musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Åland        

 2002            

arrow.gifStartsida arrow.gif Löpsedel  arrow.gifArkiv 2002

Åland


i-fiskÅlandstidningen
arrow.gifArkiv 2003

Tipsa dina vänner, släktingar och studiekamrater i utlandet att man gratis kan prenume- rera på Ålandstidningens nyhetsbrev. Dagliga åländska nyheter direkt till din dator - GRATIS!

Läs månadens miljöinfo i MILJÖBLADET på Ålandstidningens hemsida:

lyssna  Radio Vega 
lyssna YLE Aktuellt 
lyssna Radio X3M
TV-Nytt TV-Nytt
Senaste nytt från FNB  FNB
weather Vädret
i-fiskBrännpunkt
i-fiskBöcker på svenska

December

27.12 2002
ÅSUB SKA UTREDA STORSTÄDER
Ålands statistik- och utredningsbyrå har tagit hem en prestigefylld order för EU- kommissionen. Jobbet går ut på att utvärdera kommissionens så kallade storstadsprogram under åren 1994-1999 och analysera de långsiktiga effekterna som de utbetalade EU-medlenm haft för storstädernas utveckling. Utvärderingen som för Åsubs del kommer att inriktas på de nordiska medlemsstaterna påbörjas efter årsskiftet.

23.12 2002
NERÅT FÖR HOTELLNÄRINGEN
Under november månad utnyttjades bara 16 procent av den totala hotellkapaciteten på Åland. På hotellen på landsbygden och i skärgården var utnyttjandegraden bara fyra procent. Jämfört med november i fjol minskade övernattningarna med 15 procent. Sammanlagt under året har antalet  övernattningar minskat med drygt två procent till 172.900 övernattningar.

20.12 2002
ÅLAND STÄRKT I RIKSDAGEN
Riksdagsman Sulo Aittoniemis förslag att sänka klumpsumman till Åland i riksdagen i går ledde i stället till att Åland gick stärkt ur behandlingen. För efter att Aittoniemi föreslagit att klumpsumman till Åland skulle sänkas med 25 procent till 120 miljoner euro sade talman Riitta Uosukainen att hon inte kan ta det förslaget till omröstning eftersom det strider mot självstyrelselagen. Anslagen till Åland är bundna av självstyrelselagen och riksdagen kan inte röra dem. Aittoniemi krävde omröstning och förlorade med 182 mot 3.

16.12.2002
INFLYTTARE TILL KUMLINGE
I vår flyttar ett schweisiskt-svenskt par till Kumlinge, Seglinge. Paret som Ålandstidningen tidigare har berättat om har nu bestämt sig för att lämna sin tidigare tillvaro i Schweiz för att istället satsa på uppfödning av Highland Cattle boskap på Seglinge. Det säger Camilla Wahlsten i Företagsam skärgård som i oktober fungerade som följeslagare när paret kom till Åland och bekantade sig med Seglinge. I mars eller april går flyttlasset.

10.12.2002
ANTALET INRESANDE MINSKADE
Antalet inresande till Åland föll även något i november. Det visar färska siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub). Jämfört med november i fjol föll inresandemängden med 2,2 procent eller 2.500 personer. Resnärerna minskade från både Sverige och Finland, fast klart mer från Finland. Under hela året har 1.614.500 personer kommit till Åland, 28.500 färre än under motsvarande period 2001.

3.12 2002
ÅLÄNDSKT BISTÅND TILL OLJEKATASTROF
Genom att bistå med 400 meter oljelänsar hjälper Åland landskapsstyrelse till att mildra effekterna av den stora miljökatastrofen längs Spaniens västkust till följd av den förlista oljetankern Prestige. Hjälpinsatsen administreras av miljöministeriet i Finland.

November

28.11.2002
FLER ÖVERNATTNINGAR PÅ ÅLAND
I oktober ökade övernattningarna på de åländska hotellen med två procent totalt sett jämfört med oktober ifjol. De finländska gästernas övernattningar ökade med närmare 1.100 personer vilket gjorde över 33 procent. De svenska gästernas övernattningar var nästan 900 färre i oktober jämfört med motsvarande period i fjol. Av de övernattande i oktober var 52 procent från Finland och 43 procent från Sverige. Totalt sett stannade alla gäster i genomsnitt 1,5 nätter. Detta meddelar Ålands statistik- och
utredningsbyrå.

22.11.2002
FETMA - ETT ÖKANDE VÄRLDSPROBLEM
Världens människor blir allt fetare, vilket inte bara innebär ett allt större hälsoproblem, utan även ett stort kostnadsproblem. Det påpekade forskningschef Per-Henrik Groop vid Folkhälsan under en föreläsning i går. Han menar att det är av yttersta vikt att man tar tag i problemet nu. År 2025 beräknas 300 miljoner människor i världen lida av fetmarelaterad

14.11.2002
BENSINPRISET SÄNKS PÅ ÅLAND
Bensinbolagen sänkte i morse bensinpriset med 2 cent per liter tack vare sjunkande världsmarknadspriser till följd av en ökad produktion av olja och en lägre dollarkurs. En liter 95-oktanig bensin kostar nu vid de bemannade mackarna i Mariehamn knappt 1.17 euro.

13.11.2002
SALTVATTEN GÖRS DRICKBART
I morgon torsdag sammanträder kommunfullmäktige i Föglö för att diskutera och klubba budgeten för 2003. Den största enskilda satsningen nästa år är avsaltningsanläggningen, en anläggning som ska göra saltvatten drickbart. Liksom alla andra kommuner har Föglö en tajtare budget för nästa år. Men man fortsätter med exakt samma verksamhet tack vare goda skatteintäkter. Dessutom ska Föglötrafiken diskuteras.

5.11.2002
NY RESEFÖRMEDLING PÅ INTERNET
Till årsskiftet drar en ny reseförmedling i gång på Åland. Det handlar om satsningen "Destination Åland" som ska sälja resor via internet. Bakom företaget står bland andra Ålandstravets förre chef Dan Backman. De etablera resebyråerna på Åland avvaktar än så länge den nya satsningen eftersom informationen varit knapp.

1.11.2002
ÅLAND FORTSÄTTER VÄXA
Åland växer. Under de tre första kvartalen 2002 ökade folkmängden med 262 personer jämfört med 174 personer motsvarande tid 2001. Flyttningsöverskottet uppgick till 213 personer, vilket var 78 personer fler än 2001. Den preliminära siffran för folkmängden den 30 september 2002 var 26 270 personer. Detta rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Oktober

31.10.2002
INTE MOTIVERAT SLUTA AVTAL MED ESTLAND
Ett bilateralt sjöfartsavtal mellan Finland och Estland är inte motiverat i
detta skede. Det påpekar landskapstyrelsen i ett utlåtande till
kommunikationsministeriet, och erinrar om att ett estniskt EU-medlemskap
även får konsekvenser för Estlands möjligheter att bedriva sjöfart inom
unionen. Dessutom framhåller LS betydelsen av lika konkurrensvillkor för
finländsk och estnisk sjöfart.

29.10.2002
NORDISKA RÅDET INVIGS I DAG
I dag invigs Nordiska rådets 50-årsjubileum i Helsingfors med många ur den åländska politiska ledningen på plats. Viktiga frågor på agendan är bland annat gränshinder och ett nordiskt tv-samarbete. Jubileumssessionen öppnar i dag i Riksdagshuset i Helsingfors med EU-kommissionär Margot Wallström som gästtalare. Det är ännu oklart om jaktminister Sune Eriksson (lib) får tillfälle att tala med Wallström om den hotade vårjakten. På förmiddagen har bland annat de nordiska finansministrarna möte. Vicelantråd>Olof Erland (lib) deltar. Ålandstidningen rapporterar från det stora mötet.

25.10.2002
"NATO RUBBAR INTE DEMILITARISERINGEN"
"Bästa sättet att försvara demilitariseringen är en stark folklig förankring hemma på Åland och en ytterligare förstärkning av demilitariseringen i folkrätten." Det tror landshövding Peter Lindbäck som i går deltog på tioårsjubilerande Ålands fredsinstituts diskussion om Åland och Nato. Forskaren Teija Tiilikainen slutsats är att demilitariseringen inte rubbas om Finland ansluter sig till Nato .

23.10.2002
ÅLAND UTANFÖR STATLIGT FÖRSÖK
Riksdagsman Gunnar Jansson föreslår att landskapet stiftar en lag som befriar företag i den åländska skärgården från arbetsgivar- och socialavgifter. Detta för att ge de åländska skärgårdskommunerna samma rättigheter som Lappland och Åbolands skärgård, där staten planerar ett motsvarande försök, men där Åland är undantaget. Enligt riksdagsmannen kan landskapet i efterhand reglera kontnaderna för försöket med staten.

16.10.2002
80 FLYKTINGAR HITTILLS TILL ÅLAND
Invandrarsekreterare Eva Törnroos i Mariehamn är nöjd med hur flyktingmottagningen sker och anser att integreringen av hitflyttade personer, som ingår i statens flyktingkvot, fungerar bra. Den senaste gruppen, två familjer, anlände till Mariehamn den 27 september. Innan dess kom kvotflyktingar 1989, 1990, 1991 och 1997. Totalt har cirka 80 personer flyttat till Åland och alla har kommit av tvång på grund av att de inte av olika orsaker kunnat stanna i sitt hemland.

4.10.2002
NY LAG KAN ÖPPNA BÖNDERS HUS FÖR EU-INSPEKTÖRER
Enligt två lagförslag som just nu ligger i Finlands riksdag ska EU:s jordbruksinspektörer i framtiden ges möjlighet att göra husrannsakan hos bönderna. Trots att hemfriden i dag är grundlagsskyddad och bara får brytasför att utreda brott eller eller för att säkra övriga grundrättigheter, som  det heter. Enligt lagförslagen ska en stödgranskare få gå in i människors bostäder utan separat tillstånd för husrannsakan.

3.10.2002
I DAG STARTAR STOR EU-KONFERENS I MARIEHAMN
Över 160 deltagare från hela Europa kommer i dag till Åland för att delta i en EU-konferens som hålls i Självstyrelsegården i Mariehamn. Lagtingets och landskaps- styrelsens ledning framför åländska synpunkter om den europeiska unionen. Konferensen ska granska unionens framtid ur Östersjöländernas synvinkel. Dessutom ska de politiska och ekonomiska frågorna, miljöärenden, regionernas roll och medborgarnas ställning i utvecklingen av unionen behandlas.

September

26.9.2002
EU-HÖJDARE FICK ÅLANDS-INFO
Landskapsstyrelsens EU-koordinator Anne Mäkelä informerade i går EU-konventets ordförande Valéry Giscard d' Estaing om den åländska självstyrelsen. "Jag påpekade att hälften av EU-medborgarna bor i regioner med lagstiftande makt och frågade hur konventet beaktar den regionala aspekten", förklarar hon. Mäkelä framförde också önskemålet om en särskild arbetsgrupp för EU:s regioner men förslaget föll inte den förre franske presidenten på läppen. Däremot ska regionerna nog få detta i EU:s
framtidsdiskussioner, lovade Giscard d' Estaing.

24.9.2002
FLYKTINGAR KOMMER TILL ÅLAND
På fredag kommer Ålands fjärde flyktinggrupp till Mariehamn. Det handlar om två kurdiska familjer, totalt tolv personer, som av politiska orsaker tvingats fly från Iran via Turkiet. Finland har i år en kvot på 750 flyktingar, varav tolv personer flyger vidare till Åland. För fem år sedan tog Åland senast emot en flyktingfamilj. "Anledningen till att det tagit så lång tid sedan sist är bostadsbristen, förklarar socialdirektör Gunnel Nordlund-White från Mariehamns stad.

20.09.2002
EU-KONFERENS MED CELEBRA GÄSTER
En stor EU-konferens om utvidgningen arrangeras i Mariehamn 3-4 oktober. 150 deltagare från länderna runt Östersjön diskuterar säkerhet, politik, ekonomi och medborgarnas roll i ett utvidgat EU. Det är EU-kommissionen och EU-parlamentet som står som arrangör för konferensen. Till Åland kommer bland andra Jonathan Faulm, Antti Satul, Janusz Lewandowski, Rolf Annerberg, Astrid Thors och Mats Hellström. Ålands talan förs av lantrådet Roger Nordlund.

17.9 2002
NYA FLYKTINGFAMILJER TILL MARIEHAMN
Mariehamn får nya flyktingar. Den 27 september anländer två familjer om sammanlagt tolv personer till staden. Familjerna har tvingats fly från Iran och har under tiden tillfälligt vistats i Turkiet. För mottagandet av de nya flyktingarna ansvarar Röda korset i samarbete med Mariehamns stads flyktingsekretetare Eva Törnroos. Målsättningen med Mariehamns stads flyktingmottagning är att så snabbt som möjligt göra flyktingarna till, som det heter, "vanliga mariehamnare med normala rättigheter och skyldigheter"

10.9.2002
ALLT FLER SVENSKAR RESER TILL ÅLAND
Under augusti karpade resandet till Åland upp sig något. Jämfört med året innan ökade inresandet med knappt 3.400 personer eller 1,6 procent. Ökningen kommer från Sverige. Från Finland fortsätter passagerarströmmen att minska. Sett på hela året har inresandet dock minskat med 18.000 personer jämfört med fjolårets första åtta månader.

06.09 2002
LÅT REGIONER VARA MED OCH BESTÄMMA MER I EU!
EU borde erkänna de lagstiftande regionerna som parter i EU:s lagstiftnings- och förvaltningsärenden. Det framhåller lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd som den åländska huvudmålsättningen i det förändringsarbete som just nu pågår inom EU-konventet. Nämnden påpekar att kärnproblemet för Åland i fråga om EU-medlemskapet är att EU består av och endast erkänner medlemsstaterna som parter i lagstiftningen och förvaltningen. Hur staterna sedan fördelar makten inom sig betraktas som en internt nationell angelägenhet.

Augusti
29.8.02
OB ÖPPNAR FORUM FÖR SPRÅKDEBATT
Obunden samling öppnar nu sin hemsida på internet för språkdebatt. Inom ramen för "Forum 36" ska ålänningar kunna berätta om till exempel problem att använda svenska i vardagen. Inläggen ska sedan kommenteras och diskuteras. Vid sitt styrelsemöte nyligen beslöt också de obundna att trycka på landskapsstyrelsen för att lösa avfallsfrågan i landskapet.

16.8.2002
"SVERIGE UPPFYLLER LÖFTEN OM ÅLAND"
Sverige uppfyller löftena i Ålandsöverenskommelsen. Det säger utrikesminister Anna Lind i sitt svar på den kristdemokratiska riksdagsledamoten Magnus Jacobssons fråga. Enligt Lind är samarbetet mellan Sverige och Åland gott. Som exemplar tar hon ålänningarnas möjligheter att studera vid svenska högskolor och möjligheten att se svensk tv på Åland. Anna Lind lovar att Sverige även i fortsättning försöker att leva upp till Ålandsöverenskommelsen som slöts med Finland 1921.

060802
MINISTER FRÅGAS OM ÅLANDSHOT
Vad tänker Sveriges regering göra för att skydda Ålands kulturella särart? Den frågan ställer den svenske riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (kd) till utrikesminister Anna Lind (s). På krisdemokraternas hemsida konstaterar Jacobsson att "Åland är hotat" och att "öns kulturella särart är utrotningshotad" - detta med bakgrund av folkrättsprofessor Ove Brings uttalanden om att Åland kan tvingas att ansluta sig till Sverige.

010802
ÅTERFÖRENING KAN FÖRSÄMRA SVENSKANS STÄLLNING
Landskapsstyrelsen tar avstånd från tanken om att hotet mot det svenska språket tvingar Åland att återförenas med Sverige. Det kom klart fram i samband med presentationen av folkrättsprofessorn Ove Brings bok om 80 år av självstyrelse i dag. "Det skulle till och med försämra det svenska språkets ställning på Åland eftersom finska är ett minoritetsspråk i Sverige", konstaterar vicelantrådet Olof Erland. Landskapsstyrelsen tilltalas inte heller av självständighetstanken utan tänker jobba vidare med att utveckla självstyrelsen.

Juli
178.200 RESTE TILL ÅLAND I JUNI

I juni i år uppgick antalet inresande till Åland till nästan 178.200 personer vilket, jämfört med motsvarande tid år 2001, innebär en minskning med drygt 4.300 personer eller 2,4 procent. Statistiken på inresande kommer från Ålands statistik- och utredningsbyrå och omfattar inresande med färjor, reguljärflyg och även inresande med landskapets färjor och icke reguljära kryssningsfartyg. Resenärer som anländer med egen båt till Åland räknas inte med i statistiken.
STÖRRE KONTOR FÖR ÅLAND I HELSINGFORS
Ålandskontoret i Helsingfors flyttar till större utrymmen i samma hus vid Georgsgatan. Lokalen är större än kontoret har behov av och därför ska en underhyresgäst också få flytta in. "Gärna ser vi att det blir ett åländskt företag", förklarar kontorets informationssekreterare Britt Inger Wahe.
RIKSDAGEN FUNGERAR SOM SVENSKANS SPRÅKPOLIS
Under förra veckan behandlade regeringen propositionen till ny språklag och beslutade enhälligt att föra den vidare till riksdagen. Riksdagen ska fungera som språkpolis. Varje regering måste, minst en gång per valperiod, lämna en redogörelse till riksdagen för hur lagen efterföljs. Den nya lagen har inga direkta konsekvenser för Åland, men kan innebära att ålänningarna får bättre svenskspråkig service på fastlandet.

Juni
ALLT FÄRRE BOR PÅ HOTELL

Antalet övernattningar på hotellen fortsätter att minska totalt sett. I april minskade övernattningarna totalt med drygt 2 procent jämfört med april 2001, uppger Ålands statistik- och utredningsbyrå. Det är främst övernattningar som de finländska gästerna står för som minskar, men även gäster från övriga länder hade färre övernattningar. De svenska gästernas övernattningar ökar däremot. Mer statistik finns på http://www.asub.aland.fi
SPRÅKLIG VITBOK EFTERLYSES
Åländska politiker efterlyser nu en vitbok som stöd för framtida språkpolitiska beslut. En sammanställning där man exakt kunde se hur stort behovet av finska är på Åland. Flera talare i lagtinget i går uttryckte farhågor om att kunskaperna i finska ofta överdrivs bland de åländska ungdomarna. Landskapsstyrelsen kommer att ta sig an det fortsatta arbetet med att tag fram den efterfrågade faktabakgrunden.

Maj
POPULÄR INTERNETPORTAL

Nära 17.000 unika besökare hade den åländska internetportalen Goaland.net under maj månad. Det totala antalet besök var cirka 27.500 under samma period. Fördelningen mellan Sverige och Finland är jämn. Från ytterligare 25 länder har besök gjorts. Portalen riktar sig framför allt till turister. Jämfört med i fjol då portalen var bara ett halvt år gammal har antalet besökare stigit med hela 90 procent. Nu öppnas också en ny hemsida om algblomningar i Östersjön, www.ostersjoportalen.fi. I den nya Östersjöportalen, som upprätthålls av Havsforskningsinstitutet finns uppgifter om hur algblomningar observeras. Dessutom har allmänheten möjlighet att anmäla störande algblomning till sidorna. Förutom algblomningar rapporteras även om isförhållanden, mineraler, flora och fauna.
ÅLÄNNINGARNA TJÄNAR MEST
Ålänningarna tjänar mest i hela Finland. Enligt siffror från Statistikcentralen hade de åländska hushållen under år 2000 25 procent mer pengar att disponera än medelhushållen i Finland. När det gäller ökningen av den disponibla inkomsten från 1995 till 2000 så lägger sig Åland på en andraplats efter Nyland.
ÅLANDS BEFOLKNING VÄXER
Under första kvartalet i år blev födelseöverskottet 24 personer vilket kan jämföras med samma period i fjol då det blev ett minus på fyra personer. På flyttningsfronten noteras att överskottet ­ alltså skillnaden mellan inflyttade och utflyttade ­ blev 70 personer jämfört med nio i fjol. Folkmängden just nu är enligt preliminära siffror 26.102 personer.

April
Ålands ekonomi är god

Det ser bra ut för Åland. I alla fall om man ser på konjunkturen på kort sikt. Det fastslår Ålands statistik- och urtredningsbyrå i en färsk rapport. Arbetslösheten är fortsatt låg, bostadsproduktionen har ökat och dessutom är räntorna fortsättningvis låga. Självstyrda Åland kan glädja sig åt en god och tämligen stabil ekonomi. Läs mer:

Februari
SUNE ERIKSSON FÅR MEDALJ FRÅN SVENSKE KUNGEN

Minister Sune Eriksson kan i eftermiddag lägga ytterligare en utmärkelse till sin samling. I dag utnämns han nämligen till kommendör av Kungliga Nordstjärneorden. Utmärkelsen kommer från Sveriges kung Carl XVI Gustaf och överlämnas vid en ceremoni i eftermiddag.
Januari
NYA LAGAR KOMMER FÖR LÅNGSAMT

Framställning av nya lagar går för långsamt. Det menar oppositionen, som i ett spörsmål till landskapsstyrelsen undrar vilka lagar som kommer till lagtinget under våren. Under fjolåret utlovades 21 lagframställningar. Endast tre kom. Noteras kan att den förra oppositionen ställde exakt samma fråga till den då sittande landskapsstyrelsen.
ÅLAND HAR INTE RÅD MED TV
Åland har inte råd med en egen public-service-TV. Det anser kulturutskottet i sitt betänkande till det mediapolitiska programmet. Enligt utskottet ska Ålands radio i huvudsak finansieras med licensmedel. Men för att det ska vara möjligt bör uppbörden bli effektivare. I dag struntar allt för många i att betala licens.Nyhetsbrev 15.1.2002:
musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk