musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Pressklipp

news.gif (2060 Byte)

 

i-fiskFinska Notisbyrån (FNB)
i-fiskHufvudsstadsbladet (HBL)
i-fiskJakobstads Tidning (JT)
i-fiskÅlandstidningen (ÅT)

 

i-fiskEtt mål i-fisk minst två gånger i veckan!

musta.gif (807 Byte)
arrow.gif Ifisk-nyheter arrow.gif Nyheter från Åland arrow.gif Nyhetsarkiv arrow.gif Böcker på svenska

16.02.2003
MBB

arrow.gifUtlänningar talar gärna svenska
Det är inte bara finlandssvenskar som är måna om att få tala svenska i Finland. Det finns också ett antal invandrare som hellre sällskapar på svenska än på finska. Dessa utlänningar har grundat ett nätverk, I-fisk

01.07.02
Ålandstidningen

FINLÄNDARE INTE VANA MED EURO
Efter en undersökning konstaterar Konsumentforskningscentralen att de flesta finländare är osäkra på de nya priserna sedan euron infördes. Majoriteten tänker fortfarande i mark och sexans tabell är i flitig användning. Mest försämrades medvetenheten i åldersgruppen över 50 år, medan den är bäst i gruppen 30-50 år.

20.4.2002
FNB

Språkundervisningens kvalitet hotad
Språklärarförbundet varnar för att kvaliteten i språkundervisningen är hotad eftersom lärarna belastas med allt mer arbete. Förbundet påpekar att lagstiftningen kräver att elever med olika förutsättningar till inlärning bör beaktas i undervisningen. Ändå har undervisningsgrupperna blivit större. Förbundet ondgör sig också över att språklärarna bör delta i allehanda internationella projekt och bidra till att skolan utvecklas i stället för att ägna sig till fullo åt undervisningen. Förbundet kräver att kvoten av lärare som utbildas ska öka när de stora årsklasserna pensioneras. Det bör ske utan att undervisningens nivå sjunker.

20.4.2002
FNB

Grekisk man drunknade i Esbo
Pappan i en grekisk familj, som var på semesterresa i Finland, drunknade på fredag förmiddag i ett träsk i norra Esbo. Familjens sexåriga son, som var med pappan, befann sig i svagt skick då han fördes med Medi-Heli till sjukhus.  Far och son hade varit på promenad i Lahnus i Esbo nära Korpilampi. De hade gått ut på isen på det konstgjorda träsket nära Korpilampi men isen gav efter. Båda hamnade i vattnet. En av gästerna på hotell Korpilampi hörde ropen och kallade hjälp till platsen. Pappan avled trots återupplivningsförsöken, men pojken höll på fredagen på att återhämta sig från olyckan. Det var meningen att de skulle återvända till sitt hemland på lördagen. Polisen i Esbo undersöker olyckan.

18.4.2002
Internytt

Flyktingförvar i Krämertsskog
En permanent så kallad förvarsenhet för flyktingar ska placeras i Krämertsskog i Helsingfors. meningen är att fastigheten i Krämertsskog ska tas i bruk sommaren 2003. Förvarsenheten placeras i anslutning till mottagningscentralen för flyktingar. Nu i sommar ska förvarsenheten starta - och inhysas tillfälligt i det gamla Skatuddsfängelset. Nylands TE-central har hyrt fastigheten i Krämertsskog för permanent bruk. Fastigheten på över 3.000 kvadratmeter är i behov av en ordentlig renovering innan den duger för sitt nya ändamål. Tidigare har IT-bolag hållit till där.

18.04.2002

Barnsmugglingen ännu stort problem
Årligen råkar 200 000 västafrikanska barn i händerna på smugglare, som fraktar iväg dem som illegal arbetskraft. Papa Mael Diop från organisationen Plan Senegal är en av dem som arbetar för att få bukt med problemet.
arrow.gifLäs mera
musta.gif (807 Byte)
lyssna  Radio Vega  | YLE Aktuellt  |  Radio X3M TV-Nytt TV-Nytt Senaste nytt från FNB  FNB weather Vädret
Svenska kulturfonden info@ifisk.org 23.02.2004

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk