Du är här: ifisk startsida > Brännpunkt > Diskrimineringsombudsman

 arrow.gifBrännpunkt

musta.gif (807 Byte)
Diskrimineringsombudsman behövs

Arbetsministeriet förelår att det införs en diskrimineringsombudsman för att övervaka att de etniska minoriteternas rättigheter följs. Samtidigt skulle utlänningsombudsmannens tjänst slopas.

Den nya diskrimineringsombudsmannen skulle bland annat se till att förbudet mot diskriminering på grund av ras eller etniskt ursprung efterföljs och övervaka att kravet på jämlikhet uppfylls i fråga om olika etniska grupper.
Målet är att diskrimineringsombudsmannen skall inleda sitt arbete i juli nästa år.

Attityderna klarlagda

Det är svårt att få exakt information om hur vanligt det är med etnisk diskriminering i Finland. Statistiken är en orsak.
Finländarnas attityder har  undersökts i flera undersökningar och utifrån dem ser det ut som om diskrimineringsombudsmannen får tillräckligt med jobb.  Enligt en   undersökning som utförts på uppdrag av arbetsministeriet tror över 70 procent av finländarna att utlänningarna kommit till Finland enbart för att utnyttja de sociala förmånerna.


Utlåtanderond

Det bor cirka 88000 utländska medborgare i Finland. Av var cirka 65000 i arbetsför ålder i december. Av dem anses cirka 38000 ingå i arbetskraften. Räknar man även med de utlänningar som numera är finska medborgare och gamla etniska minoriteter som bor i landet sedan tidigare är antalet icke-finländare i arbetsför ålder cirka 100000.
Förslaget om diskrimineringsombudsmannen sänds nu på utlåtanderond. Avsikten är att ett lagförslag skall ges till riksdagen i år.

(FNB)

Puumalainen minoritetsombudsman
Juris licentiaten Mikko Puumalainen blir minoritetsombudsman från och med början av nästa år. Statsrådet utnämnde honom på torsdagen för en period på fem år. Puumalainen lämnar sin post som konsultativ tjänsteman på statsrådets EU-sekretariat, då han blir minoritetsombudsman. Tjänsten söktes av 40 personer.

Minoritetsombudsmannens uppgift är att förhindra etnisk diskriminering och övervaka att det inte sker. Utöver det skall ombudsmannen främja goda etniska förhållanden, följa och förbättra etniska minoriteters ställning och rättigheter samt rapportera, ta initiativ och informera. Man kan kontakta ombudsmannen i ärenden gällande etnisk diskriminering.

Den nya minoritetsombudsmannen övertar också den tidigare utlänningsombudsmannens uppgifter. Den före detta utlänningsombudsmannen Antti Seppälä har gått i pension.
Puumalainen är född år 1961 och blev juris kandidat år 1985 och licentiat år 1994. Han har tidigare arbetat som länsman, tingsdomare, i lagberedningsuppgifter på justitieministeriet och i utrikesförvaltningen som handelsråd och sakkunnig.

  post  info@ifisk.net 30.06.2005

2001 Gerd-Peter Löcke powered by Gerd-Peter Löcke 

 

i-fisk