musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
news.gif (936 Byte)

Löpsedel

17.07.2003

musta.gif (807 Byte)

Finland

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskFinlands vägval-euro

musta.gif (807 Byte)

Euro-Finland beskrivs i Sverige som en framgångssaga
Finland är en "framgångssaga", och på en lång rad områden har anslutningen till Europa bidragit till den positiva utvecklingen. Den bilden av tillståndet skisserade det svenska statsrådet Pär Nuder vid en pressträff på onsdagen. På socialdemokraternas partihögkvarter presenterade han en rapport med titeln Finlands vägval-euro, som utarbetats inom den egna kampanjorganisationen inför EMU-folkomröstningen. Slutsatsen var att finländarnas inställning till euron blivit markant positivare sedan slutet av 90-talet. Det finska beslutet om anslutning fattades av riksdagen - inte genom folkomröstning.

Nuder framhöll  också att Finland är det mest relevanta landet om man vill jämföra ett euro-land och Sverige. Båda länderna är starkt exportberoende och har både skogs- och telekomindustri. I rapporten fastslås att den finska övergången till euron har bidragit till positiv utveckling av "sysselsättning, tillväxt, offentliga finanser, bruttoskuld, valutastabilitet och utlandsinvesteringar". Räntorna bar blivit lägre, och priserna har inte ökat totalt sett. Nuder medgav att prisbilden varierar - det kan finnas dagligvaror där det är lätt att notera vissa böjningar.
- Allt är naturligtvis inte eurons förtjänst. Det har också förts en bra nationell politik. Men finska experter lyfter själva fram eurons betydelse, sade Nuder
.- Så sent som 1997-98 var två tredjedelar av befolkningen mot euro-inträde,
sade Nuder. Men nu är enligt opinionsundersökningar i stället 75 procent positiva.

Den öppna  arbetslösbeten är drygt 9 procent i Finland.  alltså omkring dubbelt så stor som i Sverige. Det är den faktorn som nejsidan inför folkomröstningen särskilt lyfter fram. Nuder betonar i stället att arbetslösheten har sjunkit radikalt sedan krisen i början av 90-talet och fortsätter alt gå ned även efter övergången till euron.
- Vi har haft en ambitiösare arbetsmarknadspolitik i Sverige och nådde målet om fyra procents öppen arbetslöshet 2000, sade Nuder. Det är inte seriöst att koppla samman Finlands högre arbetslöshet med anslutningen till euron.
Nuder deklarerade att han själv för en del år sedan var tveksam till EMU-projektet. Utvidgningen med länder från det forna östblocket föreföll så mycket viktigare. Men nu då är detta på plats, skulle priset, om Sverige skulle välja utanförskap, bli högt.
- Det ekonomiska samarbetet tuffar på och fungerar allt bättre, ansåg Nuder.

musta.gif (807 Byte)

Ur Västra Nyland

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Bäst med IE 6.0, Mozilla 1.4 eller senare

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk