musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Åland        

2005             

arrow.gifStartsida i-fisk Löpsedel i-fiskNyheter från Åland

musta.gif (807 Byte)

Åland


i-fiskÅlandstidningen
arrow.gifArkiv 2003
arrow.gifArkiv 2002

Tipsa dina vänner, släktingar och studiekamrater i utlandet att man gratis kan prenume- rera på Ålandstidningens nyhetsbrev. Dagliga åländska nyheter direkt till din dator - GRATIS!

Läs månadens miljöinfo i MILJÖBLADET på Ålandstidningens hemsida:

lyssna  Radio Vega 
lyssna YLE Aktuellt 
lyssna Radio X3M
TV-Nytt Tv-nytt
Senaste nytt från FNB  FNB
weather Vädret
i-fiskBrännpunkt
i-fiskBöcker på svenska

21.12.2004
VEM BLEV ÅLANDS BRAGDMEDALJÖR?
Vem har stått för den största åländska idrottsbragden under året? Från och med i dag har du möjlighet att påverka vem som får Ålandstidningens bragdmedalj. I år kan du även rösta via vår hemsida. Klicka in på www.tidningen.aland.net/sport och lägg din röst på din kandidat. Nominerade till bragdmedaljen:
Klicka inwww.tidningen.aland.net/sport  och kolla på din kandidat. 

17.12.2004 
SJÖFARTSSTÖD BYGGS UT 
Från årsskiftet börjar staten kompensera rederiernas utgifter för de anställdas socialförsäkring. Riksdagen har anslagit 22,5 miljoner euro för ändamålet i nästa års budget. Det här ingår i det omfattande stödpaketet som sedan tidigare innebär att rederierna får behålla sjömännens inkomstskatt. Stödpaketet, som är i kraft till och med 2009, har godkänts av EU-kommissionen. 

14.12.2004
ÅLÄNDSKT I TOPP I FINLÄNDSK SJÖFART
Tidningen Talouselämä har granskat den finländska sjöfartens bokslut för 2003. I toppen återfinns de båda Lundqvist-rederierna Alfa och Hildegaard. Ser man omsättningsmässigt är det Finnlines som är störst med drygt 700 miljoner euro i årliga intäkter. När det gäller vinsten på sista raden är det ingen som ens är nära Lundqvistrederierna Alfa och Hildegaard. Tillsammans tjänade de båda rederierna 43,4 miljoner euro 2003. 
TVÅ NYA FARTYG TILL ÅLAND
Den åländska flottan har utökats med två nyinköpta fartyg: lastfartyget ms Ann-Christine och bogserbåten Subsea I. Samtidigt har färjan Lotta II chartrats för trafik mellan Estland och Finland. 

8.12.2004 
KJELL OCH HÅKAN GER UT VYKORTSBOK
”Fler hälsningar från ett svunnet Åland ” heter den bok om åländska vykort från början av 1900-talet som Kjell Ekström och Håkan Skogsjö nu ger ut lagom till jul. Det här är den andra vykortsboken de ger ut, men fjärde delen i serien ”Åländska bilder” där böcker med andra fotografier även ingår. Vykorten är bilder med åländska motiv från första delen av 1900-talet, i huvudsak de första 50 åren även om något kort från
1960-talet även finns med. 

3.12.2004
REKORDANTAL SIDOR FÖR TIDNINGEN
Aldrig tidigare i historien har det gjorts så många sidor i tidningshuset under en enda vecka. Michael Terry på Ålandstryckeriets reproavdelning är den som märker när trycket är som högst. - Den här veckan har vi gjort 164 tryckplåtar till tidningen, konstaterar Michael som inte kan minnas något liknande. Orsaken till ruschen är dels tidningens två bilagor, Veckans Åland och Julklappen, och dels att den vanliga tidningen hela veckan varit 28 sidor eller fler. 

2.12.2004
REKORDMÅNGA LÄNDER MED I ORGELFESTIVLEN
Den 26 juni nästa år hålls öppningskonsert för Ålands orgelfestival, och det är samtidigt festivalens 30-årsjubileumskonsert. Totalt fjorton musiker från tio länder i festivalen. De kommer från Sverige, Finland, Island, Tyskland, Belgien, Frankrike, Schweiz, Storbritannien Italien och Polen och naturligtvis från Åland också. Tema för festivalen är fransk orgelmusik från 1800- och 1900-talet. 

26.11.2004
SÄMRE SENSOMMAR FÖR STUGBYARNA
I augusti och september minskade antalet övernattningar vid stugbyar med omkring åtta procent, visar statistik från Åsub. Minskningen hittas bland både svenska och finländska gästers övernattningar, med sex respektive 13 procent. Utnyttjandet av kapaciteten beräknas till ungefär 60 procent. 

25.11.2004
UPPÅT OCH NEDÅT FÖR ÅLÄNDSKA UTBILDNINGAR
Färsk statistik från Åsub visar att antalet studerande på de olika åländska skolorna ökat med 2,4 procent jämfört med i fjol. Handelsläroverket och vårdinstitutet har tappat elever medan sjömansskolan gick på plus. Baserat på uppgifter från september studerar 1.566 personer på gymnasialstadie- eller högskolenivå på Åland.

24.11.2004
DANNE SUNDMAN: KNYT IHOP ÅLAND MED SVERIGE
Ålands offentliga förvaltning bör knytas till svenska myndigheter i stället för finska. Svensk lag bör sättas i kraft på Åland genom blankettlagar eller genom att åländska lagar anpassas till svenskt regelverk. Det föreslog Danne Sundman (ob) i budgetdebatten.
Han beskriver sitt förslag som ”ytterst djärvt, rent av lite halvgalet”. Det bygger på att Sveriges, Finlands och Ålands regeringar enas om en ramuppgörelse – allt för att kunna bevara Åland svenskt. 

17.11.2004
ÅLÄNNINGEN ÄR POSITIV TILL TURISM 
Ålänningarna har i allmänhet en positiv inställning till turismen och turisterna.Det visar en utredning som turistförbundet låtit göra. Studerandena Johanna Hellman, Jeanette Karlsson och Anna Viklöv vid linjen företagsekonomi vid högskolan har gjort undersökningen. Den bygger på uppgifter från augusti detta år. 

9.11.2004
GOD AFFÄR FÖR AKTIEÄGARNA OCH ÅLAND 
Transmars styrelse är enig om att sälja sina Chips-aktier. Transmar-vd Kjell Clemes efterlyser en strategi och säger att en försäljning av Chips är god affär för aktieägarna och Åland som helhet. – Nu måste alla berörda parter sätta sig ned och prata om hur vi kan reinvestera de 200 miljonerna på bästa sätt på Åland, säger han till
Ålandstidningen. 

5.11.2004
VI BLEV FÄRRE I TREDJE KVARTALET 
Ålands befolkning minskade med 34 personer under årets tredje kvartal. I huvudsak minskade staden. Preliminära siffror över befolkningsrörelsen under juli-september visar att stadsborna blev 59 färre, skärgården gick ned med 3 medan landsbygden ökade med 28. Totalt minskade befolkningen med 34 personen vilket resulterar i att Ålands folkmängd i slutet av september preliminärt uppgick till 26.425 personer. 

4.11.2004 
INGEN OLAGLIG ARBETSKRAFT PÅ ÅLAND 
Byggnadsförbundet har en riksomfattande razzia i Finland. Under tisdagen gjordes kontroller om det på Åland finns utländsk arbetskraft som inte harsina papper i ordning. Razziorna på Åland visar att det inte förekommer några olagligheter. 
– Vi hade ett par tips att gå efter men de gav inget resultat, säger byggnadsförbundets Tiina Nurmi-Kokko. 
FACKFÖRBUND RISKERAR FÖRLORA OMBUDSMAN 
När Byggnad 205 hade möte i veckan kom frågan upp om livet efter FFC-ombudsmannen Kurt Gustafssons pensionering. Han går i pension i augusti 2005 och efter det saknar omkring 3.000 medlemmar en naturlig kontakt. Enligt uppgift har man i Helsingfors funderat på att köpa tjänster av Sjömansunionen som har en ombudsman på Åland - Henrik Lagerberg. 
– Problemet är att han redan har mer än fullt upp. 

Oktober

21.10.2004
KOMMUNERNA BLIR ALLT FATTIGARE 
Trots att omvärlden snurrar på bra går de åländska kommunerna allt knackigare. Det visar Åsubs senaste konjunkturbedömning. Utvecklingen av skattefinansieringen följer i dagsläget inte utvecklingen av utgifterna inom kommunsektorn. Trots ansträngningar och åtstramningar för att minska tillväxten inom den kommunala sektorn har nettoutgifterna ökat snabbare än inkomsterna från skatter och landskapsandelar. 

20.10.2004 
ÅLÄNDSKA UNGDOMAR HAR DET SVÅR I SKOLAN 
I april förra året genomförde Stakes, Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovård, en undersökning i de åländska högstadie- och gymnasieskolorna. Så mycket som hälften av de tillfrågade eleverna har studiesvårigheter visar undersökningen. En tredjedel av de unga får heller inte hjälp med sina svårigheter, vare sig hemma eller i skolan. Undersökningen gjordes även 2001 så det går att se hur ungdomens hälsa och välmående har förändrats. 
ÅTTOR TRÄFFAR PRESIDENTEN 
Alla stadens elever i årskurs åtta bjuds in till en träff med president Tarja Halonen som besöker Åland och Mariehamn måndagen den 1 november. Enligt det preliminära programmet för presidentens besök kommer hon att hålla ett anförande för åttorna på Uncan. Presidenten öppnar lagtingsåret 2004–2005 under sitt besök. 

19.10.2004
GENERALPLAN PRESENTERAS 
Om 30 år ska 17.000 stadsbor känna igen sig i Mariehamn, staden som förtätats enligt den gamla stadsbildens villkor. Så sammanfattar stadsarkitekt Folke Wickström förslaget till generalplan. Förslaget till generalplan presenteras efter ett fyra år långt arbete. Nu förväntas allmänheten säga sitt och slutligen klubbar fullmäktige planen, 
förhoppningsvis sommaren 2005. 

18.10.2004
IFK TILL LIGAN 
IFK Mariehamn är klara för ligaspel nästa år. Efter en gastkramande rysare nådde laget 2–2 borta mot FC Jazz vilket räckte för avancemang till ligan. David ”Tulle” Carlsson blev hjälte med två underbara mål. 500 hängivna ålänningar var på på plats och bar fram sitt lag. - Stödet var fantastiskt, tackar lagkapten Daniel Ahnström. Firandet drog i gång direkt på bussen till Åbo. Festen fortsatte till långt in på småtimmarna. Först på färjan hem, och därefter på restaurang Arkipelag. 

13.10.2004
ÅLANDS STATUS BÖR ANALYSERAS 
Landskapsregeringen bör göra ett policydokument där Ålands status analyseras i förhållande till alla nya tankegångar som gällersäkerhetspolitiken i EU. Det betonar självstyrelsepolitiska nämnden ännu en gång i sitt betänkande om EU:s regeringskonferens och det nya EU-fördraget. Nämnden la i går sista handen vid betänkandet som kommer till lagtinget i början på november. 
4.10.2004 
MER PENGAR TILL KULTUREN 
Ålands kulturdelegation diskuterade vid sitt senaste möte storleken på PAF-bidrag till kulturen. Eftersom det finns en större disponibel summa än vad delegationen räknade med under sommarens budgetdiskussion så vill man att anslaget för nästa år höjs med tre procent. Man hänvisar till höjningen inom sociala sektorn med den procentsatsen. Årets anslag ligger på 544.000 euro. 

September

17.9.2004
IT-BYN BREDDAR BLANDNINGEN AV HYRESGÄSTER 
När IT-byn planerades beskrevs målet som att skapa en företagsfastighet med företag inom IT och forskningsbranschen. Politikerna satte villkoret att 80 procent av lokalerna måste vara förhandsbokade av hugade hyresgäster. Enligt industrihus vd Agneta Erlandsson-Björklund ligger dagens beläggning på runt 65 procent. Hon berättar att Industrihus har tagit in företag, som verkar vid sidan av enbart IT och forskning. 
– Visst kan man säga att vi breddat tratten lite. På bolagsstämman den 29 september ska vi kolla med ägarna om det är ok. 

16.9.2004
MARIEHAMN SKA VÄXA UPPÅT 
Höghus i Mariehamn och en ny stadsdel på en konstgjord ö i Slemmern. Det är några av idéerna i stadsplanenämndens förslag till ny generalplan. Förslaget ger först och främst möjligheter att få bygga till och nytt på tomterna. Mariehamn ska växa på höjden. Det andra stora greppet är visionen om ett helt nytt bostadskvarter på en konstgjord ö i Slemmern. Om dagens generalplan utnyttjades fullt ut skulle den ge Mariehamn ett
maximalt invånarantal på 15.000 människor. I praktiken utnyttjas dock aldrig mer än 85-90 procent av den bebyggliga marken. – Den nya planen skulle i teorin sätta taket vid 17.500 invånare, i praktiken 14.000 personer, säger Roger Jansson (fs), ordförande i
stadsplanenämnden. 
3.9.2004
FOTBOLLSOPERA FÅR DRAGHJÄLP 
Bra draghjälp får Peter Långs fotbollsopera "Learning to Shout" i torsdagens Dagens Nyheter. Kulturdelens förstasida ägnas helt åt operan och inne i tidningen presenteras operan i två artiklar. Operan spelas just nu i Eriksdalshallen i Stockholm och första
föreställningen gavs i går. Intresset från media är nu stort, nyhetsbyrån AP har intervjuat och det betyder att operan görs internationellt känd.

Augusti

31.8.2004
ÖSTERSJÖFONDEN KANDIDAT FÖR NORDISKT PRIS 
Östersjöfonden kan få Nordiska rådets natur- och miljöpris för 2004. Totalt nio projekt eller personer tävlar om priset. Prissumman är 350.000 kronor och vem som får priset avgörs på ett möte i Reykjavik den 17 september. 

30.8.2004
FÄRRE ÖVERNATTNINGAR 
Antalet övernattningar på de åländska hotellen minskade i juli i år jämfört med juli i fjol. Minskningen blev nästan två procent och slutade på 37.300. Minskningen har skett på landsortshotellen där minskningen var hela 18 procent. Stadshotellen ökade sin beläggning med drygt tre procent. 17 hotell ingår i statistiken. Juli är den klart turisttätaste månaden på året. 
HOLMÉN 22:a 
Janne Holmén blev 22:a i gårdagens maratonlopp i Aten OS. Hans tid blev 2.17,50. Efter loppet förklarade Janne Holmén för Ålandstidningens reporter på plats att han var nöjd med sitt lopp. Den andre finländaren Jussi Utriainen avbröt. Vann gjorde italienaren Stefano Baldini på tiden 2.10,55. 

26.8.2004
PREMIÄR FÖR FOTBOLLSOPERA 
I Baltichallen pågår just nu intensivt arbete inför helgens världspremiär på Peter Långs fotbollsopera Learining to shout. Första föreställningen äger rum på lördagskvällen. Nästa är på söndag. Därefter drar showen till Stockholm och föreställningar i Eriksdalshallen. 
PREMIÄR FÖR TV-SERIE 
På måndag är det premiär för tv-serien ”fling”, en finlandssvensk tv-serie med flera åländska inslag. Medverkar gör bland andra skådespelaren Marc Svahnström och kompositören Peter Hägerstrand. Regisserar gör Ulrika Bengts. 

25.8.2005
PREMIÄR FÖR TV-SERIE 

På måndag är det premiär för tv-serien ”fling”, en finlandssvensk tv-serie med flera åländska inslag. Medverkar gör bland andra skådespelaren Marc Svahnström och kompositören Peter Hägerstrand. Regisserar gör Ulrika Bengts.

20.8.2004 
ANDREAS NY SPECIALRÅDGIVARE 
Åland har fått en ny man i Bryssel. Landskapsregeringens nya specialrådgivare heter Andreas Backfolk och har senast jobbat som miljöutredare vid landskapsregeringen. Backfolk som utsågs bland 20 sökanden efterträder Yngve Mörn. Han tillträder i november.

Juli

15.7.2004
Hastigheten höjs i mobilnätet 
Ålands mobiltelefon höjer hastigheten i sitt mobiltelenät från dagens 42 kilobits per sekund till drygt 200 kilobits per sekund. Den snabbare hastigheten gör att det går att surfa obehindrat på nätet. Det är främst avsett för de som kopplar upp sin dator på internet via mobiltelefonen.

14.7.2004 
SKÄRGÅRDSBOR OCH KVINNOR BÄST PÅ ATT RÖSTA I EU-VALET 
Skärgårdsbor och kvinnor är duktigare än fastålänningar och män när det gäller att rösta i EU-val. Det visar inte minst Åsubs statistik från valet den 13 juni. Knappt 36 procent av de röstberättigade ålänningarna gick till valurnorna. Flitigast att rösta var man i Sottunga med ett valdeltagande på nästan 53 procent. Mest soffliggare fanns i Jomala där bara 23 procent masade sig till vallokalerna. Kvinnornas valdeltagande har varit högre än männens i alla tre EU-val, men skillnaden var störst i år. 
ÖSTERSJÖ PROJEKT OM MEDELTIDEN 
Åland är med i Interregprojektet Islands in History som syftar till att lyfta fram Östersjö-öarna Bornholm, Ösel, Dagö, Gotland och Åland. Det man riktar in sig på är öarnas medeltidshistoria och på naturarvet. Man vill höja kvalitén på aktiviteter och marknadsföra öarna som turistmål med högklassiga aktiviteter. Bornholms middelalderscenter är huvudansvarig för projektet och Åland representeras av museibyrån. Åländska delprojekt är Jomala medeltidshus och Kastelholms slott.

