musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

I-Fisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

26.05.2005 

arrow.gifStartsida i-fiskFöreningsfestivalen

Seth Ndayishimye och Gladys Okocha
Seth och Gladys [zoom]

musta.gif (807 Byte)

ordf. Gerd-Peter och ordf. Ida Asplund
ordf. Gerd-Peter och
ordf. Ina Asplund [zoom]

musta.gif (807 Byte)

Seth Ndayishimye
Seth Ndayishimye [zoom]

musta.gif (807 Byte)

Gladys och Ny generation
Gladys och Ny generation [zoom]

musta.gif (807 Byte)

Astrid Thors
Astrid Thors

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifOm Ida Asplund
arrow.gifOm FSN

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifFolktinget
musta.gif (807 Byte)

Föreningsfestival i Åbo 2005

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

20-22 maj upplevde Åbo några dagar fyllda av ny kunskap, upplevelser och gemenskap, när ca 130 föreningar presenterade sig på den alla första finlandssvenska föreningsfestivalen. På Svenska gården samlades nästan 500 handverkare, politiskt aktiva, musiker, socialt arrangerade, yngre som äldre finlandssvenskar som alla brinner för nånting och gärna gör det tillsammans. För deltagarna, som kom från hela Svenskfinland, ordnades föreläsningar och workshopar, men fram för allt tillfällen att träffas och bli inspirerad.

Den första finlandssvenska föreningsfestivalen Förening 2005 började på fredag kväll med en konsert med Pargas Damkör och Åbo Sångarbröder Musices Amantes. På lördagen pågick föreningsmarknaden på Svenska gården hela dagen med stånd, posters, presentationer m.m. Dessutom ordnades en rad intressanta och välbesökta föreläsningar och workshops, men fram för allt tillfällen att träffas och bli inspirerad. I-Fisk hade nöjet att äntligen träffa ordföranden i Finlandssvenska nationen, Ida Asplund som hade montern mitt emot. Ida är sedan flere år medlem i arbetsgruppen I-Fisk, men har förlorat kontakten på grund av det geografiska avståndet.

På kvällen ordnades föreningskarneval på innergården med bl.a. gästartister och deltagarprogram, speakers corner, mat och dryck. Rwandagruppens dans- och sångförevisning togs emot med stora applåder när publiken hörde att gruppen har verksamhet även på svenska. Söndagens program avlutade föreningsfestivalen med en utflykt till Runsala. Stafetten går nu vidare till Vasa för år 2006.

YLE’s tv-nytt lade speciellt märke till I-Fisk’s monter och intervjuade Rwanda-gruppens representant Seth Ndayishimye för kvällens nyhetssändning: ”Det var en jättebra tanke att samla alla föreningar på ett och samma ställe. Här kan man få information som man inte har fått tidigare. Nu har alla möjligheten att komma hit och få alla informationer de behöver, t.ex. om invandrarnas kulturliv i Svenskfinland, och sedan välja de aktiviteterna som passar dem bäst. Själv har jag sett en broschyr som väckt mitt intresse: En förening, där de målar och gör konstverk av ägg. Det var rätt så oväntat för mig. Nu skall jag ta reda på lite mera om dem.”

Folktingets nya ordförande Astrid Thors besökte I-Fisk’s monter, blev intresserad och ville återkomma till arbetsgruppens verksamhet i ett senare skede. Europaparlamentets före detta ledamot uppmuntrade deltagarna att vara aktivare gentemot det svenska Finland och att nya arenor borde skapas. En öppnare dialog med förslag till ställningstaganden, som medborgarna kan debattera, vore i tidens anda. Folktinget eftersträvar en mera aktiv roll på Föreningsmässor och andra tillfällen där organisationslivet träffas och kunde dessutom öka sin legitimitet genom medborgarpaneler, genom grupper som ger råd i enstaka frågor. I-Fisk torde ha denna legitimitet i invandringsfrågan.

musta.gif (807 Byte)

Text och foton: Gerd-Peter Löcke
Astrid Thors foto: sfp

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net     

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)