musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Samarbete 

13.12.04 

arrow.gifStartsida  i-fiskSamarbete i-fiskI-Fisk väl synlig i poesiantologin

musta.gif (807 Byte)

Gerd-Peter i Vasa traditionella vandringshem OLO
Gerd-Peter i Vasa traditionella vandringshem OLO [zoom]

Miras eldsjäl Harry Niskanen
Miras eldsjäl Harry Niskanen
[zoom]

Gunnar Hilén 2003 på Luckan
Gunnar på Luckan

musta.gif (807 Byte)

Mirashemsidor finnsarrow.gif här
musta.gif (807 Byte)

Det började med Gerd-Peter Löckes resa till Vasa, där I-Fisks samarbetspartner det Internationella kultursällskapet Mira r.f. tillsammans med Runogalleria från Helsingfors ordnade en riksomfattande diktmönstring för invandrare. Mira sökte diktare med invandrarbakgrund som valt svenskan eller finskan till sitt nya instrument. Meningen med antologin var att få fram invandrarskribenter ur skuggorna. Från det omfångsrika materialet valdes femton poeter till samlingen ’Vild fart’ (Villiä menoa). Dikterna i antologin blev också startskottet till kultursällskapets inledande publiceringsverksamhet. För detta ändamål har Mira fått Undervisningsministeriets verksamhetsbidrag. 

Till boken godkändes som sagt femton invandrarpoeter, varav tre skrivit på svenska. Två av dem är ifiskare: tysken Gerd-Peter Löcke och svensken Gunnar Hilén. Som tredje nyfinlandssvensk togs Vasabon Samir Alsaaidi från Irak in.

Det var Miras eldsjäl Harry Niskanen som i Vasa tog emot Gerd-Peter Löckes hälsningar från Helsingfors. Efter en trivsam eftermiddag med program, (bland annat med Gerd-Peters tonsättning av antologins dikt "Från kaffekvarn till Kalevala"), var både I-Fisk och Mira eniga om att samarbetet mellan de två föreningarna borde fördjupas i framtiden. Då Risto Jalonens layout av boken blev något ”hemmagjord”, utan en bestämd linje, vill föreningarna nu på egen hand försöka publicera invandrarnas lyrik och poesi.

Gerd-Peter Löcke
Gerd-Peter är född 1952 i Bochum, Tyskland. Redan som skolpojke började han skriva uppsatser. Att kunna se världen med sina egna ögon, ur sin egen synvinkel och att kunna fånga dem på papper, har alltid fascinerat honom. Senare har den digitala revolutionen lett till skapandet av ett helt nytt sorts verk, till nya former av digital och interaktiv poesi, så kallad ’cyber poetry’, som slutligen är närmare vårt vardagliga liv än vi kanske tror.

Gunnar Hilén
"Gunnar kom till Finland i augusti 1988, från sitt dåvarande hem i Ludvika, Sverige. Han är utbildad till psykolog vid Uppsala Universitet, blev färdig 1986. Idag bedriver han privat psykologverksamhet i Kyrkslätt, är konversationslärare och arbetshandledare. Skrivit har han alltid gjort, och hans dikter ligger djupt rotade i människans inre oro, förhoppningar om vändning och hans språk kan närmast kallas avklätt och starkt". 

Samir Alsaaidi 
Samir är född i mellersta Irak. Han skrev magisterexamen i agroforst vid universitetet i Basra. Sedan lämnade han Irak och levde 13 år i Kurdistan, Iran och Damaskus. År 1998 kom han till Vasa. Samir har redan publicerat:
1989 poesiboken "Utanför huvudstaden"
1993 "Alhallaj" (om sufimystiken)
1994 "Irak mellan 1920 och 1945" (om Iraks historia)
1996 "Den arabiska familjens ursprung"

musta.gif (807 Byte)

Poeternas dikter hittar du arrow.gif här:

Text: I-Fisk/Karl Norrbom
Foton: Gerd-Peter Löcke, Harry Niskanen

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)