2.7.2004
Premiär för Ålandsspelet 
I dag börjar det nya familjespelet Ålandsspelet säljas. Det består av 1.200 frågor om Åland inom kategorierna historia, kultur, geografi, sport och allmänna frågor. Spelplanen är utformad som en Ålandskarta med bilder av båthus och Brännklintstornet i Bomarsund i bakgrunden. Spelet har tagits fram av specialläraren Berit Slotte i samarbete med Ålandstidningen och Dillen. 

Juni

30.6.2004
Ålänningarna semestrar hemma 
I Finland är det rykande åtgång på resor till varmare breddgrader på grund av det ostadiga sommarvädret. Men ålänningarna väljer hittills att stanna hemma, säger man på Ålandsresor. Men om vädret fortsätter så här ökar säkert trycket, konstaterar resesäljaren. 

29.6.2004
LUMPARLAND PÅ NÄTET 
Nu har även Lumparland gjort vad många kommuner redan hunnit med. Att fixa en egen hemsida. Adressen till det digitala Lumparland är www.lumparland.aland.fi. Lumparlands fullmäktige har även givit klartecken för att inleda projekteringen av en ny brandstation i kommunen. Onsdagens möte beviljade 15.000 euro för projekteringen. 

21.6.2004
Ny webbtjänst om läkemedel 
Folkpensionsanstalten har öppnat söktjänster för läkemedel på internet. Tjänsten ger information om medicinpriser och om sinsemellan utbytbara läkemedel. Man får också reda på om man kan få ersättning för medicinen. Söktjänsten omfattar alla självvårds- och receptmediciner som säljs i Finland samt alla kliniska näringspreparat och bassalvor. 

16.6.2004
UNGA MED UTKOMSTSTÖD LEVER FARLIGT 
I Mariehamn lever ett 60-tal ungdomar mellan 18 och 25 år på utkomststöd. Alarmerande, menar stadsstyrelsens ordförande Barbro Sundback (s) och påpekar att det inte är bra om ungdomar vänjer sig att leva på socialen utan att det leder till någon förändring. Det finns också signaler om att flera av de arbetslösa ungdomarna lätt dras in i missbruk. Mer om det här i kvällens Ålandstidning.GREENPEACE RAGGAR PÅ ÅLAND Just nu finns medlemmar från Greenpeace på Åland för att ragga nya medlemmar. Orsaken till att miljöorganisationen sökt sig till landskapet är att man uppfattar ålänningarna som ett miljömedvetna. 

15.6.2004
Fler turister till Åland i maj 
Antalet inresande till Åland under maj ökade med 9 procent jämfört med i fjol. Den största ökningen står svenska kryssningsresenärer för. Under maj månad uppgick antalet inresande till 193.500 personer, rapporterar Ålands statistik och utredningsbyrå. Inresande från Finland minskade med drygt fem procent. 
Åland får OS-frimärke 
Den 13 augusti ser Ålands första OS-frimärke dagens ljus. Janne Holmén blir den tredje ålänningen i historien som deltar i OS. Själv fick han ett frimärke år 2002 och märket som nu släpps avbildar i stället Panathinaikostadion. Stadion var skådeplats för de första moderna Olympiska Spelen år 1896 och där kommer Holmén att gå i mål efter sitt
marathon 29 augusti. 

14.6.2004 
FLER RÖSTADE ÄN FÖRRA GÅNGEN 
Jämfört med förra EU-valet 1999 ökade röstdeltagandet på Åland rejält, från 21,8 procent till 35,7 procent. Även i hela landet röstade folket mer än vid förra valet. 1999 var röstningsprocenten 31,4 procent. I helgens val gick 41,1 procent av finländarna till valurnorna. Det blev Viveka Eriksson som tog hem den åländska fajten mot Barbro Sundback i EU-valet. Eriksson fick drygt 60 procent av de åländska rösterna eller totalt 4.558 röster mot Sundbacks 1.773 röster. Men Viveka Erikssons röster räckte inte på långt när till en plats i EU-parlamentet men bidrog i hög grad till att Svenska folkpartiet till slut kunde säkra en förnyad plats i parlamentet genom Henrik Lax. 

11.6.2004 
Thailändsk rock i sommar 
Den åländska rockpubliken får ett långväga besök i sommar. Bandet Made in Thailand som kommer från det kända semesterparadiset Phi Phi-öarna spelar varje dag på Dinos i sommar. Det är första gången bandet spelar utanför Thailand. 

8.6.2004
ROGER JANSSON HYLLAR STÖDPAKET 
Stödpaketet till sjöfarten är bra. Synd att det bara varar i fem år. Det sa Ålands riksdagsledamot Roger Jansson då riksdagen förra veckan behandlade kommunikationsutskottets betänkande om sjöfartsstödet. Jansson hoppades att paketets andra del – den ekonomiska – som just nu ligger i finansutskottet ska få en lika snabb behandling. Det behövs, menade han, och hänvisade till att Birka Line står i beråd att välja flagg för sitt nybygge som levereras i höst. 

Maj

31.5.2004
KRITISERAD VALFILM HAR GJORTS OM 
Barbro Sundbacks (s) valfilm ”Bush eller Barbro” snurrar igen. Den har gjorts om så att den är ”oantastlig” ur upphovsrättslig synvinkel, skriver Sundback i ett pressmeddelande. Till Ålandstidningen säger Sundback att det inte lägre förekommer bilder på Bush. Den omarbetade versionen av filmen rullar redan i TV-Åland och kommer att dyka upp också i de lokala tv-bolagen i Svenskfinland. 

19.5.2004
INRESANDET TILL ÅLAND ÖKADE 
143.100 personer besökte Åland i april i år. Det är en ökning med 20.700 personer eller 17 procent jämfört med april i fjol. Tillsammans stod de svenska turisterna för 84 procent av inresandet. Hittills i år har inresandet till Åland ökat med 23 procent jämfört med i fjol. 485.300 personer har besökt Åland. 

12.5.2004
FLER BARN FÖDS PÅ ÅLAND 
Det är bra drag på Åland just nu. I alla fall föds fler barn. Enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå föddes 73 barn under första kvartalet i år. Det är 10 fler än samma period i fjol. Antalet avlidna var 63 eller 6 färre än under första kvartalet 2003. 

11.5.2004 
ÅLANDS FRAMTID SÅGAR ÅLANDSMINISTERIUM 
Märkligt, orealistiskt och desperat. Så beskriver Ålands Framtid lantrådets utspel om att ålänningarna ska erkänna den finländska överhögheten mot att ett Ålandsministerium inrättas i Helsingfors. Ålands Framtids styrelse sågar fullständigt lantrådet och centerbasen Roger Nordlunds (c) förslag. ”Utspelet är märkligt eftersom konsekvenserna av en sådan överenskommelse strider mot de grundläggande demokratiska rättigheterna samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, menar Ålands framtid. 

7.5.2004
ARBETSLÖSHETEN KVAR PÅ SAMMA NIVÅ 
Den öppna arbetslöshetsgraden var i april 2,0 procent, rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå. Det är på samma nivå som i mars men en ökning med en halv procentenhet jämfört med april 2003. För män var arbetslösheten i april 2,3 procent mot 1,8 bland kvinnorna.

6.5.2004 
ARBETSLÖSHETEN NÅGOT UPP 
Den öppna arbetslöshetsgraden på Åland var i april 2,0 %, rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå. Jämfört med mars ligger arbetslöshetsgraden på samma nivå, men jämfört med april 2003 har den ökat med 0,5 procentenheter. För män var arbetslösheten i april 2,3 % och för kvinnor 1,8 %. 

5.5.2004
”VISIT-ÅLAND” SKA LOCKA TURISTERNA 
Broschyren visitåland.sommar ska locka finska och svenska turister till Åland i sommar. Broschyren trycks i 450.000 exemplar.  – En stor del är direktutskick till hushåll, säger produktansvarige Tomas Hellén på turistförbundet. Den nya broschyren såg dagens ljus i början av april. Det är 80 sidor fullspäckade med tips om vad man som turist kan göra på Åland i sommar. Mycket bilder varvat med text.

April

26.4.2004
ÅLANDS FLAGGA 50 ÅR 
I år fyller Ålands flagga 50 år. Det firades med högtidlig flagghissningsceremoni vid Självstyrelsegården i går morse. De åländska scouterna var på plats för att hissa flaggorna och lantrådet Roger Nordlund höll tal. Ålands flagga antogs efter långa debatter av president Paasikivi den 31 mars 1954. 

22.4.2004
MYCKET DOLD RASISM PÅ ÅLAND” 
Lördagen den 8 maj ordnar Röda korsets ungdomsutskott ett anti-rasistjippo i Röda korsgården.  – Det förekommer mycket dold rasism också på Åland, säger Ann-Sofi Jansson i ungdomsutskottet. Jippot, som främst riktar sig till högstadieungdomar, är en fortsättning på den internationella anti-rasismdagen. På jippot får förutom högstadieelever också gymnasialstadie- och mellanstadieelever delta. 

20.4.2004 
ÅLAND BÄTTRE ÄN HAWAII 
Den svenska resetidningen Allt om resor har utsett Åland till världens 25:te bästa ö. Allt om resor anlitade en jury av resejournalister och -fotografer för att ranka öar de varit på och gärna skulle återvända till. Jurymedlemmarna listade sina tio favoritöar och sammanställde sedan listan där Åland slog bland annat Maldiverna, Hawaii och Gran Canaria. Vem som vann? Gotland.
KÄRNKRAFTSÖVNING PÅ ÅLAND 
I september ska Åland vara med i en simulerad kärnkraftsolycka. 
”En stabsövning där främst ledningen och informationsförmedlingen under
särskilda situationer testas”, säger Rainer Åkerblom på länsstyrelsen. 
Den åttonde och nionde september i år ska länsstyrelsen i Uppsala simulera
ett allvarligt haveri på Forsmarks kärnkraftverk. En olycka vid Forsmarks
kärnkraftverk skulle kunna få allvarliga verkningar på Åland. Därför
samarbetar Åland med länsstyrelsen in Uppsala och deltar i olika övningar. 

15.4.2004 
ARBETSLÖSHETEN MINSKAR PÅ ÅLAND 
Den öppna arbetslösheten på Åland minskade från februari till mars med 0,7
procentenheter till 2 procent. Det visar siffror från Ålands statistik-och utredningsbyrå. Jämfört med ett år tillbaka är antalet personer som i dag går öppet arbetslösa något fler. 
INFLATION 
Åland har haft en negativ inflation det senaste året. Enligt uppgifter från Åsub har det åländska konsumentprisindex de tolv senaste månaderna sjunkit med 0,6 procent. Mest har priset på alkohol och tobak sjunkit. Bland de varugrupper som blivit dyrare finns energi, bränsle, bostäder och vatten men också kultur och rekreation. 

13.4.2004 
FLER TILL ÅLAND FRÅN SVERIGE 
Inresandet fortsätter öka från Sverige, rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå. I mars 2004 uppgick antalet inresande till Åland till drygt 122.500 personer. Jämfört med mars 2003 innebär det en ökning med knappt 14.600 personer eller 13,5 procent. Antalet resenärer ökade från Sverige och minskade från Finland. 

7.4.2004
ÅLÄNNINGARNAS KOMPETENS KARTLÄGGS 
Landskapsstyrelsen planerar en omfattande undersökning för att kartlägga
ålänningarnas utbildningsnivå och var man bör lägga in
utbildningsinsatser. Undersökningen ingår i det EU-stödda Mål 3-programmet
som syftar till att höja kompetensnivån på Åland. ”Vi vet att
utbildningsnivån på Åland är låg jämfört med i Sverige och Finland”,
förklarar Yana Jahrén, vikarierande överinspektör vid landskapets
utbildningsavdelning och som sitter med i den grupp som förbereder
undersökningen. 

1.4.2004
ÅLAND VISADE UPP SIG I GÄVLE 
Får man flytta till Åland? Måste man kunna finska? Många nyfikna frågor ställdes under en hel dag när Rävhallen i högskolan i Gävle pyntades med åländska färger. Under hela gårdagen kunde studenterna på högskolan i Gävle samt yrkesverksamma från kommunen bekanta sig med Åland. Representanter från näringslivet, högskolan samt skolväsendet fanns på plats. Eva Hilander från projektet Arbeta & bo på Åland säger att
intresset för Åland var stort: – Vi har fått jättebra respons och många besökare, säger hon. 

Mars

30.3.2004
RIKSDAGSMAN TROR PÅ FRIVILLIGT SPRÅK 
Om det andra inhemska språket blir frivilligt i studentskrivningen behöver det inte vara negativt för tvåspråkigheten i landet. Den slutsatsen drar riksdagsledamot Roger Jansson. Det är undervisningsminister Tuula Haatainen som lagt förslaget. Mot detta vänder sig svenska folkpartiet som befarar att ett sådant beslut är till nackdel för tvåspråkigheten i Finland. 
”VALFRIHETEN PASSA ÅLAND” 
På Åland välkomnas frivilligheten eftersom försöket med frivillig finska enbart varit positivt. – Valfriheten passar oss, säger byråchef Stina Colerus vid
landskapsstyrelsens skolbyrå. I år valde bara en tredjedel av dem som läser finska i Ålands lyceum att skriva finskan i studenten. 

29.3.2004 
SJÖFARTENS BETYDELSE MINSKAR 
Sjöfartens betydelse för det åländska näringslivet är på god väg att minska. Det slår Ålands statistik- och utredningsbyrå fast i en rapport över konjunkturen i vår. Den åländska ekonomin står nu inför ett avgörande: hur kommer näringslivet att klara av de utmaningar som förändringarna i alkoholbeskattningen och den stundande EU-utvidgningen medför? Enligt Åsub är Ålands branschstruktur på väg att ändras så att sjöfartens betydelse minskar medan andra branscher växer i betydelse,
främst inom livsmedelsindustrin, försäkrings- och finansbranschen samt inom IKT- sektorn. 
ECKERÖLINJEN AVSKEDADE CHEF 
Eckerölinjen har avskedat sin hamnchef i Grisslehamn efter ekonomiska oegentligheter. Rederiet utreder just nu den exakta omfattningen av oegentligheterna men har inte polisanmält det inträffade. Mannen som jobbat 15 år inom rederiet har nu ersatts av vice hamnchefen. Eckerölinjen vill inte avslöja hur mycket pengar det handlar om eller exakt vad oegentligheterna går ut på. 

17.3.2004 
FÄRRE JOBB ATT SÖKA 
Den öppna arbetslösheten på Åland sjönk något i februari jämfört med månaden innan. Enligt statistiken var 2,7 procent av den arbetsföra befolkningen utan sysselsättning. Det motsvarar 406 personer. Antalet lediga platser i februari var 445 stycken vilket är 73 färre än motsvarande månad i fjol. 

16.3.2004 
ROGER JANSSON HAR STÖRSTA BIINKOMSTEN 
Ålands riksdagsman Roger Jansson har den största biinkomsten av alla riksdagsmän. Det visar en enkät som tidningen Iltalehti gjort. Jansson tjänar 35.000 euro vid sidan av lönen från riksdagen. Det mesta av pengarna kommer från familjeföretaget Ålpress. De flesta andra riksdagsledamöterna uppvisar en biinkomst på mellan 1.000 och 10.000 euro som de ofta får från olika förtroendeuppdrag. Bara hälften av de 200 ledamöterna svarade på undersökning. 

11.3.2004 
FOLKE HUSELL: DET SKA BLI SPÄNNANDE 
- Det ska bli spännande. 
Det säger Ålandsbankens förre vd om det nya uppdraget som styrelsemedlem i den finländska investeringsbanken Elvi Bank. Husell säger att hans uppgift i styrelsen blir strategisk och att han, med sina 30-års erfarenhet av banking, hoppas kunna tillföra banken kunskap. Elvi bank omsätter cirka 50 miljoner euro och förvaltar 3,2 miljarder euro för kunders räkning. 
ÅLAND KAN FÅ TVÅ NYA MYNDIGHETER 
Åland står i beråd att få åtminstone en ny myndighet, sannolikt två. Det nya Datainspektionen ska se till att våra personuppgifter inte används på ett kränkande sätt samtidigt som även en diskrimineringsmyndighet är på gång. Det här ingår i ett lagpaket som landskapsstyrelsen lämnat över till lagtinget. Det är EU som kräver dessa lagändringar. 

9.3.2004
FLER INRESANDE TILL ÅLAND 
Kryssningsresenärerna från Sverige utgjorde under februari månad hela 56 procent av samtliga inresande till Åland, 120.508 personer. Totalt under årets två första månader anlände 219.500 personer vilket är hela 34 procent mer än samma månad i fjol. 

04.3.2004
ÅLAND TUFFAR TILL SIG OM EU-PLATS 
Åland går nu fram på hård front mot regeringen i Helsingfors med kravet om att landskapet ska få en egen plats i EU-parlamentet. I går framförde lagtingets talman Viveka Eriksson kravet då hon hördes om revideringen av vallagen av riksdagens grudlagsutskott och i lagtinget i går sa lantrådet Roger Nordlund att Åland bör överväga att säga nej till EU:s nya grundfördrag om Åland inte får en plats i EU-parlamentet och om Ålandsprotokollets status inte får en bra lösning. 

03.3.2004
TALMAN KRÄVER EU-PLATS 
Om Åland inte får en egen plats i EU-parlamentet kan det bli så att lagtinget inte godkänner EU:s nya grundfördrag. ”Nu är det allvar”, sa talmannen Viveka Eriksson i dag till grundlagsutskottet som nu behandlar en ändring av vallagen. Det är genom att i vallagen göra Åland till en egen valkrets i EU-valet som en åländsk plats skulle garanteras, på samma sätt som Åland i riksdagsval utgör en egen valkrets och utser en egen representant.
FORTSATT INFLYTTNING TILL ÅLAND 
26.347 personer bor på Åland. Det är 90 ålänningar fler än året innan. De flesta inflyttare kommer från Sverige. Ökningen är lägre än föregående år, men fortfarande blir vi fler. Både landsbygden och skärgården hade senaste år en växande befolkning. Till landsbygden flyttade 88 personer och tillskärgården styrde åtta personer sin kos. Mariehamn fick i sin tur en minskning med sex personer.Den största  befolkningsökningen hade Finström och Lumparland medan Hammarland och Kökar minskade mest. 

02.3.2004
TURIST-ÅLAND SLÅR SIG IN I ESTLAND 
Åland måste konkurrera med produkten eftersom vi inte kan konkurrera med priset. Det säger turistförbundets vd Jari Virtanen efter att Åland för första gången under helgen deltog i den stora resemässan i Tallinn, Estland. Den nya färjtrafiken mellan Åland och Estland från den 1 maj gör att Åland nu behöver profilera sig på den estniska marknaden. Ålandstidningen fanns på plats i Tallinn under helgen och mer om det kan
du läsa i kvällens tidning. 

Februari

27.2.2004 
ÅLAND VILL HA Ö-SPELEN 2009 
Åland anhåller om att få arrangera Ö-spelen 2009. Ålands internationella idrottsorganisation – ÅIIO - beslöt i går att låta den tidigare ansökan ligga kvar. Vilken ö som får spelen bestäms 2005. Åland har konkurrens av waelsiska Ynys Mon och Ösel i Estland. Utgången är svårtippad. Det som talar för Åland är erfarenhet efter att landskapet arrangerade spelen 1991.

20.2.2004 
PRISRAS PÅ ALKO 
Det blir betydligt billigare att handla starksprit på Alko efter skattesänkningen på alkohol träder i kraft. Från den första mars sjunker priset på alkohol med upp till 40 procent. En halvliter Kosenkorva kostar idag 14,30 euro. Den första mars kostar samma vara 9,20 euro. Skälet till det är en skattesänkning på i runda tal 40 procent. Men på krogen sjunker priset på en grogg med endast cirka 10 procent. Det visar Ålandstidningens undersökning. ”Ingen har råd att sänka med 40 procent”, säger krögarna och hänvisar till att en stor del av prissänkningen äts upp av mellanhänder. Vad kroggästerna tycker råder det ingen tvekan om: Priset måste sänkas rejält. Det är inte bara på land som priset på sprit blir billigare efter 1 mars. Även på färjorna rasar priserna. En liter Famous Grouse whisky kostar efter 1 mars 21,50 euro på Viking Lines båtar jämfört med dagens 27 euro.  Efter skattesänkningen kostar 0,7 litersflaska av samma märke 21,40 euro på Alko. Då Tallink i maj börjar gå in till Mariehamn blir alkoholpriserna ännu lägre. En liter vodka kostar i Estland i dag drygt 7,40 euro och då handlar det om beskattad sprit, alltså inte taxfree. 

17.2.2004
ALLT FLER PATIENTER KÄNNER SIG ILLA BEMÖTTA 
Landskapet patient- och klientombudsman Anette Häggblom får ta emot allt fler klagomål från patienter som säger sig ha blivit dåligt bemötta av läkare. Förra året tog hon emot 118 nya ärenden, de flesta från kvinnliga patientern. Klagomålen riktade sig främst mot specialsjukvården där kirurgiska avdelningen låg i topp. – På ett år har inget hänt, konstaterar Anette Häggblom som på nytt lägger fram ett förslag tillstrategi för ÅHS ska förkovra sig. 

16.2.2004
ARBETSLÖSHETEN STIGER 
Den åländska arbetslösheten är i långsamt stigande, rapporterar Åsub. Från december till januari steg den öppna arbetslösheten med 0,5 procentenheter till 2,8 procent. Den totala arbetslösheten som även inkluderar personer i sysselsättningsliknande åtgärder uppgick till 3,1 procent. Omräknat till personer betyder det att 420 ålänningar stod utan jobb. Jämfört med januari i fjol är det en ökning med 93 personer. 

13.2.2004
FLER FLYGTURER PÅ ÅLAND 
Flygbolaget European utökar sin tidtabell i trafiken på Mariehamn och Arlanda med en extra kvällstur på fredagar. Förändringen gäller från och med den 20 februari. På det här viset vill European ge en bredare service till affärsresenärer. Förändringen innebär även att fler platser frigörs och därmed billigare biljetter för privatresenärer, säger marknadschef Niclas Lindberg i ett pressmeddelande. 

12.2.2004
FLER STUDERADE PÅ ÅLAND 
I fjol studerade 1.530 personer på Åland. Det är en liten ökning jämfört med året innan. Förra året inledde Högskolan på Åland sin verksamhet. Högskolan hade då 384 studerande. Antalet elever på Ålands lyceum ökade med 19 till 422. Naturbruksskolan hade en elev mer 2003 än året innan, men åtta mindre jämfört med 2001. Detta framgår i statistik om utbildning efter grundskolan från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Totalt finns 48 olika program eller linjer. Av samtliga studerande kom 83 procent från Åland, 13 procent från Finland och 3,5 procent från Sverige. 

11.2.2004 
INFLYTTADE BÖR FÅ RÖSTA SNABBARE 
Inflyttade personer utan hembygdsrätt bör få rösta i kommunala val mycket tidigare än i dag. Det anser liberalernas styrelse och stöder därmed ett initiativ från partiets kvinnogrupp. I dag måste en person ha bott stadigvarande i en åländsk kommun i minst tre år för att få rösta. I praktiken innebär det ändå närmare fyra år, vilket enligt partiet många inflyttade upplever som diskriminerande. 

Januari

30.1.2004
ESTNISKA LAG TILL ALANDIA CUP
Till årets upplaga av Alandia cup skickar estniska klubben FC Kotkas två pojklag. Det är första gången cupen får deltagare från Estland. Bakom Tallin-klubbens medverkan står gamle skyttekungen Lembit Rajala, från Estland, och förre Alandia Cup-ordföranden Dan Nylund. Sedan tidigare är titelförsvararna Steven Beeks SS från England anmälda. Anmälningstiden går ut den 29 februari men redan nu är 57 lag anmälda. I fjol slutade det med rekord då hela 82 lag kom till Mariehamn.
ÅLAND FÅR ”LANDSKAPSREGERING”
I dag väntas president Tarja Halonen stadfästa den senaste revisionen av självstyrelselagen. Lagtinget godkände ändringarna i självstyrelselagen efter mycket om och men. Ändringarna träder i kraft den 1 juni i sommar. Bland förändringarna märks att Ålands landskapsstyrelse i fortsättningen ska heta Ålands landskapsregering.

23.1.2004
STADSLEDNING SKÄR NED
Ledningen för Mariehamns stad tvingas banta. Inte bokstavligen men ekonomiskt. Vid gårdagens stadsstyrelsesammanträde fastslogs att stadsledningens driftanslag skärs ned med 40.000 euro i enlighet med stadsfullmäktiges önskemål. Områdena som drabbas är evenemangsbidragen, experttjänster, annonsering och tryckning.
STADEN LÅNAR TIO MILJONER
Mariehamns stad ger sig ut på lånemarknaden igen. Inom januari månad ska staden låna upp 10 miljoner euro för att betala några större investeringar såsom nya Mariebad, utbyggnader i hamnen samt nya tekniska verken. Mariehamns stad har inte lånat något under de senaste tre åren.

19.1.2004
FN-GRUPP IMPONERAD AV ÅLANDS SJÄLVSTYRELSE
Passet, språkskyddet och den egna polisen är ingredienser i den åländska självstyrelsen som imponerar på FN:s arbetsgrupp för minoriteter. Gruppen besökte Åland i helgen för att bekanta sig med en självstyrelse som fungerar i praktiken.
– Åland kan inspirera andra minoriteter som tar till våld för att få igenom sina åsikter, säger gruppens ordförande Asbjørn Eide från Norge. Minoritetsgruppen har inget mandat att lösa konflikter utan studerar olika lösningar och rekommenderar framkomliga vägar

16.1.2004
STORT MEDIAINTRESSE FÖR JAKTTURISM
Det uppmärksammade reportaget om jaktturism på Åland har väckt stort
mediaintresse runt Åland. I kväll sänder finlandssvenska Tv-nytt ett
inslag om gästjakten och hanteringen av vilt kött. Även den de
finlandssvenska radionyheterna tar upp frågan under dagen. ”Och så har
Sveriges TV3 ring och frågat om de får komma och göra ett reportage”,
säger jaktarrangören Torsten Andersson i Lumlarland.

12.1.2004
REKORDMÅNGA KRYSSNINGSANLÖP
Ålands popularitet som mål för stora kryssningsfartyg växer. Under 2003 gjordes nära 40 anlöp i Mariehamn. I år väntas ännu fler. Turistförbundets vd Jari Virtanen kallar utvecklingen ”sensationell” och pekar på att antalet förhandsbokningar inför sommarens kryssningstrafiken. Just nu noterar turistförbundet 35 bokningar mot 20 vid samma tid i fjol.

8.1.2004
"FOLKOMRÖSTA OM PLATS I EU-PARLAMENT”
Obunden samling anser att en åländsk plats i EU-parlamentet bör bli en tröskelfråga för ett åländskt godkännande av EU:s nya grundfördrag. ”Jag tänker föreslå en folkomröstning om det”, sa Danne Sundman (ob) när lagtinget i går diskuterade EU:s utvidgning och Åland. Också Anders Eriksson i Ålands Framtid tog fasta på parlamentsplatsen. Han föreslår ett uttalande eller en framställning från lagtinget till riksdagen om en lag som gör Åland till en egen valkrets också i EU-val. På så sätt skulle en åländsk plats i EU-parlamentet tryggas.

7.1.2004
MER SVENSKA I FINSKA FÄNGELSER
Nu inrättas tvåspråkiga avdelningar vid flera fängelser i Finland. Ett av fängelserna som berörs är Sydvästra Finlands fängelse i Åbo, där ålänningar avtjänar sina straff. På avdelningarna ska den dagliga kommunikationen mellan personal och fångar skötas på svenska. Både skriftlig och muntlig information ska ges på svenska.
ALLT FLER OFFENTLIGT ANSTÄLLDA
De offentligt anställda på Åland blir allt fler medan företagarna blir allt färre. Det visar statistik från Åsub över sysselsatt arbetskraft per den 31 december 2001. Antalet sysselsatta på Åland var 2001 större än någonsin tidigare. Totalt arbetade 13.125 personer på Åland, 200 fler än den tidigare rekordsiffran från år 2000.

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk