IFISK : 7 Veckans pressklipp

« 6 Samarbetspartner | Förstasidan | 8 Bli medlem »

10/01/2010

Veckans pressklipp

Saxat från vad finlandssvenska pressen skriver om invandrarna. Samtliga artiklar är publicerade på Internet. Länkarna leder till den hemsida där artikeln är publicerad.

Under rubriken Nyheter samlar Finlandssvensk samling intressanta nyheter gällande svenska som minoritetsspråk.
Österbottens tidning har de senaste nyheterna från FNB.

Pressklipp 4-10 januari

Enstaka kolonilotter säkrar inte den svenska trädgården

Pjäsen Körsbärsträdgården på Svenska teatern i Helsingfors har varit regissören Erik Söderbloms metafor för ett Svenskfinland i sönderfall. Till slut går tiden bokstavligen förbi den aristokratiska familjen, som tvingas ta farväl av sitt kära gods. Tolkningen har fått en och annan recensent att undra vad regissören egentligen vill säga med sin pjäs. Specifikt - vad finlandssvenskarna i tid borde förstå att avstå ifrån för att få behålla allt det fina. Enligt vissa stämningar i huvudstadsregionen kan regissören ha haft nationalspråkstatusen i sinnet. Vissa verkar tro att det i ett läge med svenskspråkiga som en av många språkliga minoriteter i landet vore bättre med en minoritetsspråksstatus, som fryser nuvarande språkförhållanden. En styckning av trädgården i några noggrant anpassade kolonilotter, alltså.

Det att grundlagsreformen angående det språkliga grundlagsskyddet slank igenom utan offentlig debatt är ur finlandssvensk synvinkel en av de allra största skandalerna i modern tid, speciellt som möjligheterna att reparera skadan är minimala. Den aktuella grundlagsrevideringen verkar helt och hållet inriktad på presidentens befogenheter. Det svenska språket har inget att vinna på en rättslig nedgradering. Folkrättsligt är svenskan redan ett minoritetsspråk och därför finns inget tilläggsskydd att hämta i de europeiska konventionerna.

Kampen handlar inte om finlandssvenskarna eller högborgerlighet. Den handlar om svenskan som språk i Finland.
10/01 Vasabladet

Kaskö ger flyktingar nödinkvartering
Kaskö stad har på migrationsverkets förfrågan beslutat acceptera att ta emot en grupp asylflyktingar. Det handlar om några flyktingfamiljer på sammanlagt mellan 30 och 40 personer under tre till fem månaders tid. I somras sa Kasköfullmäktige nej till att grunda en filial för asylsökande. Det ledde till att Röda korset i augusti drog bort alla, sammanlagt ett tjugotal, flyktingar från Kaskö.
Det finns många lediga bostäder i Kaskö som några privatföretagare gärna vill hyra ut. Flyktingfrågan behandlades nyligen i styrelsens s.k. aftonskola. Utvecklingen i politiskt avseende är dock något överraskande.
Enligt Annika Riddar på flyktingmottagningscentralen i Kristinestad kan flyktingfamiljerna komma från t.ex. Afganistan, Irak, Tjetjenien och Ingusjien. Lyssna: Okej att ta emot flyktingfamiljer tillfälligt
08/01 Svenska Yle Nyheter / Österbotten

Avvisning och utvisning har helt olika utgångspunkter
Under de senaste dagarna har man i offentligheten ställt frågan varför Finland avlägsnar gamla farmödrar ur landet, men inte utlänningar som gjort sig skyldiga till brott. När det gäller utlänningslagen är det omöjligt att jämföra fallen, eftersom det är frågan om två olika grunder för avlägsnande ur landet, avvisning och utvisning, som har helt olika utgångspunkter.
Den avvisade har aldrig ens fått uppehållstillstånd. Det är frågan om avvisning när en utlänning aldrig har haft uppehållstillstånd i Finland och man beslutar att avlägsna personen ur landet. Sådana personer är utöver de som rest in i landet illegalt även personer som ansöker om uppehållstillstånd först sedan de befinner sig inom landets gränser. De har således aldrig ännu fått något tillstånd för att bosätta sig i Finland.
Däremot när en utlänning har eller har haft ett uppehållstillstånd och man beslutar att avlägsna personen ur landet, är det frågan om utvisning. Utlänningen har då getts ett lagligt tillstånd att bosätta sig i Finland. Det är ofta frågan om personer som varit lagligen bosatta i Finland i åratal, till och med i årtionden.
08/01 Migrationsverket

Finland 18:e bästa landet att bo i
Det sägs att det är en lottovinst att födas i Finland. Livsstilsmagasinet International Living rankar Finland på 18:e plats, näst efter Spanien i sitt Quality of Life-index.
Frankrike toppar livskvalitetslistan som utgår bland annat från levnadskostnader, ekonomi, kultur, fritid, miljö, trygghet - och märkligt nog - väder. Norge kommer på tolfte plats och Danmark på 16:e. Sverige ryms inte med bland de 25 bästa länderna. 200 länder rankades totalt.
De fem bästa länderna enligt livskvalitet är 1. Frankrike, 2. Australien, 3. Schweiz, 4. Tyskland, 5. Nya Zeeland. 12. Norge ligger på 12:e plats, Danmark på 13:e och Finland på 18:e. Sverige finns inte bland de 25 bästa.
06/01 Österbottens tidning

Vanhanen förvånas över Shkupollis uppehållstillstånd
Statsminister Matti Vanhanen (C) tar ställning till uppehållstillstånden i sin blogg på söndagen. Han förundrar sig över att Ibrahim Shkupolli som dödade fem människor i Esbo fått fortsatt uppehållstillstånd trots att han inte beviljats medborgarskap på grund av de brott han begått.
Vanhanen tycker ändå att en debatt behövs om hur bra integreringen av invandrare fungerar i Finland. - Det här verkar ha varit ett brott som mer berodde på mänskliga relationer än på den utländska härkomsten, men det är ändå bra att gå igenom hur bra integreringen lyckats.
Han frågar sig också om man kunde göra det svårare att köpa illegala vapen genom att skärpa vapenlagarna.
05/01 Vasabladet

Skärpta regler för uppehållstillstånd
Inrikesminister Anne Holmlund föreslår skärpta regler för uppehållstillstånd för utlänningar som begått brott. Då en utlänning får avslag på sin ansökan om medborgarskap borde man också se över grunderna för hans eller hennes uppehållstillstånd och inte automatiskt förlänga det, säger Holmlund. Ministern tycker också att man kunde ingripa i brottsligheten bland invandrare redan i ett tidigt skede.
Den misstänkte gärningsmannen i skottdramat i Prisma i köpcentret Sello hade ansökt om finländskt medborgarskap men fått avslag på grund av de brott han hade begått i Finland.
04/01 Svenska Yle Nyheter

Ålänningar toleranta mot flyktingar
Ålänningarna hör till de mer toleranta i det svenskspråkiga Finland när det gäller flyktingar och invandrare. Detta enligt en undersökning som Svenska Yle har gjort tillsammans med Institutet för finlandssvensk samhällsforskning vid Åbo Akademi i Vasa.
Enligt forskaren Kjell Herberts kan en förklaring vara att ålänningarna präglas av debatten i Sverige. Detta gäller också miljöfrågor, som har större närvaro i den åländska debatten än i resten av landet.
Kjell Herberts pekar också på småskalighetens betydelse. I mindre samhällen är det lättare att komma i kontakt med konkreta fall där invandrare lyckats etablera sig väl. I storstäder däremot ser man problemen med invandringen på ett annat sätt.
04/01 Nyheter från Ålands Radio

Färre minderåriga ansökte om asyl
Antalet minderåriga asylsökande i Finland minskade i fjol. Enligt Migrationsverket sökte drygt 500 minderåriga asyl i fjol. Året innan var siffran 700. En orsak till att antalet minderåriga asylsökande har minskat är att åldersbedömningen har blivit strängare. Helsingforspolisen testade i fjol drygt 60 asylsökande som sade sig vara minderåriga. Av dem visade sig två tredjedelar vara över 18 år gamla. 04/01 Svenska Yle Nyheter

Sellomannen hade kanske kunnat utvisas
Det hade kanske funnits lagliga grunder att utvisa mannen som dödade fem personer i Esbo på grund av de brott han tidigare hade begått. Det anser direktören för Migrationsverkets asylenhet Esko Repo till Helsingin Sanomat. Enligt Helsingin Sanomat utvisas varje år cirka 70 utlänningar från Finland, en del av dem på grund av brott. Beslutet fattas av Migrationsverket, men det är i allmänhet polisen som föreslår att en person ska utvisas.
Shkupollis uppehållstillstånd var uppenbarligen i kraft och hans barn bor i Finland. Repo påminner om att ett beslut om att utvisa en person som har uppehållstillstånd måste övervägas noga och då beaktas bland annat familjebanden. Enligt lagen kan en person utvisas om han eller hon upprepade gånger gör sig skyldig till brott eller döms till fängelse i minst ett år. Shkupolli hade bland annat gjort sig skyldig till misshandel, olaga hot och trafikförseelser. Hans brottsliga bakgrund gjorde att han inte beviljades finskt medborgarskap.
04/01 HBL–FNB

31/12/2009

Pressklipp 21-31 december

Finlandssvenskar i Nyland och Åboland mest invandrarkritiska
Invandrarfrågan delar finlandssvenskarna i två läger, visar en undersökning gjord av Svenska Yle.
Av finlandssvenskarna skulle 38 procent gärna ta emot fler invandrare och flyktingar i sin hemkommun medan 39 procent säger nej till tanken. De mest kritiska till ökad invandring är unga män, nylänningar och åbolänningar. Kvinnor, österbottningar, ålänningar och de äldre är mer toleranta.
Yle frågade migrationsminister Astrid Thors (SFP) vad hon tror att förklarar de regionala skillnaderna. Thors säger att orsaken är att samhällena i Österbotten och på Åland är mindre och att österbottningar ofta har personliga relationer till folk med invandrarbakgrund. Det ändrar enligt henne på förutfattade meningar.

