musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Åland  2003                    

 

arrow.gifStartsida arrow.gif Löpsedel  arrow.gifArkiv 2003

musta.gif (807 Byte)

Åland


i-fiskÅlandstidningen
arrow.gifArkiv 2003
arrow.gifArkiv 2002

Tipsa dina vänner, släktingar och studiekamrater i utlandet att man gratis kan prenume- rera på Ålandstidningens nyhetsbrev. Dagliga åländska nyheter direkt till din dator - GRATIS!

Läs månadens miljöinfo i MILJÖBLADET på Ålandstidningens hemsida:

lyssna  Radio Vega 
lyssna YLE Aktuellt 
lyssna Radio X3M
TV-Nytt TV-Nytt
Senaste nytt från FNB  FNB
weather Vädret
i-fiskBrännpunkt
i-fiskBöcker på svenska

December

29.12.2003
BLÖTSNÖ GER MÅNGA STRÖMAVBROTT
Norra Eckerö, norra Saltvik och delar av västra Jomala och södra
Hammarland var utan ström i morse. Det var sannolikt den blöta och tunga
snön som tyngde ner träd över elledningarna som gav upphov till
strömavbrotten i morse. Strax före klockan 6 i morse gick strömmen i norra
Saltvik och en dryg timme senare blev norra Eckerö strömlöst. Vid tjugo i
åtta var det dags i södra Hammarland och västra Jomala. "Vi har folk ute
och letar fel på samtliga ställen. Det gäller att hitta träden", sa
elandelslagets vd Jan Wennström strax före klockan nio i morse. Han
befarar fler strömavbrott under dagen om det kommer mer snö eller om
nederbörden övergår i regn som gör de redan nertyngda träden ännu tyngre.
Elandelslaget får också in rapporter om lågspänningsfel.
Bocknäs vattens abonnenter i Saltvik och Sund var utan vatten både i morse
och några timmar under söndagen. " Det är strömavbrottet som är orsaken",
säger vattenbolagets anläggningschef Bror Lundberg.
Vid strömavbrott kopplar man om till Ålands vatten, under förutsättning
att Ålands vatten kan leverera. "Normalt är våra abonnenter inte utan
vatten mer än en timme då strömmen går och så var de i går", säger Bror
Lundberg.

23.12.2003
NY RADIOSTATION TILL ÅLAND
Åland ser ut att få en ny privat radiostation. Det är Malmöföretaget Roy Sandgrens Åkeri som av LS beviljats tillstånd att börja med turist- och nyhetsradio på Åland. Planerna är att Roy Sandgren ska sända mellanväg från ett fartyg utanför Åland.
FÄRRE SOV PÅ ÅLAND
För andra året i följd minskade antalet övernattningar på hotellen i november månad. Jämfört med i fjol sjönk antalet gästnätter med 18 procent. I fjol var motsvarande nedgång 15 procent. De finländska gästernas övernattningar minskade med drygt 9 procent och de svenska gästernas övernattningar med närmare 20 procent. Detta rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå.

15.12.2003
SPARKAD VD KOMMENTERAR INTE
Avskedandet av Ålandsbankens starke man och vd Folke Husell är naturligtvis det stora samtalsämnet på Åland just nu. Husell har hittills inte velat kommentera händelsen och den officiella versionen till att styrelsen och förvaltningsrådet sparkade honom efter nästan 30 år vid banken är meningsskiljaktigheter om den nya ledningsstrukturen med en styrelse med företrädare för ägarna.
BLÖTT OCH BLÅSIGT LUCIAFIRANDE
I lördags firades traditionellt Åland lucia med kröning i kyrkan, tåg genom staden och avslutning på torget. Skillnaden det här året var att vädret inte visade sin bästa sida - regn och blåst vilket säkert skrämde bort en del publik. Men lucia Johanna Mattsson och hennes tärnor kämpade tappert i busvädret efter att under hela dagen åkt runt och sjungit på institutioner och sjukhuset.

12.12.2003
ÅLANDSBANKENS VD SPARKAD
Ålandsbankens chefdirektör Folke Husell fick sparken i natt efter ett stormigt möte med förvaltningsrådet i hotell Arkipelag.  Skälet till entledigandet är ”samarbetssvårigheter” med den nya styrelsen. Edgar Vickström har utsetts till ny tf VD för Ålandsbanken. Vid samma möte återvalde förvaltningsrådet bankens styrelse för mandatperioden 2004. Styrelsen består av Göran Lindholm, ordförande, Leif Nordlund, Sven-Harry Boman, Kent Janér, Tom Palmberg och Agneta Karlsson. Styrelsen har i sin tur utsett bankdirektör Bengt Lundberg och chefsjurist Dan-Erik Woivalin till nya medlemmar i bankens ledningsgrupp. I ledningsgruppen ingår sedan tidigare tf VD Edgar Vickström, bankdirektörerna Jan Tallqvist, Lars Donner och Anders Ingves.

9.12.2003
INFLYTTNING ATT VÄNTA

EU:s utvidgning nästa år innebär sannolikt ökad inflyttning till Åland från länderna i närområdet. På sikt kommer allt fler på Åland att ha olika nationell, etnisk och kulturell bakgrund. Det framgår av landskapsstyrelsens (LS) meddelande till lagtinget om EU:s utvidgning. ”Det är bra. Vi behöver fler människor som bygger samhället”, säger
lantrådet Roger Nordlund i en kommentar till Ålandstidningen.

8.12.2003
PRESIDENTEN UTMÄRKER ÅLÄNNINGAR
Tjugofem ålänningar finns bland de över 5.000 personer som fick utmärkelsetecken och ordnar av president Tarja Halonen på självständighetsdagen. Riddartecknet av Finlands lejons orden går till Transmars vd Kjell Clemes i Mariehamn och avtalschef Jörgen Erlund i Finström. Kommundirektör Niklas Eriksson i Föglö och jordbrukaren, tidigare
ÅPF-ordföranden, Louise Karlsson i Jomala får förtjänstkorset av Finlands Vita ros orden.

4.12.2003
PARTIER KOVÄNDE FÖR ATT FÅ REGERA
Ändringen av självstyrelselagen kommer att godkännas med 27 röster mot 3. Det står klart efter att såväl centern och de obundna bytt åsikt. Och orsaken till kovändningen var att få vara med i den nya landskapsstyrelsen, medger nu centern. "Vi kompromissade för att få vara med och regera, bekräftar gruppledare Runar Karlsson. Socialdemokraternas Barbro Sundback beskriver vändningen som en av de största politiska bluffaran någonsin.

1.12.2003
JOHANNA BLEV ÅRETS LUCIA
Årets lucia på Åland heter Johanna Mattsson, kandidat nummer 3. Hon är 18 år och kommer från Mariehamn. Johanna fick 821 av de sammanlagt 3.396 rösterna. Årets luciaval var inte så populärt som det brukar vara. Antalet röstande sjönk med cirka 1.000.
ÅLAND FICK NYA PARTILEDARE
Åland har i helgen fått två helt nya partiledare. i Frisinnad samverkan heter ordförande numera Jörgen Strand som tog över efter riksdagsman Roger Jansson. Och inom liberalerna har Viveka Eriksson tagit över efter maken Olof Erland. Jörgen Strand är numera finansminister inom landskapsstyrelsen medan Viveka Eriksson är lagtingets talman.

November

27.11.2003
ÅLAND FICK NY LS
Klockan 16.07 i går eftermiddag stod det klart att Åland fått en ny landskapsstyrelse, den tredje i raden ledd av lantrådet Roger Nordlund (c). Helt enligt ritningarna utsågs Jörgen Strand (fs) till vice lantråd och finansminister. Utbildnings- och kulturminister är Lars Selander (lib), social-, vård- och miljöminister Gun-Mari Lindholm (ob),
trafikminister Tuula Mattsson (lib) och näringsminister Kerstin Alm (c). För den nya landskapsstyrelsen röstade 20 ledamöter, centern, liberalerna, fs och de obundna. Mot röstade de sex socialdemokraterna. Ålands Framtid och Ronald Boman (åfg) avstod från att rösta medan Fredrik Karlström (ob) var frånvarande.
EKLÖW UTAN TJÄNST
Lagtingsledamot Raija-Liisa Eklöw (lib) kan inte få tjänstledigt från arbetet som röntgenskötare vid ÅHS.  Det konstaterar ÅHS:s styrelse och hänvisar till bestämmelser i lag som slår fast att landskapsanställd har rätt till ledighet endast en period.Eklöw har redan varit ledig en period.

25.11.2003
ÅLÄNNINGAR GILLAR PAPPALEDIGHET
Åländska män toppar statistiken över pappaledighet i Finland. Nästan tre av fyra eller knappt 75 procent väljer att stanna hemma med sina barn. Det här visar siffror från FPA. Genomsnittet i landet ligger på 63 procent.

11.11.2003
CENTERN SVÄNGER OM SJÄLVSTYRELSEREVISIONEN
Centern håller nu på och svänger och kan tänka sig att godkänna revisionen av självstyrelselagen. Lantrådet Roger Nordlund uppger för Ålandstidningen att partiet och lagtingsgruppen är inne för att hitta en lösning. Ändringarna i självstyrelselagen måste tas med kvalificerad majoritet i lagtinget och för det krävs att centern säger ja. Riksdagen har godkänt revisionen och nu väntar man på att presidenten sänder över förslaget till Åland.
FLER UNGA ÄR ARBETSLÖSA
Antalet unga arbetslösa på Åland växer. I oktober var 62 personer under 25 år arbetslösa vilket är den högsta noteringen sedan 1998. Bara den senaste månaden har antalet unga arbetslösa ökat med 10 personer. Även den öppna arbetslösheten i stort ökar och var i oktober 2,2 procent av befolkningen eller 322 personer. Det är en ökning med 0,3 procent på ett år. Något fler män än kvinnor är arbetssökande.
INRESANDET ÖKADE MED 20 PROCENT
Antalet inresande till Åland ökade under oktober med hela 20 procent jämfört med samma tid i fjol. Detta enligt Åsub. Förra månaden reste 152.700 personer till Åland och ökning gäller både från Finland och Sverige. Kryssningsresenärerna står för merparten av ökningen,.38 procent, medan övriga resande ökade med 8 procent. På årsbasis är dock ökningen blygsammare eller knappa 2 procent.

