Du är här: ifisk startsida > Brännpunkt > 1,1 % av kvinnorna utsatts för sexuellt våld

 arrow.gifBrännpunkt

musta.gif (807 Byte)
1,1 % av kvinnorna utsatts för sexuellt våld

Bara var tionde kvinna som utsatts for sexualbrott anmäler händelsen till polisen. Den främsta orsaken ar att kvinnorna inte själva uppfattar handlingen som ett brott. Siffrorna redovisas i en internationell studie som gjorts av Brottsförebyggande rådet (Bra).

För en kvinna som regelbundet misshandlas i sitt förhållande ar sexuellt våld en del av problemet.
Totalt har drygt 40 000 personer i 17 länder svarat på vad som hände dem under 1999.

Det är framför allt i ett av seende som Sverige, och speciellt Finland, sticker ut. I båda de nordiska länderna uppgav 1,1 procent av kvinnorna att de utsatts for någon form av sexuellt våld under året. Siffran är den högsta bland samtliga 17 länder. I Nordirland och Japan var motsvarande siffra 0,1 procent. Även när begreppet vidgades till att omfatta sexualbrott utan våldsinslag, som exempelvis ofredande, hamnade de två nordiska länderna högt. I Finland utsattes 3,7 procent av kvinnorna för någon form av sexualbrott. Bara Australien uppvisade en högre siffra. Även Sverige hamnade på en hög nivå med 2,6 procent. I länder som Polen, Portugal och Nordirland uppgav cirka 0,5 procent av kvinnorna att de utsatts för något som juridiskt kunde betecknas som sexualbrott.

Men det mest anmärkningsvärda är att så få av sexualbrotten anmäls. I Finland vänder sig bara en av 100 kvinnor som utsatts för sexbrott till polisen. I Sverige anmäler drygt var tionde kvinna sexbrott, medan var fjärde fransyska som utsatts för något liknande väljer att kontakta polisen. Men man måste komma ihåg att all statistik om sexualbrott ar väldigt skakig. Det finns alldeles för många vetenskapliga fallgropar, framhåller Lars Dolmen, den utredare på Bra som sammanställt rapporten. Den vanligaste orsaken till att kvinnorna inte vänder sig till polisen ar att sexualbrotten inte upplevs som kriminella utan snarare som en naturlig del av vardagen.

Nära 80 procent av kvinnorna i Finland uppfattar inte det inträffade som ett brott. I Sverige är motsvarande siffra 44 procent. I Frankrike är däremot förhållandet det motsatta. Över 80 procent av kvinnorna uppfattar verkligen sexuella brott av olika slag som kriminella handlingar och anmäler också det inträffade i betydligt större utsträckning än de nordiska kvinnorna.

Många kvinnor definierar våld inom äktenskapet inte som ett brott. Många kvinnor har även fördomar om vad som är sexuellt våld och brottsliga handlingar. Bara en bråkdel av de sexuella trakasserier, som förekommer på arbetsplatserna, anmäls. Oftast innebär en anmälan för mycket obehag for den kvinna som utsatts för trakasserierna. Många riskerar att bli utfrysta och illa behandlade av kollegerna. Då är det lättare att glömma allting och gå vidare.

I Frankrike har man en stark kvinnorörelse som verkligen hörs. Det märks också i statistiken.

Texter: Leif Oldenburg
Datum: 20020207
arrow.gifTidning: Metro Göteborg

Metro International S.A. publicerar och distribuerar en gratis morgontidning i 21 editioner, 28 städer och 15 länder: Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingfors, Prag, Budapest, Amsterdam, Haag, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Utrecht, Groningen, Zürich, Santiago, Rom, Milano, Philadelphia, Boston, Toronto, Buenos Aires, Warszawa, Aten, Montreal, Barcelona, Madrid och Köpenhamn.
  post  info@ifisk.org 31.05.2003

2001 Gerd-Peter Löcke powered by Gerd-Peter Löcke 

 

i-fisk