30/12HBL/FNB

Arbetslösheten nu uppe i 8,5 procent
Arbetslösheten ökade klart i november från november i fjol, mest i Egentliga Finland och i Nyland. Enligt Statistikcentralen ökade antalet arbetslösa med 63 000 personer (2,5 %) på ett år och arbetslöshetsgraden är nu 8,5 %. Mest steg arbetslösheten bland industriarbetare och högt utbildade personer.
I november var 224 000 personer utan jobb. Det är 9 000 fler än i oktober. Män drabbas också oftare av arbetslöshet än kvinnor. Även de unga drabbas hårt av den pågående recessionen. Arbetslösheten bland under 25-åringar ökade med 12 000 på ett år och deras antal var 33 000 i november i år.
22/12 Svenska Yle Ekonomi

Radioandakter för alla inte aktuellt
Minoritetsombudsmannen Johanna Suurpää vill ha radioandakter också för andra än kristna. Hon tycker att Rundradion borde behandla alla religioner jämlikt. I nuläget sänder YLE andakter enbart för kristna.
Suurpää tror att andakter kunde hjälpa invandrare att hitta sin plats i samhället. Då skulle de känna att man tar dem i beaktande i det finländska samhället. Samtidigt påpekar hon att då andaktstiderna delas ut måste man beakta hur stor andel av befolkningen de olika trosinriktningarna representerar.
Rundradions andakter övervakas av ett övervakningsorgan som föddes under det politiskt turbulenta 60-talet, då det kunde hända att predikanter gjorde partipolitik i andakter och gudstjänster. Organet är en kollektiv överrock som ansvarar för att det inte sker politiska och andra övertramp i andaktsprogrammen.
För Rundradion är frågan inte aktuell förrän samfunden själva frågar efter dem. Ifall till exempel det muslimska samfundet skulle ta kontakt, skulle Rundradion enligt programchefen Olli-Pekka Heinonen börja grubbla allvarligt på frågan.
22/12 Kyrkpressen

Kurdfamilj utvisades mitt i natten
Polisen verkställde i måndags utvisningen av en kurdisk familj inklusive de tvååriga tvillingdöttrarna klockan fyra på morgonen, skriver Turun Sanomat.
Familjen, som fått sitt utvisningsbeslut i november, hämtades från mottagningscentralen i Åbostadsdelen Pansio klockan 4 i måndags och sattes på ett plan via Budapest till Grekland. Kyrkoherden i Mikaelin seurakunta Jouni Lehikoinen var upprörd över polisens agerande. Församlingen hade försökt få till stånd en ny behandling av föräldrarnas och de tvååriga tvillingdöttrarnas asylansökan, skriver Turun Sanomat.
Enligt kommissarien Marko Heikkilä var polisens agerande inte avvikande på något sätt. Mammans fingeravtryck hade hittats i Eurodac-databasen. I den registreras information om de personer som passerar EU:s yttre gräns utan tillstånd. Därför kunde familjen återbördas till det EU-land – Grekland – dit de först anlänt.
22/12 HBL

Behandlingsavgifterna för uppehållstillstånd stiger
Inrikesministeriet har i dag utfärdat en förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer. Behandlingsavgifterna för uppehållstillstånd stiger från och med början av nästa år.
Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd stiger från 200 euro till 225 euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för studier stiger från 100 euro till 125 euro och behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för en minderårig sökande från 55 euro till 80 euro. Behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd för arbetstagare är i fortsättningen 250 euro. Från den 1 januari 2010 är avgifterna för ansökan om medborgarskap 400 euro och för medborgarskapsanmälan 240 euro.
22/12 Inrikesministerieta bulletin

Sju migrationsenheter till närings-, trafik- och miljöcentralerna
Från och med början av 2010 kommer samordningen av uppgifter som rör invandring, integration av invandrare och goda etniska relationer att utföras vid migrationsenheter som inrättas vid sju närings-, trafik- och miljöcentraler.
Migrationsenheternas utvidgade ansvarsområde täcker även de närings-, trafik- och miljöcentraler som inte har egna migrationsenheter.
Inrikesministeriet ansvarar för den operativa styrningen av migrationsenheterna. De mål som satts upp för verksamheten 2010 rör i synnerhet organiseringen av migrationsenheterna, främjandet av integrationen och sysselsättningen av invandrare, tryggandet av placeringen av flyktingar i kommuner och utvecklingen av arbetskraftsinvandring.
21/12 Inrikesministeriet

Städfirmorna översvämmas av arbetsansökningar
Rekryteringsproblemen är över hos städfirmorna. De större städfirmorna får en uppsjö av ansökningar av folk som inte hittat jobb inom sin egen bransch. Enbart via webben har ISS fått 50 000 ansökningar på ett år. Ungefär hälften av fastighetsservicebolagets verksamhet är städning.
Fast arbetsgivarna ännu inte kräver branschutbildning av alla har allt fler sökande en examen i branschen. Samtidigt har det blivit svårare för invandrare att få jobb. Enligt rekryteringschefen Maria Dahlberg på ISS Palvelut saknar många språkkunskaper eller erfarenhet från branschen.
Arbetskraftsbyråerna håller inte med om att tillgången till städare blivit bra. Yrket kom på andra plats när arbets- och näringscentralerna i september gjorde en lista på vilka jobb det är svårast att anställa folk för.
En städare tjänar i genomsnitt 1 600 euro i månaden, uppger Finlands näringsliv EK.
21/12 HBL / FNB

24/12/2009

Pressklipp 14-20 december

Hur upplever nyfinländare våra jultraditioner
Många av våra jultraditioner är gamla och relativt oförändrade genom årtionden. I min barndom, i efterkrigstiden, var julen någonting man väntade på.
Jag har ofta undrat hur de mänskor som kommit hit från främmande kulturer, nyfinländare från Asien eller från något arabiskt muslimskt land eller från det ortodoxa Ryssland, upplever våra jultraditioner. Många nyfinländare måste förvåna sig över, att mänskor som i vanliga fall är relativt lugna och återhållsamma, med ens rusar omkring och hamstrar mat och prylar, som om all mat skulle ta slut i morgon, och världens undergång vore nära. Men invandrarna är vanligen anpassningsbara och intar kanske en forskande, antropologisk attityd till oss.
För nyfinländarna gäller det naturligtvis att anpassa sig till våra förhållanden och vår lagstiftning. Också sådana ingrepp som könsstympning av flickor är enligt finländsk lag en kriminell handling som bör bestraffas. Liksom patriarkalt våld inom familjen, eller tvångsäktenskap för döttrar för att inte tala om så kallade "hedersmord", som i Sverige väckt stort uppseende och livligt debatterats.
Finland blir allt mera mångkulturellt. Det innebär att vårt samhälle förändras, mest på gott, men ibland också på ett sätt som leder till motsättningar och konflikter. Rädsla för andra kulturer och invandrare beror ofta på att vi vet så litet om de mänskor som kommer hit. Just nu pågår i Danmark hetsiga diskussioner om hur danskarna ställer sig till islam. I Schweiz beslöts nyligen efter en folkomröstning att inte tillåta byggandet av minareter.
Det är bara en tidsfråga när vi i Finland står inför liknande diskussioner. Men när vi virar vår kristet kommersiella gåvojul kan det vara bra att tänka på alla dem, också i vårt land, som inte alls omfattas av eller berörs av vårt julfirande och våra kristna traditioner.
20/12 Joulukirkko / Claes Andersson

Jakobstad säger nej till Oravaiselever
Bristen på lärarkrafter och avsaknaden av utrymmen har lett till att dagvårds- och utbildningsnämndens finska sektion inte kan förnya avtalet om grundskoleundervisning med Oravais kommun. Jakobstads stad och Oravais kommun har haft ett avtal om att staden ordnar finskspråkig grundskoleundervisning för kommunens elever i årskurserna 7-9.
I och med den ökade strömmen av asylsökande familjer och barn har största delen av Oravaiseleverna numera invandrarbakgrund. Elever med svag språkförståelse kräver mycket resurser i form av lärare, skolgångsbiträden och specialundervisning. Tjänstförättande skoldirektör Lisa Svart säger att många invandrarbarns språkkunskaper fortfarande är för svaga trots 1.000 timmar i förberedande undervisning.
- Vi har varken tillräckligt med lärare eller tillgång till mera utrymmen för att klara av att ge eleverna den undervisning de har rätt till.
18/12 Vasabladet

Migrationsverket får nya blanketter
Migrationsverkets blanketter för uppehållstillstånd och medborgarskap förnyas. De nya blanketterna tas i bruk på måndag 11.1.2010. Ansökningar om uppehållstillstånd och medborgarskap samt medborgarskapsanmälningar som gjorts på gamla blanketter tas emot på polisstationer samt beskickningar utomlands fram till 28.2.2010. Efter det tas endast nya blanketter emot.
De nya blanketterna är tillgängliga på Migrationsverkets webbplats efter 8.1.2010. Man hittar dem på samma plats som förut, under punkten Blanketter.
18/12 Suomi.fi

