musta.gif (807 Byte)
musta.gif (807 Byte)

Språkbruk
23.08.2002

 

finland2.gif (2979 Byte)

arrow.gif Läs mer
musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifSpråkbruk arrow.gifEU rådsresulution C 207 , 12/08/1995

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 207 , 12/08/1995 s. 0001 - 0005
Rådsresolution av den 31 mars 1995 om ökad kvalitet och mångfald i inlärningen och undervisning av språk inom Europeiska unionens utbildningssystem.

Inledning
Rådet och utbildningsministrarna församlade i rådet har, sedan sin resolution 1976 vilken omfattade ett handlingsprogram för utbildning, vid flera tillfällen sökt främja språkundervisning inom unionen. De nya kompetensområden som tillerkändes gemenskapen genom artikel 126 i EG-fördraget och som ändrats genom Maastrichtfördraget avseende i synnerhet skolområdet omfattar "inlärning och spridning av medlemsländernas språk".Främjandet av en språklig pluralism blir med avseende på detta en av utbildningens viktigaste uppgifter.

Å andra sidan bör gemenskapen vid åtgärder som syftar till att stödja medlemsstaternas ansträngningar inom detta område i enlighet med närhetsprincipen, ta hänsyn till skillnaderna mellan länderna när det gäller strukturer och förhållanden. I beaktande av ovanstående, understryker rådet behovet av att:lämpliga åtgärder befrämja en kvalitativ förbättring inom utbildningssystemen av kunskaperna i Europeiska unionens olika språk med syfte att utveckla förmågan till kommunikation inom unionen och att säkerställa största möjliga spridning av samtliga medlemsländers språk och kulturer.

SPRÅKINLÄRNING
I syfte att utveckla kommunikationsförmågan, bör särskild vikt läggas vid metoder som utvecklar såväl hör- och läsförståelse som tal- och skrivförmåga. För detta ändamål är det klart önskvärt att uppmuntra kontakter med personer som har det studerade språket som modersmål genom den skenbara rörlighet som den nya teknologin medger och Genom en fysisk rörlighet. I syfte att förbättra språkfärdigheterna och med hänsyn till de oundvikliga begränsningar som gäller för schemaläggningen av språklektioner, skulle olika innovativa åtgärder för att göra språkundervisningen och inlärningen mer effektiva kunna vidtas

Tidig språkundervisning för barn
Inlärning sker mest effektivt om den påbörjas redan under barndomen när den intellektuella anpassningsförmågan och mottagligheten är som störst. Som ett led i strävan att uppmuntra skolbarn att lära sig främmande språk vore det önskvärt att utveckla språkundervisning för barn redan i grundskolans första årskurser. Gemenskapen skulle kunna stödja spridning och utbyte av erfarenheter och exempel på god praktik inom detta innovativa område.

Främjande av inlärning av främmande språk i och yrkesinriktad undervisning
Ett ökande antal företag, inbegripet små och medelstora företag - har behov av medarbetare som behärskar flera av unionens språk. Det är följaktligen särskilt viktigt att elever i teknisk och yrkesinriktad utbildning har möjlighet att tillägna sig de språkliga färdigheter de behöver for att kunna få en anställning och utvecklas under sitt yrkesliv.

Främjande av inlärning av främmande språk i vuxenutbildningen
Det bör vara möjligt för människor att inhämta kunskaper i främmande språk även sedan den formella utbildningen avslutats. Möjligheten att lära sig språk bör vara öppen för så många vuxna som möjligt. Därigenom skulle deras möjligheter på arbetsmarknaden förbättras, framför allt förutsättningarna för yrkesmässig rörlighet. Språkinlärningen bör också kunna tjäna som en introduktion till de annorlunda kulturer och levnadssätt man möter hos folk i EU:s andra medlemsstater. Därmed kan både den ömsesidiga förståelsen och personers rörlighet ökas. Gemenskapen kan spela en stödjande roll inom detta område.

Bedömning av elevers och studenters kompetensnivåer
För att uppnå bättre, praktiska resultat skulle undervisningen av den Europeiska unionens språk, när så är lämpligt, kunna stödja sig på ett program för erfarenhetsutbyte vars syfte skulle vara att med utgångspunkt i allmänna indikatorer utveckla metoder som medger en bedömning av kompetensnivåerna hos elever och studenter på olika utbildningsstadier.

Med hänsyn till den utveckling som skett och i synnerhet de framsteg som gjorts under de senaste åren inom språkundervisningen i alla medlemsstater bör eleverna under sin obligatoriska skolgång ha möjlighet att lära sig två av Europeiska unionens språk utöver modersmålet eller modersmålen under en sammanhängande period av minst två år, om möjligt längre, för varje språk. Syftet med sådan undervisning, som omfattar mer än inledande studier i språket är att eleverna skall inhämta klart definierade kunskaper.

Svenska kulturfonden info@ifisk.org

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk