musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)

Löpsedel

Nils-Anders Granvik

Nils-Anders Granvik

musta.gif (807 Byte)

arrow.gif Löpsedelarrow.gifInvandrarna är Finlands företagarresurs

Nils-Anders Granvik konstaterade i Svenska riksdagsgruppens anförande att  staten och näringslivet har misslyckats i integrationspolitiken om arbetslösheten bland vissa invandrar-grupper är flera gånger större än medeltalet. Riksdagen diskuterade statsrådets redogörelse om integrering på onsdagen 5.2.2003 kl 15.
Svenska riksdagsgruppen upprepade sitt krav på att följande regering bör uppgöra ett invandrarpolitiskt program.
- Finland har ännu inte börjat diskutera hur vi skall kunna locka hit utländsk arbetskraft. Det är uppenbart att vi måste ha en aktiv invandrarpolitik eftersom den arbetsföra befolkningen minskar.
Statistiken visar att före år 2015 kommer en miljon finländska arbetstagare att gå i pension. I Sverige uppskattar man att vårdsektorn kommer att behöva rekrytera 220,000 nya arbetstagare före år 2010. De svenska landstingen har länge rekryterat personal i Finland. Vi ligger alltså redan steget efter, varnade Granvik.

Granvik lyfte fram invandrarna som en outforskad resurs för företagsamheten.
- I så gott som varenda stad i Finland finns restauranger som drivs av invandrare. Många invandrare har sett sig tvungna att starta ett eget företag för att få någon utkomst.
I Sverige finns ungefär 70,000 företag som drivs av invandrare. De sysselsätter ca 200,000 personer. Vart femte nytt företag i Sverige startas av en invandrare. Det innebar drygt 7,200 nya invandrarföretag ifjol.
Nils-Anders Granvik underströk att det inte bara är fråga om företag inom restaurang- och handelsbranschen. Inom t.ex. finans- och företagstjänster ligger invandrarföretagen hack i häl på övriga så kallade "svenska" bolag. Enligt Granvik finns det all orsak för Finland att titta närmare på svenskarnas recept.

Svenska folkpartiet
2003-02-05

Svenska kulturfonden
info@ifisk.net

© ifisk

I-Fisk logo

 

i-fisk