Styrningen av mottagandet av asylsökande överförs till migrationsverket
Ansvaret för den praktiska styrningen och planeringen av mottagandet av asylsökande överförs från inrikesministeriet till Migrationsverket. Migrationsverket axlar samtidigt ansvaret för den praktiska styrningen och övervakningen av förvarsenheten för utlänningar samt styrningen av genomförandet av hjälpen till offer för människohandel. Lagen träder i kraft den 1 januari 2010.
I fortsättningen kommer inrikesministeriet endast att ansvara för inrättandet och nedläggningen av statens egna förläggningar. Migrationsverket ansvarar för inrättandet, nedläggningen och placeringen av övriga förläggningar.
Vid Migrationsverket inrättas en ny enhet för uppgifter som rör mottagande av asylsökande. Avsikten med ändringen är att utveckla och effektivisera asylförfarandet och mottagandet av asylsökande som helhet.
Närmare information: lagstiftningsrådet Tiina Sinkkanen, (09) 160 44829
17/12 Statsrådet

Asylsökande belastar inte vården i Kristinestad
Asylsökande flyktingars belastning på hälsovårdscentralen i Kristinestad är obetydlig. Enligt uppgifter som tagits fram för den lokala vård- och omsorgsnämnden handlar det om 15 läkarbesök per månad.
Flest besök har tandläkarmottagningen som under tiden april-oktober noterat sammanlagt drygt 230 besök. Efterfrågan av övriga tjänster har varit moderat och inte äventyrat basverksamheten eller inskränkt vården av den egna befolkningen.
Röda korsets mottningscentral i Kristinestad köper sina icke brådskande läkartjänster av företaget Mediling som förestås av Ulla Slama från Närpes.
17/12 Svenska Yle Österbotten

Främjande av mental hälsa i krissituationer
Föreningen för mental hälsa (FMHF) har nästan 40 års erfarenhet av krisarbete. Dessa erfarenheter och olika former av hjälp kommer till användning i SOS-centret i Helsingfors. All krishjälp och rehabilitering, som syftar till att främja människors förmåga att klara sig och till att förebygga marginalisering i samhället och mentala problem, äger rum i centret.
SOS-centret erbjuder invandrare och deras familjer krishjälp och stöd för att förebygga självmord. SOS-centret koordinerar också stöd för brottsoffer i Nyland i södra Finland.
16/12 Föreningen för mental hälsa

Abir Waked en sann ljusbärerska
Öppna välkomnande dörrar, generositet och fördomsfrihet. Det är julbudskapet som Lovisanejden sprider runtom i landet inför julen.
- Genom att välja muslimska Abir Waked till Östnylands lucia 2009 har vi fått rubriker och teve-tid som bara varit positiva. Vi har visat att alla finländare har rätt att vara med om det traditionella julfirandet där lucia varit en betydande del.
Lucia var en kristen kvinna som blev martyr och dog för sin tros skull. Abir Waked ställer upp i rollen som lucia 2009 utan att ge avkall på sin egen religion och tro. Hon ser ljusbärerskan som en god människa som sprider ljus och värme och håller fast vid sin egen övertygelse.
Östnylands Lucia 2009 Abir Waked är född och uppvuxen i Svenskfinland med finlandssvensk mamma och palestinsk pappa. Abir symboliserar många olika saker; en välkomnande, öppen kyrka, ett fördomsfritt samhälle samt att komma ihåg att islam är en religion bland andra.
Abir Waked tror att Lucia hade ett gott hjärta och var en varm människa. Såna tankar behöver vi i adventstid.
15/12 Östra Nyland / Camilla Berggren

Infocenter för invandrare öppnar i Åbo
Ett informationscenter för invandrare öppnar i dag måndag i Åbo. Centret erbjuder invandrare information på deras modersmål samt råd med att fylla i diverse blanketter. Servicen erbjuds på åtta olika språk samt på svenska och finska.
Informationscentrets verksamhet finansieras av Åbo stad samt av den Europeiska socialfonden. Idag talar nästan sju procent eller cirka 12 000 personer av åboborna ett annat modersmål än finska eller svenska. Antalet invandrare ökar i genomsnitt med 500 personer per år i Åbo. Enligt stadens prognos kommer antalet invandrare att uppgå till 8,5 procent av stadens invånare år 2015.
14/12 Svenska Yle Åboland

Hatbrotten på nätet har ökat explosionsartat
Enligt Inrikesministeriets kanslichef Ritva Viljanen är det bra att man i Finland till skillnad från många andra länder systematiskt har börjat föra statistik över hatbrott. Hon är oroad över att hatbrotten på nätet har ökat explosionsartat.
Med hatbrott avses handlingar vars motiv är fördomar eller fientlighet mot den referensgrupp som offret representerar. Som begrepp omfattar det även rasistisk brottslighet. Motivet till handlingen kan även vara offrets religiösa övertygelse, sexuella eller könsrelaterade läggning eller handikapp.
I fjol kom betydligt fler misstänkta hatbrott än tidigare till polisens kännedom. Enligt utredningen anmäldes 859 misstänkta rasistiska brott eller andra hatbrott till polisen i fjol. Liksom tidigare år var misshandel det vanligaste misstänkta rasistiska brottet som kom till polisens kännedom. I Helsingfors mer än fördubblades antalet registrerade brottsmisstankar med rasistiska inslag från år 2007.
Delvis beror ökningen på det ändrade sättet att föra statistik: I Finland har man följt den rasistiska brottslighet som kommit till polisens kännedom i över tio år, men nu har uppföljningen utvecklats till en mer omfattande statistik över hatbrott.
14/12 HBL / FNB

13/12/2009

Pressklipp 07– 13 december

Finländarna negativa till flyktingar
Finländarna har en reserverad hållning till flyktingar, framgår det av en utredning som MTV3 låtit göra. Nästan hälften av finländarna ställer sig negativa till tanken på att hemkommunen skulle ta emot flyktingar.
Ungefär en femtedel är starkt negativa till flyktingar i den egna kommunen. Å andra sida sade en ungefär lika stor del av finländarna att de ganska gärna tar emot flyktingar. 70 procent av de tillfrågade vill inte att staten ska kunna förplikta kommunerna att ta emot flyktingar.
För undersökningen intervjuades över 2000 finländare vid månadsskiftet. Felmarginalen är två procentenheter.
13/12 Österbottens tidning / FNB

Svart som synden
På den ensligt belägna gården Pity Wood gör några byggjobbare en fasansfull upptäckt. I leran där de grävt hittar de en människohand. Det är allmänt känt att Pity Wood tidigare utnyttjat fattiga invandrare som billig arbetskraft men har några av dessa invandrare mött ett värre öde än så? Polisen kontaktas och gräver vidare och hittar inte bara en utan två människokroppar som blivit begravda vid två olika tillfällen. Poliserna Diane Fry och Ben Cooper koppas in i fallet och försöker ta hjälp av lokalbefolkningen som är allt annat än samarbetsvillig.
Svart som synden är den åttonde boken av Stephen Booth. Det är en verkligt spännande, smart och fascinerande roman. Lösningen till alla gåtor som rullas upp i berättelsen är näst intill omöjliga att gissa sig till och man sitter som på nålar mest hela tiden då man läser denna bok.
10/12 Radio X3M

Få fick asyl i Finland
Ungefär 740 sökande beviljades asyl i Finland i fjol. De utgjorde mindre än en procent av de cirka 76.300 personer som under året beviljades asyl i ett EU-land. Av de som beviljades asyl inom EU var irakierna den största gruppen, följda av somalier, ryssländare, afghaner och eritreaner. Irakierna var den största gruppen även i Finland, där de följdes av somalier och afghaner.
Bäst på att ge flyktingar asyl var Frankrike, Tyskland och Storbritannien. I vart och ett av de här länderna fick över 10.000 asylsökande en fristad. Sverige var femma på listan med närmare 8700 bifall på asylansökningar. I Estland, Lettland och Slovenien godkändes färre än tio asylansökningar under fjolåret.
Uppgifterna framgår av asylstatistik som Eurostat gav ut på tisdagen.
08/12 FNB/Vasabladet

Huvudstadsregionen vill främja sysselsättningen av invandrare
Migrations- och Europaminister Astrid Thors, arbetsminister Anni Sinnemäki, näringsminister Mauri Pekkarinen, undervisningsminister Henna Virkkunen, Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen, Esbo stadsdirektör Marketta Kokkonen och Vanda stadsdirektör Juhani Paajanen undertecknade idag huvudstadsregionens avsiktsförklaring för främjande av sysselsättning av invandrare. Avtalsperioden gäller åren 2010-2012.
Statens och kommunernas åtgärder för att stödja sysselsättningen av invandrare ska bilda en kontinuerlig servicekedja som stöder individens integrations- och sysselsättningsprocess. Enligt avsiktsförklaring ska en integrationsplan utarbetas inom fyra veckor från det att invandraren har anmält sig till TE-centralen.
Utbildningen ska så att invandraren inte behöver vänta länge på att komma in på en utbildning. Utbildningen för invandrare, fortbildningen för högt utbildade invandrare och invandrarutbildningen utvecklas så att den blir mer inriktad på arbetslivet och kan genomföras kontinuerligt. Även erkännandet av examina ska utvecklas.
Ca hälften av invandrarbefolkningen bor i huvudstadsregionen och andelen uppskattas öka ytterligare. Detta innebär att behovet att utveckla integrationstjänster för invandrare är bestående.
I enlighet med avsiktsförklaringen allokerar arbets- och näringsministeriet år 2010 två miljoner euro i tilläggsanslag till arbets- och näringsbyråerna i huvudstadsregionen för att öka personalresurserna inom invandrartjänsterna med ca 40 årsverken.
8/12 Statsrådet

Finland risas igen av människorättsdomstol
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har igen kritiserat Finland för en utdragen rättegång. Den här gången gäller det ett brottmål som behandlades i tingsrätten i sju år och åtta månader. Orsaken till detta var att man inte lyckades nå två utländska vittnen.
Europadomstolen godkänner Finlands utredning om att staten inte kan använda tvångsmedel för att få utländska medborgare att infinna sig i rätten. Domstolen anser däremot att vittnesförhören denna gång förhindrades av att tingsrätten inte hade tillgång till utrustning för en videokonferens.
Dessutom hade den klagande inte heller haft möjlighet att kräva snabbare behandling i tingsrätten eller skadestånd på grund av rättegångens längd.
Europadomstolen ålade staten att betala drygt 7 000 euro i ersättningar till den som klagade. (FNB)
08/12 FNB / Annonsbladet

Nyland måste välja - och välja bort
Svenska språket är en strategisk resurs för Finland. Därför måste det beaktas också när landets största landskap långtidsplanerar. En så kallad landskapsöversikt med sikte på 2033 ska godkännas, som underlag för all annan planering i medlemskommunerna under de kommande åren. Viktiga strategiska val ska klubbas av vid landskapsfullmäktiges möte. I praktiken är de emellertid bara prat, om inte kommunerna följer upp dem i sin markplanering.
Framtidsplanerna utgår från att stagnation är tillbakagång. Utan befolkningstillväxt ingen ekonomisk tillväxt, utan ekonomisk tillväxt inget välstånd. Befolkningen åldras i snabb takt och Nyland kan inte längre hoppas på stor inflyttning från resten av Finland. Det strategiska valet är alltså att satsa på migration från utlandet. Av det valet följer att arbetet på att integrera och sysselsätta nyfinländare med utländsk bakgrund måste föras till nya höjder.
Planerarna har räknat ut att Nyland behöver ett flyttningsöverskott på ca 6 500 varje år - och att både befolkningsökning och ekonomisk tillväxt måste basera sig på invandring. De har också räknat ut att Västnyland lider av särskilt svår demografisk obalans. Det som inte sägs är att denna obalans bör rättas till med respekt för Västnylands svenska språk.
08/12 HBL / Johanna Westman

Sannfinländarunga vill ha minaretförbud
Sannfinländarnas ungdomsförbund vill att riksdagen överväger att införa ett minaretförbud (ett torn i anslutning till en moskébyggnad) i Finland. Förbundets ordförande Vesa-Matti Saarakkala anser att det är en så stor fråga att man måste ta ställning till den på högsta riksnivå. Också en rådgivande folkomröstning kunde komma i fråga.
Ungdomsförbundet hänvisar till att schweizarna i en folkomröstning nyligen förbjöd nya minareter i landet.
– Ett förbud mot minareter handlar inte om religionsfrihet, eftersom de inte är en förutsättning för utövande av islamsk tro. Minareter nämns varken i koranen eller i andra islamska heliga skrifter, påpekar förbundet.
Enligt de unga sannfinländarna vore ett omfattande byggande av minareter ett steg i riktning mot islamisering av Europa.
07/12 FNB /HBL

Skribent ifisk
Modifierad: 31/12/2009 11:59
Kategori: 7 Veckans pressklipp

06/12/2009

Pressklipp 30 november – 6 december

Invandrarkyrkor tackar för fred
Kristna invandrare tackade för fred och bad för vårt land i Helsingfors domkyrka på självständighetsdagen kl 15. Alla var välkommna att be med och möta invandrare som vill bidra till vårt samhälles välfärd, också andligt. Arrangörer var bland andra: Indonesian Christian Fellowship, African Christian Fellowship, Word of Truth Ministry, International Men's group in Järvenpää, Hosanna Chapel, Chinese Evangelical Congregation, Ethiopian Evangelical Church, Korean Church, Lighthouse Christian Fellowship and International Evangelical Church.
06/12 Kyrkpressen

Schweizisk väckarklocka
Ett minaretförbud är ett missgrepp hos en falsk lära. Knappt har schweizarna sagt nej till minareter så skyndar sig högerpopulister i Nederländerna och Danmark att piska fram liknande folkomröstningar. Europa måste se mönstret nu. Det islamska fungerar som ett mobiliserande hot mot den frusna – statiska – bilden av den nationella identiteten. Islamistisk ofördragsamhet bemöts med inskränkningar i den religiösa friheten. Får detta fotfäste hamnar Europa i en ändlös nedförsbacke.
Integrationen av invandrare/flyktingar/utlänningar börjar i din egen trappuppgång, i det egna kvarteret, den egna skolklassen, på gatan, i mötet mellan människor. Men också i riksdagen, i varje kommunfullmäktige.
På ultrapopulismen biter inte ord. Frontlinjen går mellan ultrahögern och den ideologiskt konservativa höger som ligger närmast den ängsliga och tidvis emotionellt blockerade väljare som lockas rösta på vulgärpopulismen. Traditionella partier måste visa sina kort. Vågar inte traditionella partier stå upp för fördragsamheten kan förbudet leda oss dit högerpopulismen faktiskt försöker få oss: till en ännu starkare uppdelning, första steget mot regelrätt förföljelse.
Den schweiziska väckarklockan ljuder över Europa. Ofördragsamhet mot avpersonifierade, avhumaniserade grupper är ett gift i den europeiska kroppen.
Högerpopulismen måste motarbetas av alla traditionella partier – och av människan i sin vardag. Vardaglig rasism måste mötas där den tar sig uttryck; i bussen, på gatan, vid köksbordet hemma där toleransen sprids eller inte sprids till yngre mottagliga generationer.
06/12 Åbo Underrättelser

Integration är i allas intresse
Långsamt mal samhällets kvarnar. Men bättre sent än aldrig: att avtalet om bättre integration av invandrare i huvudstadsregionen ska undertecknas nästa vecka är en god nyhet (Hbl 3.12).
Den kommer samtidigt som beskedet om att levnadsförhållandena försämras för asylsökande - också för dem som verkligen behöver skydd.
Intentionsavtalet formulerades för mer än ett år sedan men staten hade politiska svårigheter med att hosta upp sin del av finansieringen. Ändå är hela det finländska samhället betjänt av stärkt sysselsättning bland invandrare, vid behov också av nyrekrytering från utlandet. Landets regering har upprepade gånger bekräftat att detta behövs.
Arbetsförmedlingen i Helsingfors får 40 nya tjänster för att kunna betjäna arbetssökande invandrare så som de förtjänar att betjänas. Regionens fyra städer ska för sin del bättre än hittills beakta invandrarnas gemensamma och individuella behov av välfärdstjänster som skola, vård och omsorg.
Finland och huvudstadsregionen vinner på att marginalisering och utanförskap bland invånare med utländsk bakgrund minimeras. Det ger ekonomisk tillväxt, samhällsfred och bättre allmän trivsel. Det finns redan brist på arbetskraft i vissa branscher, och värre blir det.
En annan sak är att de kommunala planerna för integrationsfrämjande arbete hittills inte har beaktat de möjligheter som erbjuds på svenska. Men än är det inte för sent att utveckla projekt som kan avhjälpa personalbristen inom till exempel den svenska äldreomsorgen.
Språkkurser och invandraranpassad läroavtalsutbildning måste kunna erbjudas också dem som är intresserade av att arbeta på svenska. Det kräver aktiv marknadsföring.
04/12 HBL Johanna Westman

Närpesföretag fick sysselsättningspris
Metallföretaget Maxel i Närpes fick på fredagen motta utmärkelsen God arbetsgivare av Österbottens TE-central. TE-centralen delar årligen ut utmärkelsen till en arbetsgivare som på ett betydande och exemplariskt sätt sysselsätter invandrare. På Maxel i Finby är fem av de sjutton anställda invandrare.
04/12 Syd-Österbotten

Minister Thors gör ett fantastiskt jobb
Svenska folkpartiets ordförande, kulturminister Stefan Wallin gav migrationsminister Astrid Thors en eloge för hennes jobb på partistyrelsens möte i Helsingfors på fredagen. Thors gör enligt Wallin "ett fantastiskt jobb".
– Om de, som nu efterlyser debatt om invandringspolitiken, faktiskt seriöst vill diskutera substans och behovet av integration så välkomnar jag initiativen. Men om man är ute efter att misstänkliggöra, spela på gamla fördomar och plocka enkla politiska poäng så borde man tänka efter före. För attityderna i samhället har vi alla ansvar för, sade Stefan Wallin.
04/12 FNB / HBL

Hur långt går Finland?
Inställningen till invandrare, asylsökande, kvotflyktingar – ja, utlänningar överlag – har blivit hårdare i vårt land. Rena rasister, populistiska partier och medlemmar i främlingsfientliga falanger inom även seriösa partier har höjt rösten och inte minst genom de möjligheter nätet erbjuder lyckats väcka debatt. Klimatet har otvivelaktigt även blivit bistrare på grund av den ekonomiska nedgången och till följd av att flyktingarna i år är hälften fler än ifjol och betydligt fler än tidigare.
Migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP) har allt oftare fått utså hätsk kritik. Till och med från medlemmar i de övriga regeringspartierna. Hon har ansetts alltför flyktingvänlig. Hon har ofta ensam tvingats försvara utlännings- och flyktingpolitiken.
Nu ser Finland i alla fall ut att följa övriga EU-länder i spåren genom att ändra utlänningslagen på ett sätt som kan ses som en skärpning. Bland annat ska utlänningslagen i fortsättningen innehålla paragrafer om åldersbestämning genom rättsmedicinsk undersökning av personer som ansöker om uppehållstillstånd. Den genomförs för att garantera riktigheten i de uppgifter som den sökande anger som sin ålder.
I regeringens lagproposition föreslås också ändringar beträffande asylsökandes rätt att arbeta. Förslaget är att endast de som innehar ett dokument som berättigar till gränsövergång ska få rätt att arbeta efter tre månader. Många flyktingorganisationer anser emellertid att lagändringarna kan leda till ökad främlingsfientlighet och mer anpassningssvårigheter och att att det inte finns några bevis på att det är vanligt att flyktingar avsiktligt förstör sina dokument.
Flyktingar kritiseras ofta för att inte arbeta utan endast lyfta statligt stöd. Nu kommer stödet som betalas till asylsökande antagligen att minskas. Om den asylsökande får alla dagliga måltider på flyktinganläggningen skulle utkomststödets grunddel minskas med nästan 80 procent. Thors motiverar nedskärningsförslaget med sparkrav.
Asylsökande får för tillfället vänta på beslut i närmare ett år. Med lika många asylsökande som i år (cirka 6 000) så sparar staten årligen sex miljoner euro om Thors förslag godkänns.
Det kan vara på sin plats att Finland sänker nivån på utkomststödet till asylsökande eftersom det hos oss är betydligt högre än de flesta andra EU-länder – de nordiska inberäknat. Beräkningsgrunderna skiljer sig dock en aning och summorna är inte helt jämförbara.
Om det har någon effekt i form av att inte locka hit lyckosökare vet däremot ingen. Finland kan och ska ta emot nödställda medmänniskor, ge dem drägliga och trygga levnadsförhållanden och bevilja dem asyl om de utredningar som utförs visar sig att personerna behöver det.
Samtidigt bör det satsas mer resurser och energi på integreringen av de nya finländarna i vårt samhälle. Endast den vägen kan vi rå på missförstånd, obefogade misstankar och rädslor bland vår egen befolkning och undvika utslagning bland invandrarna.
03/12 Västra Nyland, Tommy Westerlund

Thors får skulden för hela regeringens asylpolitik
Invandringsdebatten drabbar finlandssvenskarna, säger SFP:s ordförande Stefan Wallin. Han kritiserar de stora regeringspartierna Centern och Samlingspartiet för att de öppnar vägen för hets mot finlandssvenskarna.
- Det som kanske är avsett att vara kritik av migrationspolitiken leder i praktiken också till svärmar av anonym hets mot finlandssvenskar och SFP, sade Wallin vid SFP:s partistyrelsemöte i Helsingfors.
Titta på videon
04/12 Svenska Yle

Helsingfors vill rekrytera fler invandrare
Helsingfors vill fördubbla antalet och antalen invandrare som jobbar vid Helsingfors stad. För tillfället har omkring fem procent av arbetstagarna vid Helsingfors stad ett annat modersmål än finska eller svenska.
I fortsättningen ska den här siffran hissas upp till närmare tio, vilket alltså skulle motsvara andelen invandrare i Helsingfors. Meningen är också att invandrare ska få mer varierande jobb än nu.
I dagens läge arbetar många invandrare som till exempel busschaufförer eller städare.
03/12 Svenska Yle

Regeringen stöder sänkt utkomststöd för asylsökande
En majoritet i regeringen stöder en ordentlig nedskärning av utkomststödet till asylsökande, säger migrations- och Europaminister Astrid Thors (SFP). Hon presenterade sitt förslag i regeringens aftonskola på onsdagskvällen. Någon linje i frågan spikades ännu inte.
Thors vill sänka en ensamstående asylsökandes utkomststöd med 84 euro till 292 euro i månaden. För utkomststödet köper asylsökande bland annat sin mat och sina kläder. Om mottagningscentralen bjuder på gratis mat ska asylsökaren bara få 21 procent av utkomststödet. Asylsökande har också hittills fått lägre utkomststöd än andra bosatta i Finland. Enligt Thors vill en del ministrar utreda ärendet vidare innan några beslut fattas.
En utredning vid Inrikesministeriet visar att Finland betalar mera stöd till asylsökande än andra EU-länder. Kritiker har ändå påpekat att systemen är olika och därför svåra att jämföra länderna med varandra.
02/12 FNB/Vasabladet

Kränk inte invandraren
"Kränk inte invandraren" är rubriken på en artikel som ingår i senaste numret av Kyrkans Ungdoms tidning "Kummin". "Invandring, och det nyare och modernare ordet, globalisering, är ingenting nytt under solen. Redan i Gamla testamentet möter vi starka ord och uppmaningar om hur vi skall bemöta invandraren. Vill vi leva enligt Bibelns lära och undervisning har vi egentligen inget val. Vi ska behandla invandraren väl" skriver Ann-Katrin Store i artikeln.
I 3 Mos. 20:33 läser vi: "Om en invandrare slår sig ner i ert land skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv..."
En sak som starkt kommer fram i Gamla testamentets texter är invandrarens rättigheter, men också skyldigheter. Invandraren skall få samma daglön som den som redan bor i landet sägs det. När det sedan talas om att till exempel offra lamm säger Skriften att också invandraren som bor hos er ska offra ett lamm.
Bibeln pekar på vishetens väg genom total integrering. Invandraren ska behandlas väl, men han har också förpliktelser som han i sin tur ska uppfylla.
Nya testamentet säger att vi ska visa gästfrihet. Vi kan få änglar till gäster. Att bjuda på ett leende och att fråga främlingen hur han mår kostar oss inte mycket. Att följa Bibelns ord och visa invandraren aktning ger oss välsignelse både som enskilda och som samhälle", avslutar Ann-Katrin Store.
Låt oss söka vishetens väg och acceptera olikheter. Låt oss ta väl emot invandraren. Senegals kyrkas ledare Pierre Séne sade vid ett tillfälle; "kom ihåg att invandrarna är hitsända till er för att få lära känna evangelium!"
Ur: Kummin 11/2009
30/11 Kyrkpressen

Lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte remitterades
Riksdagen remitterade den 13 oktober 2009 en proposition med förslag till lagar om ändring av 2 och 10 § i lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte.
Enligt FPA-statistiken finns det drygt 51 000 personer som har varit arbetslösa 500 dagar. Även om långtidsarbetslösa personer får en aktiveringsplan är det inte säkert att den alltid innehåller arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Vid aktiveringsplaner måste man alltid ta ställnings till om arbetsverksamhet är den rätta åtgärden och om den i kombination med andra stödtjänster inom social- och hälsovården och arbets- och näringsförvaltningen eller exempelvis utbildning tillgodoser den arbetslöses behov.
Dessutom kan el del av dem behöva arbetsverksamhet enligt socialvårdslagen eller arbetsverksamhet för invandrare. Följaktligen måste social- och hälsovårdsförvaltningen och arbetskraftsförvaltningen organisera servicen i nära samarbete. Inte minst äldre långtidsarbetslösa som inte längre bedöms kunna få arbete bör i stället för att utsättas för sanktioner aktivt slussas till pensionsutredning, anser social- och hälsovårdsutskottet i likhet med arbetslivs- och jämställdhetsutskottet.
01/12 Riksdagen

Gratis utbildning – en hörnsten i finländsk välfärd
SAMOK och FSF anser att det försök med terminsavgifter vid högskolorna som startar nästa år utgör ett verkligt hot mot jämlikheten i vår utbildning och framtiden för vårt välfärdssamhälle. Hittills har gratis utbildning garanterat att alla har likvärdiga möjligheter till högskolestudier.
På grund av vår åldersstruktur kommer vi under de närmaste åren att behöva utbildad arbetskraft, utan vilken vi får svårt att klara pensionsvågen bland de stora åldersklasserna. Invandrare som har fått högskoleutbildning i Finland är en viktig resurs som vi inte har råd att låta bli att utnyttja.
Från och med 1.1.2010 kan högskolorna enligt lagen uppbära terminsavgifter av studerande från länder utanför EU/EES-området som studerar på engelskspråkiga magisterprogram eller för engelskspråkiga högre yh-examina. SAMOK och FSF anser att försöket med terminsavgifter inte lockar mera potentiell arbetskraft till vårt land – tvärtom.
Finland upphöjdes i år till världens mest välbeställda land i den brittiska undersökningen Prosperity Index, enligt vilken Finlands tre bästa sidor är förvaltningen, säkerheten och utbildningen. Man kan alltså utan tvekan konstatera att den finländska högre utbildningen, som bygger på jämlikhet, har haft betydelse i byggandet av välstånd och välfärd i vårt land.
SAMOK och FSF protesterar kategoriskt mot terminsavgifter. Gratis högre utbildning är en förutsättning för finländsk välfärd, både nu och i framtiden!
30/11 Finlands studiekårens förbund

