bergsmästare, som hade flyttat till Stockholm från att ha varit handelsman i Tyskland. Eftersom det var ont om lämplig arbetskraft i trakten inkallades kunnig arbetskraft från Sachsen, Tyskland, som med tiden blev det dominerande inslaget på bruket. Då den tyska bleckindustrin lamslogs på 1760-talet under sjuårskriget, fick Fagervik ett slags monopol på den europeiska marknaden. Vid Fredrikshamnfreden 1809 då banden mellan Finland och Sverige bröts, började brukets nergång. Under slutet av 1800-talet minskade järnbrukens betydelse och Fagerviks bruk blev mer inriktat på jordbruk. Efter att bleckplåtstillverkningen upphörde har tennverket fungerat både som prästgård och skola och är numera inrett som café och ateljé. Det blev då kaffepaus i tysk miljö.

På eftermiddag fortsatte vi till Fiskars bruk, som ligger halvvägs mellan Åbo och Helsingfors längs den urgamla Kungsvägen. Det är som om tiden stått stilla i Fiskars. Forsar, smedjor, verkstäder och arbetarbostäder är precis som de var på 1800-talet. Idag är staden känt för sin kniv- och saxtillverkning.

I-Fisk - Milton C'esar och Maria Fiskars I-Fisk - Fiskars - bibel och koran I-Fisk - Barntåget
Klicka bilden för att se deni större format.

Sedan styrde vi vidare till Finlands solparadis, Hangö. Fästningarna på Hangö udd var på sin tid en del av Peter den stores havsförsvarsverk. Mest känt är Hangö kanske ändå för de fina villorna i dekorativ träarkitektur som byggdes kring sekelskiftet 1900, då staden blev en populär badort för den ryska överklassen. Efter ett trevligt knytkalas upp till natten slog vi trötta men nöjda läger i pensionatet Villa Silja.

I-Fisk - knytkalasliten i Hangö I-Fisk - Maria och Gerd-Peter Löcke i Hangö

Klicka bilden för att se den i större format.

På söndag förmiddag blev det en guidad tur i Hangö med besök i den ortodoxa kyrkan. Denna träkyrka helgades åt furst Vladimir och Maria Magdalena och blev färdig år 1895. Sedan var det dags för   kaffekalas i stadens ryska café Kapusta. Åren 1880-1930 reste cirka 250 000 emigranter från olika delar av Finland och Ryssland via Hangö, först till England, och därifrån till USA, Kanada och Australien. För att man kunde fara till Amerika och andra länder på vintern, behövde Finland en vinterhamn, och en stad på Hangöudd grundades 1874.

Därefter åkte vi till Ekenäs, kungens gröna stad, eftersom staden grundades av självaste Gustav Vasa år 1546. Vi besökte Dagmarkällan vid Källviken, som är uppkallad efter kejsarinnan Dagmar som tillsammans med sin gemål kejsar Alexander III ofta besökte platsen. I Ekenäs hade vi en utmärkt lunch, varefter vi besökte Galleri Soboleff och vandrade omkring i Gamla stan.

Vladimir Emigrantmonumentet restes 1967 I-Fisk - Besök i den ortodoxa kyrkan Katarina Gerd-Peter Löcke i Fiskars

Klicka bilden för att se den i större format.

Vid ankomst i Helsingfors hade Svensk-ryska föreningen  nya vänner och I -Fisk två nya svensk- ryska par som medlem.

Tanja Enberg, ordförande för SRF
Gerd-Peter Löcke, ordförande för I-Fisk

Svenska kulturfonden info@ifisk.org

© ifisk

lI-Fisk logo

 

i-fisk