musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
samarbete

Fredsförbund

11.05.2005

arrow.gifStartsida  i-fiskFredsvänner i-fiskHiroshimadagen

musta.gif (807 Byte)

Hiroshimadagen
Tänd ett ljus för freden
[zoom]

Hiroshima före bomben
Hiroshima före [zoom]

Hiroshima efter bomben
Hiroshima efter [zoom]

Biskopen Eero Huovinen
Biskopen Eero Huovinen

musta.gif (807 Byte)

i-fiskFredsförbund
musta.gif (807 Byte)

60 år sedan: Hiroshima

Den 6 augusti 1945 fälldes den första atombomben över Hiroshima i Japan. Bomben totalförstörde staden och dödade 260 000 av Hiroshimas 350.000 invånare. Endast tre dagar senare fälldes den andra bomben över Nagasaki med nästan lika ödeläggande verkan. Den mot civilbefolkningen riktade attacken har tills i dag försvarats med att den satte stopp för andra världskriget.

Själva kriget tog snart slut, men samtidigt inleddes det kalla kriget med kapprustningen som följd. Kärnvapnen, vars antal skulle kunna göra slut på världen många gånger om försvarades med hänvisning till vapnens avskräckande effekt. Men hur många krig har inte förts i världen på grund av kärnvapnens hot?

Mänskligheten har inte nått fram till den kärnvapenfria och fredliga världen vi drömde om på 1960-talet. Kärnvapenländerna som skrivit under ickespridningsavtalet är USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Kina. Även Israel, Pakistan och Indien har kärnvapen och Iran kommer kanske att ha det inom några år, om inte EU får landets regering att överge sina planer. På annat håll försöker det internationella atomenergiorganet IAEA få Nordkorea att gå med på ickespridningsavtalet.

Precis 60 år efter den första atombomben fälldes tystnade hela Hiroshima klockan 8.15 lokal tid och tiotusentals människor från hela världen samlades för att minnas atombombernas offer. Hiroshimas borgmästare Tadatoshi Akiba sade i ett tal att världens kärnvapenstater riskerar mänsklighetens överlevnad. Också FN:s generalsekreterare Kofi Annan skickade en hälsning till minnesceremonin, där han säger att; "...vi är alla hibakusha...", en hänvisning till den japanska benämningen på offren för atombomben. 

Också på andra håll i världen hölls minnesceremonier. I Helsingfors vid Tölövikens strand tändes det lyktor på vattnet klockan nio på kvällen. Ceremonin ordnades av Suomen Rauhanliitto - YK-yhdistys tillsammans med Finlands Fredsförbund / Sv. Fredsvänner i Helsingfors och Helsingfors kyrkliga samfällighet. Med i ceremonien var I-Fisks ordförande Gerd-Peter Löcke tillsammans med sin hustru Gladys Okocha- Löcke från Nigeria, hjälpte till med försäljningen av lyktorna i Operahusets amfiteater. 

Ansvar och rättvisa
Biskopen i Helsingfors Eero Huovinen framförde i sitt trespråkiga tal att, ”...freden är i våra egna händer. Du och jag, vi alla är ansvariga för rättvisan i världens utveckling. Men samtidigt kan vi uppleva, hur svaga och själviska vårt strävande och våra ambitioner är. Därför vill vi be till den allsmäktige och barmhärtige Gud med ord av den gamla fredspsalmen: Skänk du oss fred, o Herre kär, i alla våra dagar. Det finnes ingen annan här som krig och våld förjagar. Det gör du, Gud, allena."

Efter 60 års fredsarbete kan man fråga sig vad den amerikanska regeringens uttalanden om nödvändigheten i att utveckla små kärnvapen betyder?, då en enda av dagens vätebomber kan förstöra en miljonstad.

6.8.2005 kl 21
Operahusets strand, Amfi-teatern

I år är det 60 år sedan världens första atombombsattacker. Under slutet av andra världskriget den 6 augusti 1945 fälldes den första atombomben över en levande stad. Av Hiroshimas 350.000 invånare dödades 260.000. Till minne av offren och i protest mot atomvapens vanvett läggs lyktor på vattnet enligt japansk tradition. 
 från ledarna för tre religioner:

En hiroshimalykta görs så här:
Till ett färgglatt uteljus görs en flytkropp av brandsäkert material. Använd en byggnadsisoleringsskiva, minst 17 X 17 cm, och gör ett runt hål i mitten Lyktorna bindas ihop till långa kedjor.

 I-Fisks ordförande och Fredpostens redaktör Gerd-Peter Löcke är med i arbetsgruppen för årets program. Beroende på vädret samlas årligen 300 – 800 fredsvänner vid Tölö vikens strand. Evenemanget börjar klockan 21 och pågår hela kvällen och innehåller olika tal samt musik- och dansprogram.

musta.gif (807 Byte)

Text: Gerd-Peter Löcke

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)