29/11/2009

Pressklipp 23 -29 november

Centerunga efterlyser debatt om invandring
Centerns ungdomsförbund anser att debatten om invandring är alltför svartvit i Finland. Vid partidelegationens möte i Jakobstad efterlyste ungdomsförbundet en mer nyanserad debatt. Ungdomsförbundets ordförande Antti Kurvinen kritiserar migrations- och europaminister Astrid Thors (SFP) för att bara tala om flyktingpolitik och flyktingkvoter i stället för att också ta upp invandringsproblem integrationsfrågor.
Då Kurvinen talade vid partidelegationens möte marscherade Centerunga in i salen bärande på antirasistiska plakat. Enligt Kurvinen finns det inga rasistiska krafter inom Centern och rasister får inte bli partimedlemmar.
Lyssna: "Astrid Thors alltför ensidig i debatten"
29/11 YLE Nyheter

Europeisk paradox
Partierna har ett drygt år tid att samla sig till en argumenterande invandrarpolitik. Finland ger asylsökande mest utkomststöd i EU. Men bidragsturism gagnar inte invandringen. Den sysselsätter sedan finländska myndigheter och poliser – som borde kunna koncentrera sig på verkliga fall (ur asyljuridikens synvinkel). Bidragsturism klingar krasst. Men om EU-länder inte vill beakta romers mänskliga rättigheter ligger inte lösningen i en temporär vistelse i Finland.
Finland betalar mer än dubbelt så mycket i utkomststöd till asylsökande än vad de kan lyfta i invandrarvänliga Sverige. Uppgiften publicerades i lördags i Aamulehti.
Det väcker frågan på vilka grunder Finland ger en fempersonersfamilj (pappa, mamma och tre 10–17-åriga barn) 1 277 euro i månaden och Sverige bara 531 euro.
En följd är bl.a. att bulgariska romer gör en sväng till Finland trots att de saknar förutsättningar att beviljas asyl i Finland. Bara under tiden juni–september i år kom cirka 400 romer från Bulgarien och Rumänien (EU-stat också det) till Finland. De flesta vet sannolikt att de inte har en chans att få asyl hos oss. Men de flesta vet säkert också att man här får EU:s största bidrag.
Det är våra politiker som i vår marknadsförda värdegemenskap med övriga EU-stater ska bygga upp en invandrarpolitik av gammalt europeiskt humanistiskt märke.
Än så länge verkar de flesta köra huvudet i busken. Det gagnar extremhögern och det drar ett mörker över Europa.
I Finland har invandraransvariga ministern Astrid Thors (SFP) länge fått klä skott för en politik som inte tydligt nog har varit hela regeringens. Statsminister Matti Vanhanen (C) agerar värde(rings)lös statsledare om han inte tar sig an den nationella debatten och skapar en finländsk linje som kan motiveras när de sannfinländska angreppen kommer.
Men Finland leds i dag inte av en intellektuell ledare. Politiken saknar en idégrund.
28/11 Åbo Underrättelser

Asylrätten får inte inskränkas
Som ringar på vattnet sprider sig den illegala migrationen norrut från Medelhavet. Som FN- och EU-land måste Finland bära sin del. EU-staterna är kommunicerande kärl, och Finland har accepterat solidaritetsprincipen. Medelhavsländerna ska inte lämnas ensamma med bördan av illegal invandring.
På ett filosofiskt plan kunde den principen tänkas kräva att Finland, som hittills har kommit lätt undan, snarast öppnar sig för fler asylsökande. Men den frågan intresserar inte i det främlingsfientliga klimat som dominerar offentligheten.
Migrationsminister Astrid Thors (SFP) kunde gärna med kraft påpeka att varje västerländsk demokrati med självaktning, bland dem förhoppningsvis Finland, tvärtom ser som en av sina angelägna uppgifter att attrahera asylsökande - i betydelsen personer som är i behov av internationellt skydd. Om villkoren i Finland för illegala invandrare ter sig mer attraktiva än förut är det knappast minister Thors fel. Allt är som känt relativt.
Det kan vara rimligt att i större utsträckning än hittills hålla asylsökande med mat än med kontanter. Orimligt är det däremot av Samlingspartiet att motarbeta Röda Korsets mottagningscentral för flyktingar i Kristinestad. Det är varken mer eller mindre än farlig populism.
Les hela artikeln här.
25/11 http://www.hbl.fi/text/ledare/2009/11/25/d40272.php Johanna Westman

Arton lever utan bostad i Jakobstad
I dagens läge finns det arton bostadslösa i staden. Av dem är tolv ångtidsbostadslösa. De här uppgifterna framgår av kommunens bostadsmarknadsutredning med uppgifter från 15 januari. Åtta bor på härbärgen eller hem för bostadslösa, två bor på någon form av vårdhem eller anstalt, en är frigiven och saknar bostad och sju bor tillfälligt hos släktingar eller bekanta.
Ingen av de bostadslösa uppges i alla fall tvingas bo ute eller i trappuppgångar. Två av de bostadslösa är kvinnor och två invandrare. Ingen är under 25 år. Under 2009 har stadens bostads- och socialväsende skaffat bostad åt tre bostadslösa. Det finns ingen särskild plan för att utveckla boendet för de bostadslösa i Jakobstad.
25/11 Österbottens tidning

Integrationsprojekt ska hjälpa invandrare
Kust-Österbottens samkommun och Vasa stad har startat ett integrationsprojekt. Målsättningen är att skapa god praxis i samband med integregringen av invandrare.
Projektet ska ta fram information både för invandrare och personalen som arbetar med dem. En grupp med specialister inom olika sektorer, till exempel social och hälsovård, ska arbeta med att samordna verksamheten mellan hälsocentralerna så att alla invandrare i framtiden ska kunna få lika service.
Projektkordinator Mirja Högstrand säger att det är viktigt att servicen samordnas eftersom det finns många invandrare i Österbotten. Hon säger också att det för tillfället finns för lite information både för invandrare och personal.
Både Vasa stad och Kust-Österbottens samkommun är huvudmän för projektet. Finansieringen har erhållits från inrikesministeriet.
23/11 Svenska Yle

Minster Thors besöker Malta och Italien
Migrations- och Europaminister Astrid Thors besöker Malta och Italien den 24-26 november. Temat för resan är aktuella migrationsfrågor och EU-politiska ärenden.
Malta är intresserat att få asylbyrån till Valletta. Minister Thors besöker även en lokal flyktingförläggning och träffar representanter för organisationer som arbetar med migrationsfrågor. Med Italiens inrikesminister Maroni diskuterar minister Thors ett förbättrat samarbete mellan Finland och Italien när det gäller Dublinförfarandet för asylsökande, olaglig invandring och människohandel.
23/11 Inrikesministeriet

22/11/2009

Pressklipp 16 – 22 november

Språket en del av vår innersta identitet
Vår värld har förändrats i snabb takt. Människorna rör sig från ett land till ett annat och umgänget mellan olika kulturer har ökat. Människornas möjlighet att jämföra sitt eget liv med andras har ökat. De mänskliga rättigheter som Förenta Nationerna driver har varit en stor framgång på det principiella planet. Att tillgodose dessa rättigheter i praktiken har krävt, och kräver fortfarande, mycket arbete.
Den enskilda individen definierar ofta sig själv genom arbetet, vilket innebär att avsaknaden av arbete har djupgående inverkan på individens liv och jaguppfattning. I dagens svåra sysselsättningsläge blir det också för invandrarna en allt större utmaning att komma in på arbetsmarknaden. Fördomar och attityder utgör ofta hinder för att anställa invandrare, och i Finland inverkar också de höga språkkraven på invandrarnas möjligheter. För att vårt samhälle ska vara välbalanserat är det viktigt att vi fäster avseende vid sysselsättningsaspekterna. Vi har inte råd att lämna någon utanför arbetslivet.
Språket är en del av vår innersta identitet. I vårt land är språket och den nationella kulturen alltjämt starkt förknippade med den kollektiva identitet som utvecklades på 1800-talet och med vårt mognande till nationell självständighet. Vid tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna handlar det inte enbart om lagstiftning, utan det är också viktigt att allmänheten har en positiv attityd och beredskap att acceptera och stärka ett mångkulturellt Finland. Flerspråkigheten och den kulturella mångfalden är en rikedom för vår nation, och den rikedomen ska vi värna om och utnyttja på bästa sätt. Huruvida dessa möjligheter kan förverkligas beror på oss själva.
(Ur Republikens president Tarja Halonens tal vid Akademiforum i Vasa 21.11.2009)
21/11 STT

Observation över en iskender
Tolv medlemmar i en kommitté gav i onsdags migrationsminister Astrid Thors förslag om hur invandrarna bättre ska "förhemmas" (av finskans kotouttaa ) i Finland. Ingen av de tolv är uppenbarligen själv invandrare. Ett kebabställe i en förort eller småstad kan de trots det, genom ödets försyn, ha besökt - ett av de där ställena med plastelefanter med diadem i fönstret och pita för tre euro.
Griniga finländska folklager säger att "de" kommer hit och överbelastar "våra" sociala system. Onsdagens byråkratrapport om vägar in i det nya hemlandet klagar igen på att invandrarna använder offentliga tjänster för lite.
Den högtravande rapportbyråkratin kring hur man integrerar invandrare börjar kännas kvävande. Det hela måste gå att göra enklare än att den offentliga sektorn ständigt filar på beredskap, viljetillstånd och powerpointar.
Våra ambitiösa integrationskvarnar vänder sig lätt mot sitt eget syfte. En svåranpassad invandrares värsta fiende blir ibland inte någon arg människa på gatan, utan systemet.
Jan-Erik Andelin
Läs hela artikeln här
21/11 HBL

