musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
church.

 Löpsedel

12.10.03

musta.gif (807 Byte)

lya Spiegel
Ilya Spiegel

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifInvandrare och religioni-fiskJuderna i Finland

musta.gif (807 Byte)

För vår sammankomst hade vi valt representanter från sex olika religioner
Syftet med denna sida är att ge mera information om religioner och religiösa rörelser i Finland.  Första artikeln av Ilya Spiegel ingår i vår serie Gud har många namn.

De första judiska bosättningarna i Finland
noteras i slutet av 1700-talet. År 1782 fick några judiska sångare tillstånd att bosätta sig i Finland och utöva sin konst. De är de första kända judarna i Finland. Sverige tvingades 1809 avträda Finland, som då blev ett furstendöme i det ryska imperiet. Men svensktidens förbud för judar att bosätta sig i Finland kvarstod. I Finland gällde de i Sverige före 1809 gällande förordningarna rörande judars bosättning och rättigheter fortfarande laga kraft, varför judar inte kunde åtnjuta medborgarrätt, ej heller i allmänhet slå sig ned i landet. Dock har undantag gjorts till förmån för judar, tillhörande den i Finland stationerade ryska militären, på grund av en förordning av 29 mars 1858.

Dagens finska judar
härstammar huvudsakligen från judiska soldater i ryska tsarens arme. De judiska soldater som tjänstgjorde i Finland hade rätt att bo här med sina familjer. Ofta var det fråga om många års tjänstgöring. Tjugo år eller mer. Även efter fullgjord tjänst hade soldaterna och deras familjer rätt att bo kvar i Finland. Många utnyttjade den rätten. Med stöd härav har judar till ej ringa antal bosatt sig i Finland (Helsingfors, Åbo, Viborg och Tammerfors). Visserligen hade judar inte bättre ställning i Finland än i Ryssland. Men Finland lockade ändå de ryska judarna då där ansågs vara bättre ordning, bättre ekonomi och större "andlig" frihet. Dessutom kom det judar från Vitryssland, Polen, Ukraina och Litauen. Sammanräknat torde judarnas antal i Finland uppgått till 800-900 personer på den tiden.

Under 1800-talets sista årtionde
valde man ut ett antal judar som fick tillstånd att bo kvar. Övriga skulle utvisas. Barnen till de judar som fick bo kvar måste flytta från Finland när de gifte sig. Inga nya judar fick komma in. Därför minskade antalet judar under 1900-talets allra första år från ca 1.000 personer till bara några hundra. Men under 1920- och 30-talen steg antalet snabbt till det dubbla. Många lämnade Ryssland under eller strax efter revolutionen och gav sig över till Finland. Fulla medborgerliga rättigheter fick de finska judarna inte förrän 1918, efter revolutionen i Ryssland året innan.

Nuförtiden finns det bara två judiska församlingar i Finland,
en i Helsingfors och en i Åbo med sammanlagt ca 1.300 registrerade medlemmar. Judiska församlingen i Tammerfors upphörde att existera för över tjugo år sedan. Idag finns det cirka 1100 judar i Helsingfors trakten, och ca. 200 i Åbo. Både i Helsingfors och i Åbo finns fungerande synagogor. Det finns enstaka judiska familjer i Tammerfors, Vasa och Borgå. I Finlands synagogor är det alldeles normalt att höra finska, svenska, hebreiska, jiddisch, engelska och ryska.

Judarnas historiska språk är hebreiska.
De flesta judar som flyttade till Finland på 1800-talet och i början av 1900-talet hade Jiddisch som modersmål. Jiddisch är en i Östeuropa bland Ashkenazy judar uppstått kommunikationsmedium och är en blandning av slaviska och tyska språk. Det var således naturligt för judar att välja svenska som sitt huvudspråk i Finland. Viborgs judar var däremot i första hand finsktalande.

Det har alltid varit en normal standard bland judar i Finland
att behärska både finska och svenska lika flytande. Att inte kunna både svenska och finska lika fritt skulle har varit ett tecken på dålig bildning. Utbildning och kunskap är mycket viktiga inom judendomen. Många av Finlands judar har svenska som modersmål, men talar finska lika bra. Den unga generationen av judar i det här landet, precis som de flesta andra dagens finska ungdomar, i allt stigande grad domineras av finska språket.

musta.gif (807 Byte)

Text: Ilya Spiegel
Foton: I-Fisk

musta.gif (807 Byte)

Judendom, som står för den första monoteistiska religionen
Ilya Spiegel från S:t Petersburg
Judendomen är den första monoteistiska religionen (tron på en enda Gud).  Den judiska Bibeln - från kristna utgångspunkter kallad Gamla Testamentet - består av de fem Moseböckerna (Toran), Profeterna och de övriga Heliga Skrifterna. Ordet Tora kan härledas från ett hebreiskt ord som betyder ”lära ut”. Enligt traditionen skall det judiska folket ha fått Toran för mer än 3 000 år sedan efter uttåget ur Egypten. Toran anses ha gudomligt ursprung.   Dagens finska judar härstammar huvudsakligen från judiska soldater i ryska tsarens arme. Nuförtiden finns det bara två judiska församlingar i Finland, en i Helsingfors och en i Åbo med sammanlagt ca 1.300 registrerade medlemmar.

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk