musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

00.00.2006 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskAfrikagruppen 

musta.gif (807 Byte)

Evariste Habiyakare
Evariste Habiyakare

Afrikagruppen på Föreningsfestivalen 2005
Föreningsfestivalen 2005   [zoom]

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifFöreningsfestivalen  2005
musta.gif (807 Byte)

För år 2006 planerar afrikanska gruppen följande aktiviteter:

Afrika infokväll
Under denna informationskväll kommer vi att ordna program i Åboregionen där så många invandrare och finländare som möjligt får chansen att träffas. Vår grupp ska tillsamman med andra grupper ordna dans- och musikprogram samt korta inlägg på olika språk. Under aftonen kommer vi att servera afrikansk mat och kaffe.

Dans och musik – en harmonisk samverkan mellan kropp och själ
Då vår grupp uppträtt i en mängd olika sammanhang har många finländare visat intresse för vår dans och önskat att få pröva på själva. Vi spelar även trummor och visar hur man kan kombinera både sång, trummor och dans på ett harmoniskt sätt. Detta leder till fantastiska resultat för både kropp och själ. Förutom detta, kommer vi att kunna knyta närmare kontakter och därmed ha lättare att kommunicera med både invandrare och finländare. Planerna är att kunna uppträda tillsammans (afrikaner och finländare) till exempel vid olika kulturella sammanhang såsom Åbodagen eller på andra tillställningar utanför Åbo. Vi brukar få inbjudan till att delta med uppträdanden och presentationer på olika kulturella program som vi tyvärr måste tacka nej till på grund av avsaknad av medel för transport och annat material som behövs.

Barnläger och exkursioner 
De flesta av oss har familj med barn. En del talar svenska och andra finska utöver sitt modersmål. Genom barnläger och exkursioner i en svensk- eller finsk miljö kommer dessa barn att få möjlighet att känna till de språkliga realiteter i Finland redan som små, vilket kommer att underlätta deras uppväxt i ett tvåspråkigt europeiskt land. I många sammanhang har vi fått förfrågan från invandrare om möjlighet att kunna besöka och få kontakt med andra orter i Finland, och ofta just Svenskfinland. Trots att våra finländska kontaktgrupper har uttryckt sin önskan om att få träffa oss oftare för att få mera information och bakgrund om Afrika och levnadssätten där, har vi inte kunnat fullgöra denna önskan på grund av pengabrist. Genom exkursioner kommer invandrare att kunna uppleva och se det finländska samhället (och finlandssvenska samhället). Idén bakom detta är att så småningom kunna hjälpa även de vuxna som kommer från olika samhällen i sina hemländer att lära sig om samexistens som borde råda människor emellan. Genom ett sådant utbyte kommer även de ovan nämnda finländska grupperna få tillräcklig information och känna bättre till våra tankesätt, vilket leder till en bättre integration för invandraren överlag. Under år 2006 planerar vi åtminstone en kort exkursion på en dag och ett barnläger för en vecka i Österbotten. Enskilda medlemmar i vår grupp har redan varit mycket aktiva med att informera allmänheten om invandrare genom olika medier (tidningar, radio och TV), och församlingar samt hållit föredrag i olika kommuner. 

musta.gif (807 Byte)

Text: Evariste Habiyakare, ledamot
Foton: Gerd-Peter Löcke

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)