10.11.2003
FLER BÖRJADE SKOLAN
Antalet grundskolelever har ökat något från år 2002 och uppgår höstterminen 2003 till 3.094 stycken, meddelar Ålands statistik och utredningsbyrå Åsub. Av dessa går 2.031 på lågstadiet, vilket är en minskning med 28 sedan i fjol, och 1.063 på högstadiet, en ökning med 44. Dessa förändringar kan förklaras med att alla årskurser på högstadiet nu har fyllts med sådana stora årskullar som föddes under baby-boomens år från 1988-1995, medan den första av de mindre årskullar som har fötts från 1996 och framåt nu har börjat på ettan.

7.11.2003
FORTSATT MINUS FÖR ÅLAND
I dag offentliggjordes Ålandsbudgeten för 2004. Landskapet räknar med ett underskott på fyra miljoner för nästa år eller 15 miljoner om man räknar med tidigare underskott. Bland de stora projekten som finns med kan nämnas att Ålands lyceum ska byggas ut för 5,4 miljoner euro.

4.11.2003
LANDSHÖVDINGEN VARNAR FÖR ATT FÄLLA REVISIONEN
Om det nya lagtinget inte godtar förslaget till revision av självstyrelselagen är risken stor att mycket av det som ingår inte återkommer i nästa förslag. "Därför är det skäl att säga ja", påpekade landshövding Peter Lindbäck då han öppnade det nya lagtinget i går. I Helsingfors riktar man sannolikt in sig på säkra kort i framtiden och inte sådant som riskerar att förfalla, sa Lindbäck.

Oktober

31.10.2003
ÅLAND MED I VÄRLDSUTSTÄLLNING
Åland kan delta på världsutställningen EXPO 2005 i Aichi i Japan. Det blev klart när de nordiska samarbetsministrarna höll möte i Oslo i samband med Nordiska rådets session. Vid mötet behandlades en gemensam nordisk insats vid världsutställningen.
Riktlinjerna för finansiering och organisation togs upp och samarbetsministrarna beslöt att de praktiska arrangemangen ska handhas av de nordiska näringsministrarna.

28.10.2003
FLER SOV I GÄSTHAMNAR

Fler övernattade i de åländska gästhamnarna senaste säsong. Det visar färsk statistik från Åsub. Antalet båtnätter 2003 ökade med 2,9 procent jämfört med fjolåret, trots att en gästhamn i skärgården fallit bort sedan ifjol. År 2002 ökade antalet med 0,5 procent och 2001 minskade det med 2,7 procent. Den största ökningen ägde rum i skärgården där antalet övernattningar uppgick till 10.189 stycken mot 20.150 på fasta Åland.Totalt blev det 30.339 övernattningar.

27.10.2003
NY LANDSKAPSSTYRELSE PRESENTERAS I DAG
I dag väntas regeringssonderaren och lantrådet Roger Nordlund presentera en ny landskapsstyrelsen bestående av centern, socialdemokraterna, frisinnade och obundna. Partierna möttes på nytt i morse för att finslipa avsiktsförklaringen och eventuell också fördelningen av ministerposterna.Som Ålandstidningen kunde avslöja i fredags kräver sossarna tre poster i den nya regeringen. Centern skulle också få tre medan frisinnade och obundna skulle få en ministerpost vardera. Enligt uppgift är fs inte nöjd med bara en minister.
KRITIK MOT FLER MINISTERPOSTER
Uppgiften om att det nya landskapsstyrelsen ska utökas från sex till åtta ministrar möter kritik med tanke på de allmänna sparkraven till följd av landskapets budgetunderskott. Efter förra valet bestod landskapsstyrelsen av sju ministrar men det minskades till sex efter att liberalerna kom med. Och nu ser det alltså ut som om antalet ministrar blir åtta.

23.10.2003
ÅLÄNDSKT PÅ BOKMÄSSA I HELSINGFORS
I morgon startar årets bokmässa i Helsingfors. Med på mässan finns ett flertal åländska författare, bland andra Benita Mattsson-Eklund, Leo Löthman, Liselott Willén och Katarina Gäddnäs. I samband med mässan ordnas en åländsk afton i Glaspalatset på lördagskvällen. Mässa avslutas på söndagen.

22.10.2003
CENTERN BLEV STÖRSTA PARTIET
Centern är Ålands största parti och Gun Carlson får en plats i det nya lagtinget istället för Ragnar Erlandsson som faller ur. Det står klart efter att centralvalnämnden har granskat samtliga valsedlar i söndagens lagtingsval. Orsaken till att centerns röstetal ökade är att ett antal centerröster föll bort i röstrapporteringen från ett röstningsområde under valvakan. Det nya valresultatet betyder att det blir sittande lantrådet Roger Nordlund som formellt får uppdraget att inleda förhandlingar om en
ny landskapsstyrelse.
FÄRRE SOVER PÅ HOTELL
Sedan årets början och fram till och med september har de åländska hotellen noterat 157.900 övernattningar. Det är cirka en procent mindre än i fjol. Året innan sjönk antalet övernattningar med två procent. Minskningen beror på att allt färre finländare reser till Åland, de svenska övernattningarna däremot ökar.

21.10.2003
NU AVTAR TILLVÄXTEN PÅ ÅLAND
Tillväxten på Åland avtog rejält under åren 2001 och 2002, visar en rapport från Åsub. För år 2004 befarar man att tillväxten på Åland landar under en procent, mindre än hälften mot vad som förväntas ske i Finland och Sverige. Sysselsättningsläget är fortfarande gott, men arbetslöshetsgraden visar en tendens att öka samtidigt som antalet lediga platser minskar. Befolkningsökningen har avtagit och inflationen sjunkit betydligt. Även exporten från Åland har enligt tillgänglig statistik sjunkit.

20.10.2003
SJÄLVSTÄNDIGHETSPARTI TOG TVÅ PLATSER
Lagtingsvalet är över och valets stora segrare heter Ålands socialdemokrater vars ordförande Barbro Sundback tog hem hela 691 personliga röster. Partiet fördubblade sina mandat i lagtinget och gick från tre till sex. Bägge regeringspartierna, liberalerna och centern, tappade två mandat och stannade på sju vardera. Med 60 rösters marginal är alltjämt liberalerna största partiet. Frisinnad samverkan behöll sina fyra
mandat liksom Ålands framstegsgrupp. Obunden samling tappade en plats och
har nu tre medan självständighetspartiet Ålands framtid tog två mandat i sitt första val någonsin.

16.10.2003
ARBETSLÖSHETEN STIGER - LITE
Men medan priserna sjunker ökar arbetslösheten. I alla fall lite. Den öppna arbetslöshetsgraden var i september 2,0 % på Åland, något högre än för ett år sedan. Det totala antalet arbetslösa var 290 personer, vilket är en ökning från augusti med 14 personer. Jämfört med september 2002 är det en ökning med 44 personer. Av de arbetslösa var 32 personer placerade genom åtgärder. Antalet lediga platser var i september 128 stycken, vilket är en minskning från augusti med 28 platser. Jämfört med september ifjol är det en minskning med 11 platser, visar statistik från Åsub.

15.10.2003
FÅ UTFLYTTADE ÅLÄNNINGAR VILL FLYTTA HEM
Nästan sju av tio ålänningar som flyttar till Sverige planerar att stanna borta från Åland tills vidare eller för alltid. Det visar en undersökning som gjort av demografi-studerande Erik Brunström på uppdrag av arbetsförmedlingen. Studien bygger på en enkät som sänts ut till närmare tusen personer och där över 60 procent av de tillfrågade svarade.
PRISERNA FÅR SÄMST BETYG AV UTFLYTTADE
I undersökningen fick de tillfrågade också sätta betyg på hur de upplever ett antal faktorer på Åland jämfört med de platser till flyttat till eller från. Högst betyg får "natur och rekreation" följt av "trygghet och säkerhet". I särklass sämst betyg får "priser på varor och tjänster" på Åland. Läs mer om undersökningen i kvällens Ålandstidning.

14.10.2003
Utnyttja kraften i självstyrelsen!
Tobben Eliasson till lagtinget, rösta på nr. 223! Läs mer om Tobbens politik på http://www.goaland.net/tobben.

10.10.2003
HD:S PRESIDENT HÖRS OM SJÄLVSTYRELSELAGEN
På måndag hör lagtingets stora utskott Högsta domstolens president Leif Sevón om det liggande förslaget till ändring av självstyrelselagen. Utskottet vill särskilt höra Sevóns synpunkter på den omstridda tolkningen av landskapets förpliktelser vid ett eventuellt bötesstraff från EU. Leif Sevón har tidigare varit domaren i EG-domstolen och ansvarig för åländska ärenden inom justitieministeriet.

9.10.2003
FAMILJEN TVINGAS LÅNA PENGAR FÖR YASIN
I dag lämnar utvisningshotade Yasin Saae in en ny ansökan om uppehållstillstånd. Men för att Utlänningsverket ens ska behandla ansökan krävs att Yasins familj garanterar hans försörjning under de tre år Yasin går i yrkesskolan. "Vi måste ta banklån och deponera pengarna på ett särskilt konto, säger styvpappan Allan Helén. Yasin Saaes juridiska ombud Bert Häggblom väljer fortsättningsvis att inte säga någonting och hans klient och hur man tänker gå till väga för att han ska stanna.

8.10.2003
300 RESESÄLJARE KOMMER TILL ÅLAND

På måndag, tisdags nästa vecka får Åland besök av över 300 resesäljare
från Finland då Finlands gruppresearrangörer håller sina årliga säljdagar
här. Från åländsk sida har man kämpat hårt för att få hit arrangemanget
eftersom det samtidigt är ett unikt tillfälle för den åländska
turistnäringen att övertyga den finländska resenäringen att satsa på Åland
som resmål.

7.10.2003
ANTALET NYA BILAR PÅ ÅLAND SJÖNK I SEPTEMBER
Nybilsregistreringarna på Åland sjönk i september med 18 procent. Det var första gången i år som det blev ett hack i tillväxtkurvan. Totalt sett i år har dock bilförsäljningen ökat med 27 procent. Förra månaden levererades 45 nya bilar, tio färre än samma tid förra året. De största märkena var Mazda, Honda och Nissan. Det här visar siffror från Motorfordonsbyrån. Läs mer om bilar på vår specialsidan Bil & Trafik i kvällens Ålandstidning.

2.10.2003
FÄRRE SOV PÅ HOTELL I AUGUSTI
Totala antalet övernattningar på hotellen var i augusti i år drygt 30.500, vilket innebär en minskning om sex procent jämfört med augusti 2003, rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub. De finländska gästernas övernattningar minskade med över sex procent och de svenska med nästan fem procent. Gästerna från övriga länder hade över 400 färre övernattningar i augusti i år jämfört med augusti 2002, vilket utgör en minskning om nästan 13 procent.

1.10.2003
AMERIKAÅLÄNNING PRISADES
President Tarja Halonen har tilldelat Karl G Andrén, född och uppvuxen i Mariehamn Finlands Lejons riddartecken, första klass. Karl Gösta Andrén flyttade till USA 1962 där han är en framstående affärsman både inom shipping och andra affärrsområden. ”En av de mest framgångsrika Finlandsfödda företagarna i USA. Han har genom åren på olika sätt stött finländska företag i New York”, motiverar presidenten.
NY BAS FÖR INTERNET-DOMÄN
Den som i fortsättningen vill skaffa sig en åländsk internet-domän, aland.fi, ska be om lov från landskapsstyrelsen. LS har tagit över tillståndsbeviljandet från Ålands teknologicentrum.

September

25.9.2003
LOMONOSOV-BESÖKARE I MARIEHAMN
En delegation från Lomonosov är just nu på besök i Mariehamn. Vänortsarbetet med Lomonosov går tillbaka till 60-talet. Gruppen är i Mariehamn för att diskutera hur vänortsarbetet ska utvecklas i framtiden. Bland annat kommer ett fotbollslag från Lomonosov för att delta i Alandia Cup nästa år.

23.09.2003
SÅ SKA ÅLAND TACKLA SPRÅKFRÅGAN
En strategi ska nu tas fram för hur landskapets förvaltning ska fungera på svenska i framtiden. Det är nästa steg efter att problem kartlagts i en vitbok. ”Den här utvecklingen får inte fortsätta. Det krävs en mycket rak linje från åländsk sida”, understryker lantrådet Roger Nordlund med anledning av den rapport över svenskan på Åland som Ålandstidningen skrev om i tisdags.

18.9.2003
VÅRDSTREJKEN ÄR ÖVER
Efter drygt 15 veckors konflikt går de cirka 300 strejkande Tehy-medlemmarna nu tillbaka till jobbet. I går kväll accepterade parterna medlarbudet på 86 euro mer per månad i grundlön. Dessutom får Tehy egen förhandlings- och avtalsrätt samt semesterdagar för strejkmånaderna. På lördag väntas de strejkande återvända till arbetet.

17.9.2003
VAR FJÄRDE THEYIT VILLE BRYTA STREJKEN
Var fjärde medlem ville avbryta strejken och godkänna medlingsbudet vid Tehys senaste medlemsomröstning. Det är tio procentenheter mer än vid den första omröstningen. I dag fortsätter förhandlingarna mellan parterna i vårdstrejken. Strejken har nu pågått tre och en halv månad.

16.9.2003
SVERIGE BER OM URSÄKT
Sveriges ambassad i Stockholm ber om ursäkt för att man brutit mot Ålands demilitariseringsavtal genom att transportera trupper till Finland via åländskt farvatten. Enligt Sveriges ambassadör i Stockholm, Ulf Hjertonsson, ska trupperna återvända en annan väg än de kom. I en intervju för Ålands radio kallar han trupptransporterna ett tråkigt missförstånd.
FÄRRE RESTE TILL ÅLAND
Totalt under årets åtta första månader har 1.218.900 personer rest till Åland med färjor och reguljärflyg. Det är 1,2 procent eller 14.900 personer färre än i fjol. I augusti månad föll inresandesiffrorna med 8 procent till 190.111 personer. Minskningen beror på minskat resande från såväl Sverige som Finland. Sammantaget kom 78 procent av de resande från Sverige och drygt 22 procent från Finland.

15.9.2003
SVENSKT NEJ TILL EURON
Svenska folket sade i går nej till att införa euro som valuta. På Åland hade många hoppats på ett ja vilket hade gjort livet lättare för alla turistföretagare som nu måste hantera både kronor och euro även i framtiden. 56,1 av de röstande sade nej, 41,8 procent sade ja. Röstningsdeltagandet uppgick till över 80 procent.
FLER ARBETSLÖSA PÅ ÅLAND
Antalet arbetslösa på Åland steg något mellan juli och augusti. Ökningen är 0,2 procent vilket innebär att 1,9 procent av ålänningarna var öppet arbetslösa. Räknar man även in personer i sysselsättningsåtgärder är siffran 2,1 procent eller 276 personer. Jämfört med samma tid fjol har antalet arbetslösa ökat med 34 personer. Intresset för handelskammarens starta eget-kurs är däremot stort. Nästan 80 personer har anmält sig till kurser som startar i dag måndag.

12.9.2003
"RIVA GRÄNSHINDER I NORDEN TAR TID"
Nordiska ministerrådets generalsekreterare Per Unckel besökte Åland i går för att bland annat bekanta sig med de gränshinder som Åland upplever mot övriga Norden. Unckel säger att gränshindren måste rivas men att det kan ta tid att göra det eftersom ämnet inte står så högt på politikernas dagordning. Per Unckel har en vision om att Norden även ska innefatta Baltikum och att ett första steg tas då Estland går med i EU nästa år.

11.9.2003
SVERIGES UTRIKESMINISTER ANNA LINDH ÄR DÖD
Klockan halv sju i morse avled Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Dödsorsaken var, enligt Karolinska sjukhuset, en massiv blödning i levern och flera av de stora blodkärlen i buken – skador hon åsamkades efter att i går på eftermiddagen blivit attackerad av en man med kniv. Anna Lindh opererades flera gånger under kvällen och natten men läkarna kunde inte rädda hennes liv.  "Det är fruktansvärt för hennes familj, Sverige och det öppna samhället. Man känner bestörtning, säger lantrådet Roger Nordlund (c) i en första kommentar till händelsen som chockar Sverige.

10.9.2003
230 NAMN FÖR ATT YASIN SKA FÅ STANNA
Allt flera engagerar sig för att den utvisningshotade Yasin Saame ska få stanna. I går överlämnade elever i Kyrkby högstadieskola in en lista med över 230 namn till landskapsstyrelsen för att Yasin inte ska utvisas till Thailand. Lantrådet Roger Nordlund, som hittills varit passiv i frågan, säger i dag att han tänker ta kontakt med Utlänningsverket och trycka på att 18-åringen ska få stanna på Åland.

8.9.2003
ÅLAND TOG TVÅ NORDISKA MÄSTERSKAP
Åland kan stoltsera med två nordiska mästare efter den här helgen. Den första titeln tog Kenneth Sandvik under Nordiska mästerskapen i styrkelyft i Norge. Sandvik tog guld klassen + 125 och satte dessutom nytt europarekord i bänkpress-momentet med 315 kilo. Kenta, som nu börjar nu snusa på drömgränsen 1.000 kilo totalt, får därmed åka till VM i danska Velje i november. Klar för VM är sedan tidigare är Ove Lehto i -126 kilo.
Den andra nordiska mästaren heter Staffan Lindberg som under helgen tog guld i seglingsmatchrace i Oslo. Lindberg slog i finalen dansken Lars Nordbjerg.

4.9.2003
GUNNAR JANSSON NOBBAR EU-VALET
Förre riksdagsmannen Gunnar Jansson är inte intresserad av att kandidera i valet till EU-parlamentet. "Jag har gjort min värnplikt", kommenterar Jansson, som inte heller har mycket till övers för Europaparlamentet. "Det är för mycket fiffel och båg, säger förre riksdagsmannen. I gårdagens ledare förväntade sig Hufvudstadsbladet att Gunnar Jansson ställer upp i EU-valet.

3.9.2003
"BORDLÄGG NYA S-LAGEN TILL EFTER VALET"
Ålands framtid kräver att lagtinget bordlägger behandlingen av den nya självstyrelselagen till efter valet. Enligt gruppen kommer ålänningarna själva att få bära ansvaret för eventuella EU-böter för hela Finlands del om lagen godkänns. En annan sak som oroar är riksdagen vill ta bort Högsta domstolen som övergripande granskande instans i självstyrelsesystemet. Eftersom det nya lagtinget får bära ansvaret för eventuella brister i den nya lagen bör man också få besluta om den, anser Ålands framtid.

2.9.2003
NY FARLED PLANERAS TILL MARIEHAMN
Den ökade trafiken gör att sjöfartsverket vill anlägga en ny farled in till Mariehamn. Enligt farledschef Peter Lindberg kommer initiativet från rederierna som anser att den nuvarande farleden förbi Marhällan blir för trång då flera större fartyg börjar trafikera på Mariehamn nästa år. En anhållan ska sändas till landskapsstyrelsen.

Augsti

28.8.2003
KLART FÖR DIGITALA SÄNDNINGAR I OKTOBER
Den 1 oktober startar digitala sändningar från Smedsböle. Det meddelar Ålands radio och tv i dag. Det innebär att alla med en så kalla digitalbox kan ta emot digitala utsändningar till sin tv. Bland de kanaler som då blir tillgängliga finns SVT 24.

27.8.2003
SNART BLIR DET NYA ID-KORT
På måndag införs nya elektroniska identitetskort på Åland och i Finland. De nya medborgarcertifikaten, som de heter, gäller i fem år och kan lagra en mängd information. Du kan fortsätta att använda ditt gamla ID-kort tills giltighetstiden på det går ut. Polisen sköter om utgivandet av de nya medborgarbevisen.

22.8 2003
STORT TACK FRÅN 700 ESTER
De 700 ester som förra veckoslutet turistade på Åland har nu lämnat landskapet fyllda av minnen. Enligt turistförbundet var esterna mycket nöjda med sitt Ålandsbesök. Inte minst tack vare spännande vägrutter och den fina kvaliteten på vägarna på Åland, hälsar gästerna. De 700 besökarna lyckades ockå med ett slags rekord när det gäller incheckningen på Helsingforsfärjan. Ombordstigningen klarades av på otroliga åtta minuter!

21.8 2003
VIRUS STÄNGDE STADENS SERVER
Mariehamns stad tvingades i går stänga sin epostserver några timmar för att reda upp efter det snabbt spridande datorviruset sobig.f. I dag hade totalt 4.000 oönskade mejl dykt upp i stadens epostsystem. "Men nu har vi läget under kontroll", säger IT chef Henrik Granskog. Även landskapets olika inrättningar har drabbats hårt av viruset.
44 PROCENT LÄGRE SPRITPRISER
I går lyckades Finlands regering slå fast budgeten för nästa år under en rekordsnabb behandling. Bland annat beslöt man att sänka skatten på starksprit med 44 procent , på vin med 10 procent och på öl med 32 procent.

20.8 2003
MASSVIRUS ÖVER HELA ÅLAND
Ålands Datakommunikation Ab fick många samtal i går om det datorvirus som väller in i mejlboxarna i går och i dag. Emellertid är det inte så mycket att göra åt viruset som är ofarligt men irriterande. Från Ålcom rekommenderar man hålla datorns virusskydd uppdaterat och skaffa sig en personlig brandvägg. Många åländska företag och myndigheter har drabbats av viruset.

19.8.2003
FLER SOV PÅ HOTELL I JULI
Totala antalet övernattningar på hotellen var i juli i år närmare 40.200, vilket innebär en marginell ökning jämfört med juli 2002. Det var de svenska gästernas övernattningar som drog upp förändringsprocenten och gästerna från övriga länder som minskade mest. De svenska övernattningarna ökade med nästan fem procent medan de finländska minskade med nästan en halv procent. Gästerna från övriga länder hade över 700 färre övernattningar i juli i år jämfört med juli 2002, vilket utgör en minskning om nästan 18 procent. Detta meddelar Ålands statistik och utrerdningsbyrå.

18.8.2003
HÄNDELSERIK KULTURNATT LOCKADE MÅNGA
I fredags arrangerades den numera traditionella Kulturnatten på olika platser i Mariehamn. Och evenemangen var välbesökta, lite mindre folk kom det endast till Ålands museum. Publiken bjöds ett blandat utbud av sång, dans, teater och musik. Bland de utländska gästerna återfanns bland annat den svenska folkmusikgruppen Väsen.

15.8 2003
BRITTISK AMBASSADÖR BESÖKER ÅLAND
På tisdag gästar Storbritanniens ambassadör i Finland Matthew Kirk Åland. Besöket sker på inbjudan av lagtingets talman Viveka Eriksson. På agendan står diskussioner med lantrådet, talmannen och landshövdingen. Storbritanniens konsul på Åland Bjarne Olofsson är också med och arrangerar delar av programmet.

13.8 2003
70 EURO LANDSKAPETS SISTA BUD TILL TEHY
"Den här dagen blir avgörande för vårdstrejken". Det sa i morse lantrådet Roger Nordlund inför dagens förhandlingar hos distriktsförlikningsmannen. Enligt lantrådet sträcker sig inte landskapet längre än det senaste budet på 70 euro till per månad. "Tackar Tehy nej till det bär man ett jättestort ansvar", slår Roger Nordlund fast.
EU DRAR VÅRJAKTEN INFÖR EG-DOMSTOLEN
I går kom beskedet att EU-kommissionen drar Finland inför EG-domstolen med anledning av vårjakten på sjöfågel. Inom landskapsstyrelsen var beskedet inte oväntat även om det funnits en viss förhoppning om att de åländska argumenten skulle ha blidkat tjänstemännen i Bryssel. Åland och Finland har nu två månader på sig att lämna ett svar till domstolen.

11.8 2003
EUROPAREKORD AV KENNETH SANDVIK
Åland kan stoltsera med ett nytt Europarekord genom kraftkarlen Kenneth Sandvik som under EM i bänkpress i ukrainska Lvov pressade upp 310 kilo på stången. Med det tog Sandvik guld i klassen plus 125 kilo. För Ove Lehto i klassen minus 125 gick det inte lika bra. Lehto slutade på fjärde plats med 277,5 kilo.

7.8.3003
VÅRD-RECEPTIONISTER FÅR TA EMOT SKÄLL
Den pågående vårdstrejken väcker irritation bland patienterna. Och ofta är det receptionisterna som får ta emot folks ilska över uppskjutna undersökningar och inställda operationer. "Receptionspersonalen har det jättetufft. Vi får ta emot väldigt mycket missnöje", säger överskötare Birgitta Hermans. Vikarierande primärvårdschef Michael von Beetzen förstår folks ilska men uppmanar patienterna att inte spy galla över dem som svarar i telefon.

6.8.2003
TEHY I FINLAND UTESLUTER INTE SYMPATISTREJK
T
ehys regionsekreterare i Åbo, Ulla Blumberg, utesluter inte sympatiåtgärder från centralt håll för att trycka på de låsta förhandlingsläget i den åländska sjukvårdsstrejken. Blumberg påpekar dock att effekterna av eventuella sympatiåtgärder noga bör övervägas innan några beslut fattas. Ulla Blumberg är kritisk till att strejkförhandlingarna leds av förlikningsman Roger Eriksson som eventuellt ställer upp i höstens val på Åland. "För att komma någon vart bör man eventuellt kalla in en utomstående medlare", menar hon.
STORBRITANNIEN IFRÅGASTÄLTTER SNUSFÖRBUD
Ska Åland få hjälp av Storbritannien för att få behålla snuset? I alla fall ifrågasätter en brittisk domstol EU-direktivet som förbjuder snus eller som det står: "tobak som används i munnen". Enligt domstolen är direktivet luddigt. Dessutom har få länder inom EU implementerat förbudet i sin lagstiftning. EU-kommissionen hotar med att dra Finland inför EG-domstolen om inte Åland förbjuder försäljning av snus.

Juli

30.7.2003
NU FLYTTAR VI!
I dag flyttar delar av Ålandstidningen över Simonsgränd till Mabo Klädpunktens gamla lokal i Sittkoff. Annonsavdelningen, receptionen och marknadsavdelningen flyttar ut från "mellanhuset" och baracken in i de nya lokalerna i Sittkoff. Den nya ingången blir mellan Hasses ur & guld och Locky damfrisering. Sammanlagt rör det sig om 22 personer som byter lokaler i detta skede. Stora delar av mellanhuset står nu inför en renovering.

22.07.2003
I MORGON DRAR SJÖDAGARNA IGÅNG
På onsdag börjar årets sjödagar. Mest livat blir det som vanligt i sjökvarteret med latinamerikansk musik, calypso-jazz och shanty. Men även sjöfartsmuseet och museifartyget Pommern hyser ett par evenemang. På onsdag anländer flera skutor till sjökvarteret, det blir Dixielandmusik med Red Beans & Rice Jazzband, mistluren vid Kobba Klintar körs av Kobba klintars vänner och mycket annat.

21.07.2003:
INFLATIONEN STEG
Den åländska inflationen steg under de senaste tolv månaderna, från juni 2002 till juni 2003, med i genomsnitt 0,6 procent, visar en rapport från Ålands statistik- och utredningsbyrå. I maj var inflationstakten 0,5 procent. Det är framför allt högre priser inom huvudgruppen bostäder, vatten, elektricitet, gas och andra bränslen som inverakde på uppgången. Huvudgrupperna kläder och skodon, transport samt kommunikationer dämpade inflationen.
FLER SOV PÅ HOTELL
Antalet övernattningar på hotellen i juni i år ökade totalt med drygt en procent jämfört med juni 2002. De svenska gästernas övernattningar ökade med över tolv procent medan de finländska gästernas övernattningar minskade med två procent. Gästerna från övriga länder hade över 500 färre övernattningar i juni i år jämfört med juni 2002, vilket utgör en minskning om nästan 24 procent. Detta enligt Åsub.

15.07.2003
EN EURO-GRÄNSEN PÅ BENSIN SPRÄNGD
I nästan två månader har ålänningarna kunnat köpa 95 oktanig bensin för
mindre än en euro per liter. Men i går tog det slut. Då höjde
Kantarellmacken i Mariehamn priset från 0,999 till 1,049 euro per liter.
Detta på grund av flera höjningar i världsmarknadspriset under den senaste
tiden. Det lägre bensinpriset kom till sedan Sparmacken/ StationOne
etablerat sig på Åland i början av sommaren.

11.7.2003:
404 ELEVER TILL ÅLÄNDSKA SKOLOR
404 nya elever har tagits in till sju åländska skolor via den samåländska elevantagningen. Totalt hade 1028 elever ansökt om studieplats. Ålands folkhögskola tar in 29 nya elever, Åland handelsläroverk 18 elever och vid Ålands lyceum börjar 140 nya elever. Ålands naturbruksskola tar in 20 elever, Ålands sjömansskola 84 och Ålands vårdinstitut 28 elever. Till Ålands yrkesskolas olika linjer tas 85 nya elever in.

9.7.2003:
FIXTJÄNST GARANTERAS INTE STÖD
Landskapsstyrelsen kan inte garantera någon nivå på det understöd som årligen beviljas handikappförbundets verksamhet vid Fixtjänst. Så svarar LS Ålands kommunförbund som anhållit om att LS fortlöpande skulle stå för minst 50 procent av kostnaderna för verksamheten vid Fixtjänst. LS motiverar sitt svar med att understödet till Fixtjänst är beroende av budgetanslag.

4.7 2003
DUBBELMÄRKNING PÅ PRISLAPPEN SITTER KVAR
All dubbelmärkning av varor ska vara borta redan idag, rekommenderar EU- kommissionen. Men fortfarande kan man se prislappar i affären som står i både euro och mark. Det vore lätt att tro att det beror på att många kunder fortfarande vill ha det så. Men anledningen är en annan. ­ Vi plockar kontinuerligt bort gamla lappar med dubbelmärkning när det sker en prisjustering. Tills dess får de sitta kvar, säger cheferna vid butikerna.

Juni

24.6 2003
SVENSK FÅR INTE JOBBA SOM POLIS
På Åland råder brist på polisen. Därför var det stor glädje då den åländska polisen i våras kunde anställa en mycket rutinerad polis från Sverige till knarkgruppen. Men mannen får inte jobba som fullödig polis, till exempel inte göra gripanden eller förhör. Orsak: han är inte finsk medborgare, något som den åländska polislagen kräver. Landskapsstyrelsen har hittills sagt nej till att ge dispens.
UNIKT DETEKTIVARBETE OM 1700-TALSVRAK
I dagarna avslutas ett mycket unikt detektivarbete i Hammarland, Marsund. Det gäller en kartläggning av en gammal allmoge-skuta från slutet av 1700-talet. Arbetet har pågått i fem säsonger och ses som unikt i sitt slag. Forskarna gissar att fartyget måste vara Kurre af Jomala - ett av många skutor som skeppade ved till Stockholm på den här tiden.

18.6 2003
MINISTER VILL HA KURSER FÖR SAMBON
Utbildningsminiser Gun Carlson (c) ser gärna någon form kurser för sambon, alltså par som lever ihop utan att vara gifta. Det här konceptet skulle passa bra in om Ålands husmodersskola görs om till kursgård, vilket föreslås i en färsk utredning. Landskapsstyrelsen vill emellertid först se om de utbildningar som redan existerar behöver mer plats. Till exempel kan Ålands vårdinstitut att undervisa hemvårdare i Kvarnbo kursgård, som husmodersskolan kan kallas i framtiden
13.6 2003
NY LAG OM VITTNESFÖRHÖR

Ett vittne ska kunna höras utan att den åtalade är närvarande. Det är innebörden av en ny lag som träder i kraft den 1 oktober i år. Lagen kommer dock bara tillämpas där vittnet kan anses vara hotat till liv eller hälsa. Den nya lagen säger också at videofilmade förundersökningar kan räcka som bevis i fall där barn under 15 används som vittnen.

10.6 2003
EU-KOMMITTÉ SAMMANTRÄDER PÅ ÅLAND
Finlandsdelegationen i EU:s regionalkommitté sammanträder för första gången på Åland i dag. Värd för sammankomsten är Ålands medlem i kommittén Hasse Svensson. I går kväll deltog delegaterna i självstyrelsefirandet och under eftermiddagen i dag kommer man att besöka Ålands muséum och sjökvarteret. Kvällen avrundas med middag ombord på Albanus.

4.6.2003:
OBUNDNA ORDNAR SJÄLVSTYRELSEFEST PÅ MÅNDAG
För andra året i rad arrangerar Obunden samling fest på Ålands självstyrelsedag på måndag. I fjol fyllde Ålands självstyrelse 80 år och bland andra Obunden samling stod för firandet. I år gör de samma sak och bjuder ålänningarna till folkfest på torget i Mariehamn mellan klockan 16 och 20 på måndag. En rad olika aktiviteter utlovas till hyllning av självstyrelsen.

Maj

28.5 2003
ROGER JANSSON ÖPPNAR KONTOR
Roger Jansson (fs) blir den första riksdagsledamoten som öppnar ett kontor på hemmaplan i Mariehamn. Hans assistent blir studerande Kalle Fagerström, 21, som ska hålla en bred kontaktyta till det åländska fältet. Det är i början av juni som det första riksdagskontoret någonsin på Åland öppnar. Och det gör man i Algot Johanssons och Sally-rederiets gamla lokaler vid Strandgatan.

26-05-2003
ÅLANDSBANKEN I STORAFFÄR
Aktia Sparbank och Ålandsbanken har i dag tecknat en avsiktsförklaring om att starta ett gemensamt resursbolag till vilket bankerna avser outsourca delar av sina administrativa funktioner och kapitalmarknadsfunktioner. Samtidigt ämnar Aktia byta systemleverantör genom att köpa licens till Ålandsbankens bankdatasystem. ²Det är med glädje som jag ser vårt allt mer betydelsefulla affärsområde ­ försäljning av bankdatasystem växa
ytterligare², säger Ålandsbankens chefdirektör Folke Husell.

23-05-2003
DEN ÅLÄNDSKA INFLATIONEN STIGER
Den åländska inflationen steg under de senaste tolv månaderna med i genomsnitt 0,6 procent. I mars var inflationstakten 1,4 procent. Högre priser inom huvudgrupperna bostäder, vatten, elektricitet, gas och andra bränslen samt restauranger och hotell inverkade mest på uppgången. Huvudgrupperna kläder och skodon, kommunikationer samt livsmedel och alkoholfria drycker blev däremot billigare och dämpade inflationen.

20-05-2003
EU GILLAR INTE FÖR SNÅLA DUSCHAR

Som känt är inget ärende för litet för EU. Ett exempel på det är att Finland nu får en officiell anmärkning för att landet har minimikrav för hur mycket vatten som ska rinna genom en dusch. Det här är inte bra ur konkurrenssynpunkt, menar tjänstemännen i Bryssel, eftersom vissa leverantörer som har ännu mindre genomrinning i sina duschar diskrimineras. Från åländsk sida tänker man inte yttra sig i frågan utan nöjer sig med
Finlans svar till EU.

16-05-2003:
ÅLAND MED I NYTT SAMARBETE
Högskolan på Åland och Ålands Företagareförening deltar i ett nystartat projekt som ska studera framgångsfaktorer hos tillverkningsföretag i små ö-samhällen. Projektet som kallas Nissos stöds av EU:s Leonardo da Vinci-program. Förutom Åland deltar Island, Malta, Ösel i Estland, samt Shetland, Skye och Orkney i Skottland.

Juni

6.6.2003
ÖKAT INTRESSE FÖR HÖGSKOLAN
Antalet ansökningar till Högskolan på Åland har i år ökat med 15 procent. Populärast är programmen för hotell- och restaurangservice samt vårdutbildningen. Intresset för teknik och sjöfart är däremot dåligt samtidigt som efterfrågan på utbildade inom dessa områden är stort. Totalt har 126 personer sökt en utbildningsplats vid högskolan till hösten.
SJU ÅLÄNNINGAR I BOWLINGFINAL
I morgon avgörs Viking Line Bowling Games i Idrottsgården. 16 personer är med i finalen och tävlar om förstapriset, 1.550 euro. Sju av finalisterna är ålänningar. Turneringen, som från början hade 194 deltagare, har pågått i en månad.

5.6 2003
POMMERN FLAGGAR FÖR NEDLAGD FÖRENING
I dag flaggar Pommern för fullt. Anledningen är att Ålands Kap Horn klubb i dag väntas lägga ned verksamheten för gott. Det sista mötet började exakt klockan elva och när beslutet är klart halas Kap Hornflaggen som finns i Pommerns för för gott.

4.6.2003:
OBUNDNA ORDNAR SJÄLVSTYRELSEFEST PÅ MÅNDAG
För andra året i rad arrangerar Obunden samling fest på Ålands självstyrelsedag på måndag. I fjol fyllde Ålands självstyrelse 80 år och bland andra Obunden samling stod för firandet. I år gör de samma sak och bjuder ålänningarna till folkfest på torget i Mariehamn mellan klockan 16 och 20 på måndag. En rad olika aktiviteter utlovas till hyllning av självstyrelsen.

3.6.2003:
BOXNINGSGALA FLYTTAS FRAM - ROBERTO HAR BRONKIT
Sommarens planerade boxningsgala den 5 juli är inställd. Skälet till detta är att dragplåstret Paolo Roberto drabbats av bronkit och genomgår en tio dagars penicillinkur. "Paolo är det stora affischnamnet, därför är det bättre att flytta galan tills han är redo att boxas igen", säger Steffan Tangstad, VD för Modern Sports & Events som är arrangör av galan. Istället hoppas arrangörerna nu att gala kan äga rum i slutet av augusti.

Maj

13.5 2003
INRESANDET SAKTA UPP I MARS
I april 2003 uppgick antalet resande till Åland till drygt 122.400 personer. Jämfört med april 2002 är det en ökning med nästan 400 personer, knappt 0,5 procent. Ålands statistik och utredningsbyrå presenterar statistik över inresande till Åland förra månaden och noterar att antalet resenärer minskade från Sverige och ökade från Finland. Detta påverkar dock inte förhållande mellan Sverige och Finland. Drygt 81 procent av resenärerna i april kom från Sverige och knappt 19 procent från Finland.

09.05.2003:
ÅLÄNNINGARNA BLEV FÄRRE UNDER VÅREN OCH VINTERN
Ålands befolkning minskade med 15 personer under första kvartalet, och uppgick sista mars till preliminärt 26.242 personer. Det framgår av Åsub:s färska statistik över befolkningsrörelsen. I fjol ökade folkmängden med 94personer under motsvarande tid. Invånarantalet gick i år ner i Mariehamn och  skärgården, men ökade på landsbygden. Födelseöverskottet blev sex personer, vilket kan jämföras med 24 personer år 2002.

07.05.2003:
LANDSKAPSSTYRELSEN VILL HA EN OBSERVATÖR I EU
Landskapsstyrelsen vill ha en observatör på plats vid EU:s toppmöte i höst då den nya konstitutionen kommer upp. I juni ska EU:s framtidskonvent ha förslaget till ny EU-konstitution klart och LS vill nu diskutera åländska önskemål med den nya regeringen. Både LS och riksdagsledamot Roger Jansson betonar att Ålandsprotokollet med definitionen av landskapets folkrättsliga status måste bli en del av EU:s nya konstitution och därmed evigt.

06.05.2003:
SCHÛLTER SYNAR HINDER PÅ ÅLAND
­ Jag ska höra på de åländska tongångarna och ska sedan kartlägga de värsta hindren. När jag åker härifrån ska det vara kartlagt. Så säger Danmarks förre statsminister Poul Schlüter som just nu är på besök på Åland. I oktober ska Schlüter presentera resultatet vid Nordiska rådets höstsession. Då först vet vi vilka åländska gränshinder dansken fastnade för.
SCHÜLTER UNDANRÖJER NORDISKA GRÄNSPROBLEM
Danmarks förre statsminister Poul Schlüter besöker Åland i dag och i morgon. Poul Schlüter har uppdraget att sammanställa, analysera och, om möjligt, undanröja olika gränshinder inom Norden. Landskapsstyrelsen ska under tisdagens diskussioner med Poul Schlüter redovisa en del av de gränshinder som har åländsk anknytning. Hit hör till exempel examensgiltighet, betygsvärdering samt agentur- och skattegränsproblematiken.
VITBOK OM SPRÅKPOLITIK
En vitbok om Ålands språkpolitik ska sammanställas och den rapporten ska ligga som underlag för diskussioner med självstyrelsepolitiska nämnden om eventuella språkpolitiska åtgärder. Landskapsstyrelsen har valt Gunilla Sandersfrån Örebro att ansvara för insamlande av uppgifter och för att sammanställa rapporten. Arbetet ska vara slutfört till den första september i år.

April

29-04-2003:
HANDLA LÄTTARE FRÅN SVERIGE
Genom att visa upp ett särskilt intyg ska åländska företag lättare kunna köpa varor från agenturer i Sverige. Det här ska förhoppningsvis bli resultatet av förhandlingar mellan agenturföretagens intresseföreningar i Sverige och Finland. Båda sidor visar förståelse för de åländska företagens svårigheter att handla direkt från Sverige. Problemen har diskuteratas vid flera tillfällen och kommer nu upp på en internationell agentur-kongress i Wien den 8-11 maj.

24.4 2003
NY STYRELSE PÅ FREDSINSTITUTET
I går hade fredsföreningen årsmöte och vårmöte. Man beslutade bland annat ett förslag till hur nya styrelsen för Ålands fredsinstitut ska se ut. Nya medlemmar är Teija Tiilikäinen och Cia S Åkerman. Övriga i styrelsen för fredsinstitutet för år 2003 till 2005 som sitter kvar sedan tidigare är Barbro Sundback, Leena Lindqvist och Michael Gunell. Tidigare medlemmarna Peter Lindbäck och Susanne Eriksson har hoppat av styrelsen och gjorde det efter att institutet, utan deras vetskap, anmälde George W Bush och Tony Blair till internationella brottsmålsdomstolen.

17.-04-2003
SÅ SKA VALDELTAGANDET STIGA I STADEN
Inom Mariehamns stad funderar man som bäst på hur valdeltagandet ska öka i höstens val. Till hjälp tar man internet och stadens hemsida där stadsborna uppmuntras att komma med åsikter. Bakom förslaget ligger en kommitté som även ska höra olika experter på allmänna val. Adressen till stadens hemsida är www.mariehamn.aland.fi

16-04-2003
KLÄDPRISER HÄMMADE INFLATIONEN
Den åländska inflationen steg under de senaste tolv månaderna med 1,4 procent, visar siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Inlationen steg mest på grund av prishöjningar i gruppen bostäder, vatten, elektricitet, gas och andra bränslen. Däremot sjönk priserna på kläder och skodon, kommunikationer, livsmedel samt alkoholfria drycker.

11-04-2003:
INRESANDET MINSKADE MED 12 PROCENT
Antalet inresande till Åland minskade under mars med hela 12 procent jämfört med samma tid i fjol. Det visar siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Det betyder en minskning med nästan 14.800 personer. Under årets första tre månader ligger ända antalet inresande på ett litet plus jämför med i fjol.

9.4 2003
ROGER JANSSON FICK INLEDA RIKSDAGEN
Då den nya riksdagen i går samlades till sitt först plenum fick Ålands nye riksdagsman Roger Jansson äran att inleda. Janssons behandlade revisionen av självstyrelselagen som hotar att falla på oenighet mellan Finland och Åland om EU-böternas storlek. Roger Jansson berörde också sjöfartens betydelse för Åland.
"SJÄLVSTYRELSEN ÄVEN HOTAD INIFRÅN"
Roger Jansson talade i måndagskväll på Ålands framtids årsmöte under
rubriken hotet mot självstyrelsen. På Åland ser vi många gånger hotet
utifrån, men sällan det inre hotet som ålänningarna själva utgör, påpekade
Jansson. "Vår splittring här hemma har aldrig lett framåt. Inför valet i
höst kan splittringen vara större en någonsin, varnade Ålands riksdagsman.

7.4 2003:
KONSUMENTUPPROR MOT FINSKA BROSCHYRER
De obundna talar nu om konsumentuppror mot finska broschyrer som delas ut på Åland. Det senaste fallet handlar om Ellos Entertainment som sänt ut en helfinsk broschyr till de åländska hushållen. "Trots att bolaget har hemort på Åland följer man inte tydliga lagar", påpekar obundnas Danne Sundman. Enligt bolaget handlar det om ett mänskligt misstag som inte ska upprepas.

4.4 2003
TAMILSKA TIGRAR TILL ÅLAND
Nitton representanter för de tamilska tigrarna som eftersträvar en egen stat för tamilerna på norra Sri Lanka bekantar sig med den åländska självstyrelsen på söndag och måndag. Tamilerna är på rundresa i Norden för att studera det politiska systemet, sametinget i Norge, ombudsmannainstitutionen, beskattning, polis och rättsväsende. Vistelsen på Åland ägnas åt självstyrelsens uppbyggnad och vikten av demilitariseringen och neutraliseringen.
ÅLÄNDSK EKONOMI TAPPAR FART
Det är just nu svårt att bedöma vart den åländska ekonomi är på väg. Enligt den senaste halvårsrapporten från Ålands statistik- och utredningsbyrå har tillväxten i ekonomi avtagit under de två senaste åren. Framför allt är det transportbranschen som tappat fart vilket genast får återverkningar för hela landskapet. Däremot har den offentliga sektorns andel av ekonomin vuxit.

3.4 2003
EU-REGLER MOT OLJEUTSLÄPP
EU:s medlemsländer ska få likartade regler för att bestraffa personer som är ansvariga för föroreningar från fartyg, till exempel oljeutsläpp. I mars la EU-kommissionen fram ett förslag som, om det antas, betyder att utsläpp av miljöfarliga ämnen från fartyg blir en kriminell handling. Enligt förslaget ska den person som är ansvarig straffas, oavsett om det är kaptenen, ägaren, operatören, den som chartrat fartyget eller klassningssällskapet som kontrollerat att fartyget uppfyller säkerhetskraven. Straffet ska i allvarliga fall kunna bli fängelse och utsläpp i det fria havet ska också omfattas av reglerna.

Mars

31.3 2003
BILLIGAST RINGA ÅLÄNDSKT
Allt är inte dyrare på Åland. Till exempel är det för andra året i rad billigare att ringa på Åland än någon annanstans i Finland. De åländska telefonbolagen toppar på nytt listan över landets billigaste telefonbolag som Komminikationsministeriet publicerar varje år. Sonera toppar dyraste listan för andra året i rad.

28-03-2003
ROGER JANSSON FÅR PLATS I GRUNDLAGSUTSKOTTET
Ålands nye riksdagsman Roger Jansson får plats i grundlagsutskottet. Det står klart efter att utskottsplatserna preliminärt fördelades i går. Svenska riksdagsgruppen får dessutom två platser eftersom även Astrid Thors tar säte i det tunga utskottet. Jansson kommer att koncentrera sig på EU-frågor och påpekar att sjöfartspolitiken i första hand är en fråga för den kommande regeringen.

26-03-2003:
ÅLÄNNINGARNA STYR EU-ÄRENDEN I LAGTINGET
Lagtinget ska särskilt ömma för EU-ärenden som berör ålänningarna själva. Det sägs i en utredning för att få ordning på den flod av EU-ärenden som varje år öses över landskapsförvaltningen. Det här innebär att politikerna måste bestämma vilka områden man lägger ned energi och resurser på. Varje år ska en så kallad EU-redogörelse i två delar presenteras.
GRUPPEN KVINNFOLK SLÄPPER NY CD
Folkmusikgruppen Kvinnfolk släpper en ny cd med 30 låtar. Grunden för musikvalet vilar på den åländska folkmusiken, men det finns även en annan krydda för övriga världen. Det här är Kvinnfolks andra platta. Den första kom ut 1989 och nu som då ingår endast kvinnor i bandet..

25.3.2003:
TALMANNEN UTTALAR SIG MOT KRIGET
"Jag känner för dem som lider och hoppas att kriget får ett snabbt slut". Det säger talman Viveka Eriksson i ett uttalande om kriget i Irak. Enligt talmannen är kriget ett hot med mänskliga rättigheter, FN:s auktoritet och den internationella rättsordningen. "Varje offer i ett krig är en förlust av en medmänniska och en sorg också för oss".

24.3.2003:
FREDSLEDARE FÅR FORTSATT FÖRTROENDE
Styrelsens för Ålands fredsinstitut ger verksamhetsledare Robert Jansson försatt förtroende. Det beslöt styrelsen i fredags efter att ha diskutera turbulensen kring Janssons beslut att anmäla president George Bush och premiärminister Tony Blair till Internationella brottsmålsdomstolen. Landshövding Peter Lindbäcks begäran om att få stiga av styrelsen godkändes
också.

21.3 2003
FLEST SVENSKAR I HOTELLEN
Ålands statistik- och utredningsbyrå är färdig med sammanställningen över antalet övernattningar på åländska hotell och stugbyar under 2002. De totala övernattningarna uppgick till närmare 539.600, en minskning med två procent jämfört med 2001. I genomsnitt stannade gästerna 2,1 nätter. Finländarna stannade 1,9 nätter medan svenskarna övernattade 2,2 nätter. Gäster från övriga länder stannade i genomsnitt 3,0 nätter. Totalt sett har svenskarna den största andelen av övernattningarna, nästan 51 procent, på de åländska anläggningarna 2002. Finländarna stod för 40 procent av övernattningarna. Tyskarna står för den tredje högsta andelen av de totala övernattningarna, drygt 3 procent.
MÖTE OM HANDEL MOT SVERIGE
Varuhandeln till Åland har fortfarande en stark förankring från Finland, även efter EU-inträdet. Trots svenska språkets starka ställning på Åland, den geografiska närheten till Sverige och svensk reklam. En förklaring kan vara traditioner och uppbyggda kontakter. Men vad har åländska företag för rättigheter och möjligheter till inköp från Sverige? Frågan ska diskuteras på ett seminarium i lagtingets auditorium onsdagen den 26 mars. Arrangör är Ålandskontoret i Stockholm, landskapsstyrelsen och handelskammaren och temat är "Ökad handel med Sverige".

20.3 2003
FREDSINSTITUTET ANMÄLER BUSH OCH BLAIR
I natt inleddes kriget mot Iraks president Saddam Hussein. Ålands fredsinstitut anmäler därför USA:s president George W. Bush och Englands premiärminister Tony Blair för krigsförbrytelser till den internationella brottsmålsdomstolen, ICC. Anfallet mot Irak är, enligt fredsinstitutet, ett brott mot folkrätten. FN-stadgan innehåller ett förbud mot att lösa
konflikter med våld. FN-stadgan nämner två undantag från denna regel, nämligen vid självförsvar samt efter beslut i FN:s säkerhetsråd. Inget av dessa undantag föreligger nu, hävdar fredsinstitutet.
LANDSHÖVDINGEN LÄMNAR STYRELSEN I PROTEST
Fredsinstitutets initiativ har fått styrelsemedlemmen och landshövdingen Peter Lindbäck att gå i taket och med omedelbar verkan lämna institutets styrelse. Lindbäck skriver: "Jag har i dag skriftligen meddelat verksamhetsledare Robert Jansson att jag med omedelbar verkan lämnar fredsinstitutets styrelse. Jag har samtidigt skrivit att jag säkert hade
kunnat medverka i ett uttalande enligt vilket vi tar avstånd från kriget, men att jag inte kan medverka i ett ¹spektakel¹ som jag tror att allvarligt kommer att undergräva fredsinstitutets seriositet."

19.3 2003
LÄGRE INFLATION PÅ ÅLAND
Priserna på Åland stiger mindre än i omvärlden. Den glädjande nyheten framgår ur Ålands statistik- ohch utredningsbyrås senaste konjunkturrapport. Den åländska inflationen var 1,8 procent jämfört med 1,9 procent i Finland och 3,2 procent i Sverige. Största orsaken till prishöjningen är höjda boendekostnader i form av vatten, el och bränslen.

18-03-2003
KALLE ANKA FICK RÖSTER I RIKSVALET
299 av de 11.641 röster som avgavs på Åland i riksdagsvalet i söndags förkastades. Det är proportionellt sett mest förkastade röster i hela landet. På de icke godkända valsedlarna fick Kalle Anka två röster och i några fall hade väljarna röstat på kandidater som inte var uppställda inom Ålands valkrets.
WHO-LARM OM LUNGSJUKDOM
Världshälsoorganisationen WHO har inlett en världsomfattande uppföljning av en svår lunginflammationsliknande sjukdom som hittills drabbat cirka 150 personer i Vietnamn, Hong Kong, Singapore, Kanada och Thailand. Fyra av dessa har dött till följd av sjukdomen. Ingen i Finland har drabbats men social- och hälsovårdsmyndigheterna har höjt beredskapen.
MÅNGA KOM TILL FREDSGUDSTJÄNST
På 5.600 platser i 44 länder samlades i söndagskväll människor för att tända ljus för freden. På Åland samlades 90 personer i St Görans kyrka. De lyssnade till orgelmusik, diktläsning och tände ljus för freden. Initiativet kom från ärkebiskop Desmond Tutu och andra religiösa organisationer som vill visa sitt motstånd till ett krig i Irak. Frågan är om det räcker. I natt gav USA:s president Iraks diktator Saddam Hussein och hans söner 48 timmar på sig att lämna landet. Annars startar kriget.

17-03-2003
ROGER JANSSON VANN VALET
Ålands näste riksdagsman heter Roger Jansson. Det står klart efter gårdagens riksdagsval som Jansson och hans obundna/ frisinnade lista vann övertygande med totalt 4.304 röster. Av dem fick Roger Jansson hela 3.125 personliga röster. Tvåa på listan och därmed Janssons suppleant blev Bert Häggblom. Röstningsprocenten blev 59,9 procent vilket är något mer än år 1999 då 54,8 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.
FLER BESÖKTE KÖPMANNAMÄSSAN
Helgens Köpmannamässa i Baltichallen fick hård konkurrens av det vacka vårvädret som fick folk att gå ut i naturen istället för in på mässa. Ändå kom 5.447 personer till mässan, cirka 100 fler än i fjol. Speciellt uppskattade var Fame Factory stjärnorna Emil Sigfridssson och Wictoria Nilsson som uppträdde på fredagen samt Äntligen hemma-profilen Martin Timell som föreläste om utbrändhet i arbetslivet.

14-03-2003:
KVÄLLSVAKA FÖR FRED I KYRKAN
På söndagkväll håller fredsföreningen-Emmaus en fredsvaka på S:t Görans kyrka. Fredsvakan ordnas i 44 länder över hela världen på initiativ av den sydafrikanska ärkebiskopen Desmund Tutu. Det utlovas ljuscermoni, stämningsfull musik och textläsning.
ÅLANDSTIDNINGEN SATSAR PÅ NY SPELSIDA
I dag lanserar Ålandstidningen en ny spelsida med allt som spel, tips och kommentarer. Spelsidan återkommer en gång per vecka och publiceras i samarbete med Ålands penningautomatförening -Paf.

13.03.2003:
INTE OVANLIGT ATT BJUDA VÄLJARE PÅ SPRIT
Att som kandidat bjuda på öl och sprit till väljarna har varit i fokus de senaste dagarna. Och i helgen kommer en som vet hur det är - nämligen fjolårets svenska Robinson-vinnare jan Emanuel Johansson. Inför riksdagsvalet utpekades han att ha bjudit på fri sprit på en av Stockholms innekrogar. Som Ålandstidningen berättade i går utpekas en åländsk socialdemokrat att ha bjudit väljare på sprit inför lagtings- och
kommunalvalet 1999.

12-03-3003:
GUNNAR JANSSON AVTACKADES I RIKSDAGEN
I går var det sista dagen för Gunnar Jansson i riksdagen. Jansson avtackades för 20 års riksdagsarbete av bland andra avgående talmannen Riitta Uosukainen som inte bara berömde ålänningen för att han på ett utomordentligt sätt företrätt Åland i Finlands parlament, utan hela Finland i Europa genom sitt arbete i bland annat Europarådet.

10.3.2003
KYRKOLAG VANN DEBATT-SUCCÉ
Det första åländska mästerskapen i debatt blev en succé. Drygt 250 personer hade i fredagskväll sökt sig till stadsbiblioteket för att höra de åtta lagen göra upp i retorik. Vinnare blev något otippat kyrkans lag som i finalen slog medielaget. I kyrkolaget ingick prästerna Sirkka-Liisa Enqvist och Jon Lindeman samt kyrkopolitikerna Göran Hansen.

7.3 2003
TOBAKSLAG SKRIVS OM - MEN SNUSET BLIR KVAR
Ålands tobakslag ska skrivas om så att nya tobaksprodukter som kommit till efter EU-inträdet förbjuds. Det föreslår landskapsstyrelsen inför lagtinget. Däremot vägrar de åländska politikerna, trots påtryckningar från EU, att förbjuda snuset med hänvisning till att det är en traditionell tobaksprodukt på Åland.

5.3 2003
"MATEN ÄR INTE DYRAST PÅ ÅLAND"
Maten är inte dyrast på Åland. Det hävdar Sparhallen efter att ha jämfört priserna med fem storköp i Åbo-trakten. Undersökningen som omfattar 33 varor placerade den åländska butiken på tredje plats. Hela undersökningen kan ni läsa om i kvällens tidning.

4.3 2003:
14 MARS BLIR RANDI FRIMÄRKE
Den 14 mars är det utgivningsdatum för frimärkena i Ålandstidningen och Postens kattfototävling Misse Åland. Mariehamnskatten Randi, som pryder vinnarfrimärket, är fotograferad av matte Britt Österberg på en klippa i Geta. Frimärket ges ut i 400.000 exemplar i valören 1 klass. Postens frimärksgrupp valde dessutom ut ytterligare en misse, som får pryda ett 2 klass-frimärke. Det är kattungen Tovis från Lemland, fotograferad av Jana Eriksson. Även Tovis kommer att ges ut i 400.000 exemplar.

Februari
25.2 2003
FLER BOR I SKÄRGÅRDEN!
Exakt 26.257 personer bodde på Åland vid årsskiftet. Det är en ökning med 249 personer eller en procent sedan 31.12.2001. Ökningen var därmed något större än under 2001. Alla regioner hade befolkningstillväxt. Till och med skärgården växte befolkningsmässigt efter flera års nedgång. Den största ökningen i absoluta tal uppvisar Jomala, där invånarantalet steg med 77 personer. Statistiken kommer från Ålands statistik- och utredningsbyrå.
BERÖM FÖR ÅLANDSTENOR
Åländske tenoren Dan Karlström får beröm för sin tolkning av Pedrillo i Mozart-operan ²Enleveringen ur seraljen² som just nu går på Nationaloperan i Helsingfors. Enligt recensionerna i Hufvudstadsbladet spelar Karlström sin roll ²med stor finurlighet². Hans kroppsspråk är både fyndigt och dråpligt. "Hans spieltenor har en vacker men mycket specifik klang och tekniken verkar gå problemfritt. Han tycks ha gått framåt med stormsteg², tycker Hbl.

24.2 2003
EJDERN HAR KOMMIT TILLBAKA
Våren är som bekant närmare än någonsin trots att sportlovet precis har börjat. Förra veckan såg nämligen några fågelskådare vårens första ådfåglar. I Eckerö siktades i tisdags förra veckan en flock med sju gudingar och tio ådor som sträckte norrut medan en mindre grupp sågs på onsdagen i Kökars skärgård.

21.2.2003:
HÅRD KRITIK MOT FINSK TEXT PÅ BIO
Bio Savoy har fått hård kritik från besökare efter beslutet att visa filmen "8 mile" med endast finsk text. Bion beslöt visa den ändå eftersom det huvudsakligen är en musikfilm med bland andra Eminem och Kim Basinger i rollerna. Det här är den enda film med engelskt tal som Bio Savoy visat utan svensk text. Bioägaren Tom Andersson hoppas att det inte ska behöva hända igen.

20.2.2002:
STATSMINISTER MEDALJERAD
I går var en stor dag för Sveriges statsminister Göran Persson. Av lantrådet Roger Nordlund fick nämligen Persson Ålands självstyrelses 75-årsjubileumsmedalj. " Jag är glad för jag känner starkt för Åland. Den åländska modellen är en unik folkrättslig lösning och skärgårdsnaturen är oslagbart vacker. Kombinationen av den aktiva småindustrin och den jättelika sjöfartsnäringen känns spännande och vital", sade Göran Persson i samband med utdelningen.

17.2 2003
TRÅNGT I FREDSDEMONSTRATION
Mellan 300 och 400 personer deltog i lördagens antikrigsdemonstration i Mariehamn som Emmaus och Ålands fredsförening arrangerade. Samtidigt pågick demonstrationer över hela världen i något som kallats den största fredsdemonstrationen sedan Vietnamnkrigets dagar.
INFLATIONEN SJÖNK PÅ ÅLAND
De åländska prishöjningarna är i avtagande. Enligt färska siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå steg priserna på Åland med cirka 1,4 procent från januari i fjol till januari i år. I december var motsvarande siffra, alltså inflationstakten, 2,2 procent. Största delen av prishöjningen i januari kan härledas till höjda priser på bostäder, vatten, elektricitet, gas och andra bränslen samt transporter. Priserna på exempelvis kläder och
skor sjönk under perioden.

12.2.2003
DE FICK ÖSTERSJÖFONDSPRIS
Den av åländske affärsmannen Anders Wiklöf grundade Östersjöfonden fördelade i går årets prissumma om 20.000 euro. Mottagarna är följande: Tvärminne zoologiska station i Hangö får största prissumman 10.000 euro för sin omfattande forskning kring Östersjön. 5.000 euro var får Alexandra Koroleva i Kaliningrad och Åke Niemi i Esbo.

11.2.2003
612.800 EURO TILL IDROTTEN
Ålands idrottsförbund har fördelat sammanlagt 612.800 euro till åländska idrottsföreningar. Mest fick Ålands idrottsdistrikt med 169.000 euro före Ålands fotbollförbund med 125.000 euro. Till det åländska deltagande i öspelen på Guernsey gavs 50.000 euro.
374.688 EURO TILL KULTUREN
Mer Paf-medel. Även de kulturella organisationerna på Åland har fått sina Paf-pengar. Totalt fördelades 374.688 euro. Mest fick Ålands sång och musikförbund med 50.000 euro följt av Ålands slöjd och konsthantverk med 40.000 och Teaterföreningen i Mariehamn med 34.000 euro.

6.2.2003
STATSMINISTER FÅR ÅLÄNDSK MEDALJ
Lantrådet Roger Nordlund träffar Finlands ambassadör i Sverige Pertti Torstila onsdagen den 19 februari i Stockholm. Under mötet ska de båda diskutera hur samarbetet kan utvecklas mellan landskapsstyrelsen, Ålandskontoret och Finlands ambassad för att sprida kunskapen om Åland och självstyrelsen i Sverige. Mötet äger rum i Finlands nya ambassadsbyggnad på Gärdet i Stockholm. Vid samma tillfälle får även Sveriges statsminister Göran Persson Ålands självstyrelse 75-årsmedalj.

5.2.2003
NYTT EU-DIREKTIV STOPPAR FISKODLINGAR?

När EU:s nya direktiv för ytvatten träder i kraft blir det svårt att odla fisk i skärgården. Det befarar professor Erik von Bonsdorff enligt Hufvudstadsbladet. Det nya direktivet ska dela upp vattnet i fem olika graderingar, där de två högsta är bra och resten inte acceptabla. Målet är att allt vatten ska klassa som gott eller godkänt oberoende var det finns. "Och då blir det svårt att odla fisk någonstans i skärgården med dagens metoder", säger von Bonsdorff.

Januari

31.1.2003
NY LAG BRA FÖR ÅLAND
Lantrådet Roger Nordlund är mycket glad över lagen om dubbelt medborgarskap. "Den får otroligt stor betydelse för Åland och samhällsutvecklingen på sikt", säger han till Ålandstidningen. Lantrådet räknar med att när svenskar nu får behålla sitt svenska medborgarskap och samtidigt kan få finländskt och därmed åländsk hembygdsrätt ökar det intresset för inflyttning till Åland. Landskapsstyrelsens målsättning är att medborgarskap i vilket som helst EU-land ska räcka för att få åländsk hembygdsrätt efter att EU-medborgaren bott fem år på Åland och behärskar svenska.

30.1.2003
SNART SVAR PÅ HEMSPRÅKSUPPROP
Landskapsstyrelsen ska om någon vecka ge ett svar till de föräldrar som bett om hemspråksundervisning för sina barn. I praktiken handlar det enligt initiativtagarna om att ge barnen ett gott ordförråd på det andra hemspråket. Det var i oktober i fjol som 53 familjer överlämnade en skrivelse till landskapsstyrelsen (LS) med önskan om frivillig hemspråksundervisning. Om några veckor räknar landskapsstyrelsen med att kunna komma med ett svar. Initiativet gäller 112 barn. För 104 av barnen är finska det andra språk som talas i hemmet.

29.1.2003
ÅLAND UTVECKLAR FISKODLINGAR
Inom EU intar Åland en tätplats när det gäller utvecklingen av fiskodlingar. Det slog EU:s jordbruks-och fiskeministrar fast då de möttes i Bryssel i början av veckan. Från Åland deltog näringsministern Ritva Sarin Grufberg samt landskapsagronom Sölve Högman, fiskeribyråns chef Olof Karlsson samt specialrådgivare Yngve Mörn.

27.1.2003
ÅLÄNDSKA BEFOLKNINGEN VÄXER
Vi blir bara fler. Under fjolåret ökade antalet invånare p Åland med 221till 26.263 personer. Sett till antalet invånare ökade Eckerö mest med 45 personer. Mest tappade Lumparland som underfjolåret minskade med 14 personer.

22.1.2003
FÄRRE SOV PÅ HOTELL 2002
Hotellstatistiken för hela år 2002 är klar. Antalet övernattningar på de åländska hotellen minskade under året med nästan tre procent jämfört med 2001 till drygt 175.000. Enligt Åsub minskade antalet övernattningar alla månader förutom i augusti och oktober. Andelen av svenska gästers övernattningar var närmare 48 procent och de finländska gästernas övernattningar var nästan 45 procent.

20.1.2003
KVINNORÖNER 20 PROCENT LÄGRE
Lönerna på Åland steg mellan 1999 och 2001 med 21,5 procent inom den privata sektorn. det visar en färsk undersökning från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Utredningen omfattar överhuvudtaget inte den offentliga sektorn. De högsta månadsinkomsterna finns inom energi- och vattenförsörjning samt finansiering och försäkring. Kvinnorna tjänar i genomsnitt 20,6 procent mindre än männen och jobbar 4,2 procent kortare dagar.

17.1.2003
FS SLÅR LARM OM SJÄLVSTYRELSELAGEN
Frisinnad samverkan slår larm om att revisionen av självstyrelselagen inte alls är så bra som det sägs. Den största bristen är att Åland, som lagen nu är utformad, i första hand måste betala EU-böter för hela Finland och inte bara för Ålands del. Hur stor bötes- beloppet blir är sedan en förhandlingsfråga med staten.

16.1.2003
STORT EU-BAKSLAG FÖR ÅLAND
De lagstiftande regionerna inom EU får inte rätt att väcka eget talan i EG-domstolen. Europaparlamentet sätter tummen ned för förslaget som bland annat berör Åland. EU-parlamentarikern Astrid Thors ser beslutet som ett stor bakslag eftersom regionerna faktiskt har egna parlament och berörs direkt av EU-lagstiftningen.
PRISERNA STEG MED 2,2 PROCENT I FJOL
Konsumentprisindex steg med 2,2 procent på Åland förra året. Det visar uppgifter från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Priserna steg främst på bostäder, el, bränsle men även kultur och restaurangbesöken blev dyrare. Finland var prisökningen under fjolåret 1,7 procent.

9.1.2003
ALLT FLER OFFENTLIG ANSTÄLLDA
Privatföretagare minskar och offentliga sektorn ökar. Det visar en färsk sysselsättningsutredning från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Av löntagarna jobbade nästan 4.850 inom offentlig sektor och drygt 8.440 inom privata sektorn. De offentliganställdas andel var över 32 procent av totalantalet som jobbade på åländska arbetsplatser.

8.1.2003
BRA MED BISTRA VINTRAR
Bistra vintrar behövs för balansen i naturen. Det förklarar naturvårdsintendent Håkan Kulves och påpekar att det krävs hårda vintrar för att hålla viltstammarna i schack. "En lång och sträng vinter med djup snö och skare medför att problemet med rådjuren löser sig av sig själv", säger han till Ålandstidningen. De svaga individerna gallras ut och stammen  minskar i storlek. Han tillägger dock att den här vintern tillsvidare inte haft någon större inverkan då snötäcket inte är så djupt och det inte är någon skare.

3.1.2003
KONSUMENTERNA OMBEDS SPARA EL
Den stänga kölden, med temperaturer under 25 minusgrader i natt, väntas ge rekord i elförbrukning på Åland. På landsbygden rapporterar Ålands elandelslag redan om nytt rekord. Och ännu värre lär det bli på tisdag då skolorna börjar igen efter jullovet. Elbolagen uppmanar konsumenterna att om möjligt spara på ström.

Text

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk