ifisk

   

i

Nyheter 2006

musta.gif (807 Byte)
 
musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)


Gerd-Peter Löcke talar på Åland [zoom

musta.gif (807 Byte)


Machu Picchu [zoom

musta.gif (807 Byte)
musta.gif (807 Byte)

 

   21.12.2006 Permanent rättshjälpsinfotjänst

I oktober 2005 startade ett försök med riksomfattande telefonrådgivning i rättsliga frågor. I försöket deltog 15 rättshjälpsbyråer, som alla ligger utanför huvudstatsregionen. Under försöket har drygt 8100 samtal kommit till telefontjänsten och av dessa lite över 200 till det svenska numret. Samtalen varade i genomsnitt 5 min/samtal.
Information på svenska
Från början av 2007 blir rättshjälpsinfo permanent. Information på svenska ges på numret 0100 86 201 från måndag till fredag kl. 9.00-12.00. Information på finska ges på numret 0100 86200 från måndag till fredag kl. 9.00-15.00 och telefonrådgivning enbart på nordsamiska på tisdagar kl. 10-11 på numret (016) 521 545.
Erfarna rådgivare
Vid rättshjälpsinfo kan du tala med erfarna sekreterare vid rättshjälpsbyråerna. Den svenska telefonjouren sköts av en rådgivare som kanske inte direkt kan lösa dina juridiska problem men försöker ge information om vart du kan vända dig för att få hjälp. Kom ihåg att rådgivningen inte gäller granskning av handlingars innehåll eller frågor som ansluter sig till företagsverksamhet. 
Rättshjälp på webben
Rättshjälpsinfo har också en webbplats, där det har samlats grundläggande juridisk information samt information om myndigheter och organisationer som hjälper med juridiska problem. Information på svenska finns under adress www.oikeus.fi/32507.htm.
Särskilt stöd till invandraren
Ifisk kommer att följa med tjänstens utveckling och huruvida tjänsten kan stöda invandraren eller om en särskilt tjänst för invandraren kan inrättas.

   5.12.2006 Ifisk tog del i Ålands första invandringsdebatt

Den 11 november ordnade Ålands mångkulturella förening på Mariehamns stadsbibliotek debatten om hur Åland bemöter sina invandrare? Debatten” Kulturröra eller berikande mångfald” bjöd på chockade jurister och varningar inför framtiden.
I panelen satt jag tillsammans med Lars D Eriksson, professor i offentlig rätt vid Helsingfors universitet, ledamot Camilla Gunell av Ålands landskapsregering med ansvar för integreringsfrågor, Tia Itkonen, språklärare i invandringstäta stockholmsstadsdelarna Rinkeby och Tensta, Kaveh Bahar från Iran, viceordförande i Ålands mångkulturella förening samt Jouya Shafiei, invandrare på Åland med iransk bakgrund. Paneldebatten leddes av Carina Aaltonen, politiker på Åland och internationellt verksam inom freds- och Emmausrörelsen. Efter debatten kunde också publiken ställa frågor till panelen.
Chockad blev panelen, när Prof. Eriksson konstaterade att Åland inte har samma regler som finska riket. Tvärtom är det helt oreglerat hur invandrare skall behandlas på Åland. Själv förde jag fram att Åland är idag ett enspråkigt svenskt landskap med självstyre där det bor 26 766 personer, 788 av dem med utländskt bakgrund. Helsingfors ensamt har redan fler blattar än Åland invånare. Men i Helsingfors kan vi samtidigt konstatera att 7,6 % av stadens invånare talar redan ett tredje språk. Av finlandssvenskarna bor endast 34.774 personer (6,2%) kvar i staden.
Debatten hölls i anknytning till ett seminarium den 10 november som tog upp frågeställningar kring inflyttningen till Åland och integrationen av nyinflyttade personer. Målgrupp för seminariet var personer som i arbetet kommer i kontakt med
integrationsfrågor.
Under kvällens lopp fick publiken även köpa mat från Åland och Asien och lyssna till musikgruppen Machu Picchu, verksam i Helsingfors, som framförde musik från Anderna och annan sydamerikansk musik på originalinstrument. Kvällen avslutas med kurdisk dans där även publiken kunde ansluta sig. 
Mariehamnveckoslutet hade allt som krävs för en lyckad resa med nya intryck och nya vänner från Mariehamn. Och allt på svenska! Något du gärna skulle vilja ha mera detaljerat information om? Vi ska återkomma.
Gerd-Peter Löcke
Ordförande

musta.gif (807 Byte)

Fler nyheter

 
musta.gif (807 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net     

I-Fisk logo