Finland ser över bidrag till asylsökande?
Migrations- och Europaminister Astrid Thors säger till Yle att Finland kan bli tvunget att se över bidragen till asylsökande. Nu betalar Finland mera stöd till asylsökande än något annat EU-land. Det framgår av en utredning vid inrikesministeriet, som redovisas i tidningen Aamulehti i dag.
I Finland får en asylsökarfamilj på fem personer 1 277 euro i månaden i utkomststöd och gratis inkvartering. I Sverige är bidraget 531 euro i månaden. Tyskland, Storbritannien och Italien erbjuder bara mat och husrum. I Finland betalar samhället också nödvändig hälsovård för de asylsökande.
Thors säger till Yle att stöden inte är direkt jämförbara. Åtgärder övervägs ändå när utredningen blir klar i slutet av månaden.
21/11 Svenska Yle

Endast en tredjedel av västafrikanerna som antagits som studerande fick uppehållstillstånd
92 procent av dem som hade sökt uppehållstillstånd för studier fick ett positivt beslut i januari–oktober 2009. Uppehållstillstånd i Finland beviljades under denna tid för 3 397 studerande som kommit från länder utanför EU. Däremot fick t.o.m. 70 procent av sökandena från Kamerun och Ghana och 60 procent av sökandena från Nigeria, som antagits som studerande vid en finsk läroanstalt, ett nekande beslut på sin ansökan om uppehållstillstånd.
Ansökan avslogs i regel på grund av förfalskade dokument eller otillräcklig försörjning. En förutsättning för att uppehållstillstånd för studier ska beviljas är bl.a. att sökanden har en giltig sjukförsäkring och att denne har till sitt förfogande minst 500 euro i månaden eller 6 000 euro i året under den tid vistelsen i Finland varar.
Till exempel till den finska beskickningen i Abuja, Nigeria skickades extra personal för att intervjua sökandena och kontrollera äktheten av dokument eftersom det är lättare att upptäcka förfalskningar från ursprungliga dokument än från kopior. I Finland använder man vid beslutsfattandet i regel dokumentkopior.
Att uppvisa förfalskade dokument betraktas som kringgående av bestämmelserna om inresa och därmed som ett försök till illegal inresa. Finland har som ett Schengenland förbundit sig att bekämpa illegal invandring och myndigheterna har som mål att också nästa år koncentrera resurser på utredningen av afrikanernas ansökningar om uppehållstillstånd för studier.
Från år till år lämnas ansökningar om uppehållstillstånd för studier in mest av ryssar och kineser. Av dem får nästan alla uppehållstillstånd; i januari–oktober 2009 fick bara ca 1,5 procent av dem ett nekande beslut.
20/11 Migrationsverket Pressmeddelanden

Sampo Terho leder Finskhetsförbundet
Sannfinländaren Sampo Terho har valts till ny ordförande för Finskhetsförbundet. Filosofie magister Terho är ersättare i Europaparlamentet och forskare vid Försvarshögskolan. Den nya ordföranden säger att hans centrala mål är att förnya förbundets verksamhet och komma med nya synpunkter på finskhetens betydelse i en global värld. Han försöker också locka nya, unga medlemmar. Terho vill dessutom satsa på att presentera finskhet för och konstruera samarbete med invandrare. Finskhetsförbundet grundades av författaren Johannes Linnankoski år 1906.
20/11 FNB

Bättre för de bostadslösa
Är man bostadslös alkoholist befinner man sig på samhällets allra lägsta trappsteg. Men situationen har i alla fall förbättrats under de senaste årtiondena, det kan man se om man sticker sig in på Sanduddsgatans servicecentral, som öppnades i juni i Tölö i Helsingfors.
Enligt OECD har Finland ett av de mest ojämlika hälsovårdssystemen i Europa. Pensionärer och arbetslösa faller utanför arbetsplatshälsovården. Illegala invandrare kan inte komma till Sanduddsgatan, här ska man vara skriven i Helsingfors. Ingen hälsovård eller socialvård står till buds.
Enligt läkaren Agnes Stenius-Ayoade är Finland långt efter de andra nordiska länderna i de hälso- och omsorgfrågorna. Enligt henne har Finland en bit att gå innan myndigheterna medger att de har något att fundera på.
Läs hela artikeln här.
20/11 Ny tid

HFD förbjuder utvisningen av Fadayel
Högsta förvaltningsdomstolen förbjöd i onsdags verkställandet av egyptiska Eveline Fadayels utvisning, skriver Helsingin Sanomat. I tisdags fick den 64-åriga farmodern höra av polisen att hon måste lämna landet senast den 9 december.
Eveline Fadayels advokat Eero Lamberg hade redan tidigare lämnat in ett besvär mot utvisningsbeslutet och efter den senaste vändningen sökte han verkställighetsförbud.
Vid det här laget har Eveline Fadayel bott i Finland i över två år och har tre barn och sex barnbarn här – alla finska medborgare. Hon är änka. I Egypten har Eveline Fadayel inga släktingar.
19/11 HBL

Tre vägar för integration av invandrare
Arbetsgruppen för försökslagen har utarbetat ett förslag till främjande av integrationen av invandrare genom tvärsektoriella åtgärder. Arbetsgruppen föreslår att man med stöd av försökslagen ska testa en modell med tre integrationsvägar. Modellen heter Delaktig i Finland. Försöket Avsikten med försöket är att hitta nya, innovativa sätt att genomföra integrationen.börjar 2010.
Trevägsmodellen innehåller två olika vägar för vuxna. Den första är avsedd för invandrare som vill in på arbetsmarknaden och den andra för sådana som behöver särskilt stöd. Utbildningen fokuserar på språkundervisning och orientering i samhällsfrågor. Målet med vägen för invandrare som vill in på arbetsmarknaden är snabb sysselsättning.
Den tredje vägen är avsedd för barn och unga och strävar efter integration speciellt i skolor och småbarnsfostran. Målet är att se till att invandrarungdomar får tillräckliga språkkunskaper och samma möjligheter till vidareutbildning som majoritetsbefolkningens ungdomar.
Det viktiga i programmet är kundorientering och identifiering av olika behov. En väsentlig del av programmet är även att göra det snabbare att få tillgång till åtgärder, som t.ex. språkkurser. Arbets- och näringsministeriet har reserverat sig mot arbetsgruppens förslag.
Förslaget av arbetsgruppen för försökslagen finns på inrikesministeriets webbplats: www.intermin.fi/publikation/332009.
18/11 Inrikesministeriet

Information om grundläggande service åt medborgarna
Patio, som öppnats den 17 november 2009, är en för allmänheten öppen platsuppgiftsbaserad serviceportal som erbjuder medborgarna, företagen, den offentliga förvaltningen och aktörerna inom den tredje sektorn information om tillgängligheten och belägenheten av grundläggande service. Läs mera
Femtonspråkiga Infopankki har sedan 2003 tillhandahållit allmän information om Finland och det finländska samhällets tjänster till invandrare. Nu får arbetet med att förnya webbtjänsten Infopankki stöd av en femton personers användarpanel. Panelmedlemmarna är alla invandrare, och utifrån deras idéer ska Infopankki utvecklas och bli ännu bättre. Läs mera

Arbetslösheten i Jakobstadsregionenrökat kraftigt
Arbetslösheten har ökat kraftigt i Jakobstadsregionen det senaste året. Trots allt förutspås en brist på arbetskraft de närmaste åren. Men i regionen finns ungefär 1200 invandrare som utgör en stor resurs.
Projektet Reja, Resurs i Jakobstadsregionen, syftar till att ta den här resursen i användning. Reja är ett treårigt projekt som finansieras av Europeiska socialfonden och administreras av länsstyrelsen i Västra Finlands län. Projektet genomförs av Mellersta Österbottens yrkeshögskolas (MÖYH) enhet i Jakobstad och yrkesinstituten, Yrkesakademin och Optima. Inom ramen för projektet som sträcker sig fram till augusti 2012 skall en kompetenskartläggning av den utländska arbetskraften ske och en resurspool skapas. Det är speciellt inom branscherna metall, storhushåll och vård och omsorg som man räknar med en brist på arbetskraft i framtiden.
Lyssna: Invandrare kan avhjälpa bristen på arbetskraft
18/11 Svenska Yle / Österbotten

Svårt för invandrare hävda sig på arbetsmarknaden
Dilsa Demirbag-Sten, som kom till Sverige från Kurdistan 1976, är en etablerad samhällsdebattör i ett mångkulturellt Sverige, där invandrarna allt fortfarande har en stämpel på sig.
På arbetsmarknaden är invandrarna andra klassens medborgare. "Om du har arbete tillför du något, är du arbetslös då är du invandrare", sade hon och konstaterade att det i Sverige är svårt att utifrån ett liberalt perspektiv få gehör för individens fri- och rättigheter. I synnerhet om det är fråga om en invandrare.
16/11 Magma

Två ljus i fönstret
Två ljus i fönstret (Regi: Peter Snickars) är en pjäs som borde vara obligatorisk att se för alla. Speciellt i dagens finland. Alla borde sitta där i teater mörkret och se, ta del av och känna efter. Det är vår historia det handlar om, den finska folksjälens sår. Om röda och vita, om hat, kärlek och familjer som plötsligt står på varsin sida mitt i ett brinnande krig. Det handlar om att se människan bakom färgen, bakom bandet på armen, bakom åsikter och ideologier.
Två ljus i fönstret är hög aktuell idag, jag önskar så att vi ska lära av våra förfäders misstag. Att vi inte gör misstaget att skilja två älskande åt för att de står på varsin sida. Då var de röda och vita, idag är vi finländare och invandrare, kärleken är den samma. Kärleken ser inga färger, inga religioner eller ideologier. Kärleken ser människorna. Må de sen vara ryssar, finnar, svenskar eller afrikaner.
16/11 Vasabladet

15/11/2009

Pressklipp 9 – 15 november

Vanhanen befarar flyktingmassor i likhet med Sverige
Statsminister Matti Vanhanen (C) befarar att antalet asylsökande ökar kraftigt. Han säger i torsdagens Aamulehti att Finland snart kan få lika många asylsökande som Sverige och de övriga nordiska länderna. I år väntas 6 000 asylsökande anlända till Finland. Antalet har ökat en hel del under de senaste åren.
Vanhanen anser att försörjningskvoten inte kan påverkas till någon betydande del genom invandring. Han hoppas få höra moderata åsikter om invandringen av majoritetsbefolkningen. "En del finländare ställer sig väldigt känslomässigt till invandring. För dem är det en antingen-eller-fråga. Men det skedet är förbi, för invandringen är ett faktum", säger Vanhanen.
12/11 HBL

Kristinestadsbo åtalas för rasism på Facebook
En 29-årig Kristinestadsbo åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit rasistiska inlägg på Facebook. Gruppen har närmare 400 medlemmar och finns fortfarande kvar.
Det var i somras som mannen från Kristinestad skrev sina inlägg på en diskussionssida under rubriken ”Inte mera asylsökande”. Mannens inlägg har riktat sig mot asylsökande och invandrare av afrikansk härkomst. Han har kallat dem ”våldtagande tjuvar”, ”roskfolk” och ”patrask”. I de grövsta inläggen har mannen velat se invandrarna döda, på olika sätt.
Till Facebookgruppen hörde då 210 personer som kunde läsa de öppet rasistiska inläggen. På riksåklagarämbetet har man utrett 10 inlägg, åtalsbeslutet grundar sig på flertalet av dem. Behandlingen går på svenska eftersom det är den åtalades modersmål och största delen av inläggen skrivits på svenska.
11/11 HBL

Svenska tv-kanalen FST5 nedläggningshotad
Rundradions hårda sparkrav kan leda till att den finlandssvenska tv-kanalen FST5 försvinner, enligt svenska Yle. Totalt måste Yle spara 31 miljoner euro, varav Svenska Yle ska spara två miljoner.
11/11 Österbottens tidning

Utländska arbetstagare har hittat servicestället In To
Verksamheten av FPA:s och Skatteförvaltningen s gemensamma serviceställe In To fortsätter åtminstone till slutet av år 2010 . På servicestället, som fyllde ett år i november, ger man råd åt utländska arbetstagare då de anlänt till Finland.
På servicestället In To har man redan betjänat över 3 000 utlänningar som kommit till huvudstadsregionen för att jobba, studera eller för att bli företagare samt arbetstagare som anställt utländsk arbetskraft. De största kundgrupperna har kommit från Estland, Ryssland, Indien och England. Den språkkunniga personalen på In To betjänar bl.a. på engelska, estniska, ryska och hindi. Med de flesta kunderna bereds både socialskydds- och beskattningsärenden.
Det är viktigt för invandrare som flyttar till Finland på grund av arbete att inflyttningen görs så enkel som möjligt eftersom de ofta saknar stödnätverk i Finland. På serviceställets webbplats finns grundläggande information om socialskyddet och beskattningen i Finland.
10/11 FPA

Skribent Webmaster
Modifierad: 15/11/2009 18:44
Kategori: 7 Veckans pressklipp

10/11/2009

Pressklipp 1-8 november

Färre politiker än förr försvarar svenskan
”Förr kunde man gå till statsministern och säga att det här är viktigt för oss finlandssvenskar, och i de flesta fall löstes det. Nu är det inte längre på det sättet”, säger expolitikern Ole Norrback (SFP). Han anser att attityderna till finlandssvenska särlösningar har förändrats sedan han lämnade politiken för tio år sedan.
Samtidigt visar en undersökning som tankesmedjan Magma lät Taloustutkimus göra ifjol att nästan tre av fyra finnar anser att det svenska språket är en väsentlig del av det finländska samhället.
Björn Sundell, utredningsansvarig på Magma, säger att de flesta nog är välvilliga bara det inte kostar något för dem själv.
05/11 HBL/ FNB

A-laget gästas av Pablo Francisco
På torsdag ca kl. 8.30 gästar Pablo Francisco (bilden) Radio X3M:s A-lag. Pablo är en av USAs hetaste stand-up komiker och är för tillfället på sitt första Finlandsbesök. Hans shower med mycket skämt om invandrare, sex och relationer kryddade med en bred arsenal av ljudeffekter säljer slut land och rike runt. Lyssna på A-laget och vinn två biljetter till Pablos stand-up show på söndag i Helsingfors.
5/11 Radio X3M

Nya integrationslagen rör alla invandrare
Enligt migrations- och Europaminister Astrid Thors är utgångspunkten för integrationslagen, som är under beredning, att integrationsåtgärderna ska röra alla invandrare.
- Tanken är att vi ska ha en kontaktyta till alla invandrare omedelbart efter att de anlänt till Finland och att alla får grundläggande information på ett centrerat sätt. Efter det styrs invandrarna vid behov till en inledande kartläggning och därifrån in på integrationsvägen, sade ministern i dag när hon talade vid ett seminarium om utveckling av migrationsfrågor i Salo.
- Jag har ofta betonat att invandrarna inte är en enhetlig grupp. Den inledande kartläggningen ska visa vilket stöd som behövs på individnivå. Invandrarna styrs till olika integrationsvägar efter individuellt behov. För en räcker språkutbildning, en annan behöver säkerställande av yrkeskompetensen, sade ministern.
Enligt minister Thors är avsikten att även beakta sådana grupper som lätt hamnar utanför samhället i den nya lagen.
- Det kan handla om t.ex. mammor som sköter sina barn hemma och som måste få möjligheter till språkutbildning så att de inte hamnar utanför, sade ministern.
- Jag tycker att den integrationsplan som görs för invandrarna borde bli bindande för myndigheterna. Det är också viktigt att förbättra samarbetet mellan myndigheterna och den tredje sektorn, eftersom man ofta kan sköta uppgifter relaterade till integrationen på organisationsnivå, sade minister Thors.
Avsikten är att regeringens proposition till ny integrationslag avlåts till riksdagen våren 2010.
3/11 SFP

Kina och Finland börjar samarbeta inom arbetskraftsinvandringen
Enligt kanslichef Ritva Viljanen förhåller sig Kinas finansministerium positivt till Finlands inrikesministeriums förslag att de ministerier som ansvarar för migrationen i de båda länderna ska underteckna ett samarbetsprotokoll om arbetskraftsinvandring.
Avsikten är att samarbetsprotokollet ska innehålla bl.a. riktlinjer för hur länderna i fortsättningen ska utbyta information om frågor som rör arbetskraftsrekrytering. Enligt den kinesiska regeringen får endast rekryteringsföretag som auktoriserats av staten förmedla arbetskraft från Kina till andra länder.
Ett sektorsövergripande projekt som tillsatts av migrations- och Europaminister Astrid Thors för att utreda främjandet av arbetskraftsinvandringen färdigställde i oktober 2008 sina rekommendationer för rekrytering av arbetstagare från utlandet. Arbetsgruppen utgick ifrån att en målinriktad rekrytering ska ske ansvarsfullt och enligt etiska principer och dessutom nyttja både arbetstagaren och arbetsgivaren samt samhällsutvecklingen i ursprungslandet. Det bör också uppmärksammas att de invandrare som redan är i landet behöver sysselsättas.
Läs hela artikeln här
2/11 Inrikesministeriet

Alla invandrare ska integreras
Migrationsminister Astrid Thors (SFP) säger att Finland ska få en ny integrationslag som berör alla invandrare. Enligt Thors är utgångspunkten för den nya lagen att alla invandrare ska beröras av integrerande åtgärder.
Thors säger att myndigheterna ska få en kontaktyta med alla invandrare så fort de har kommit till Finland. Grupper som lätt hamnar utanför samhället, till exempel kvinnor som sköter sina barn hemma, ska beaktas särskilt.
Invandrarnas integrationsplan borde enligt Thors bli bindande för myndigheterna. Regeringen ska avge sitt förslag till ny integrationslag våren 2010.
2/11 Svenska Yle

Alla ska inte behöva läsa svenska i finska skolor
Nästa generation i tre av de fyra största partierna vill göra svenskan åtminstone delvis frivillig, visar Yles kartläggning. I områden med en stark rysk befolkning ska eleverna kunna välja ryska som andra inhemskt språk. Det är en typisk åsikt för ungdomsförbunden.
- För invandrare som varken kan finska eller svenska ska det räcka med att lära sig det ena språket, säger Erkki Perälä, ordföranden för Gröna ungdomar och studerande.
Det mest dramatiska uttalandet kring språkfrågan kom för ett par veckor sedan från de sannfinländska ungdomarna som krävde att svenskan slopas som nationalspråk och Finland blir enspråkigt.
Av de i dagsläget fyra största partiernas ungdomsförbund är det bara Socialdemokraterna som inte vill röra svenskan.
- Vi är ganska nöjda nu, säger ordförande Heta Välimäki.
Läs hela artikeln här.
2/11 HBL