musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Brännpunkt


finland3.gif (2408 Byte)

Tipsa dina vänner, släktingar och studiekamrater i utlandet att man gratis kan prenume- rera på vår nyhetsbrev.  GRATIS!

arrow.gifArkiv
musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifBrännpunkt arrow.gifInvandrare står utanför arbetslivet

Endast en bråkdel av invandrarna har fått stadigt fotfäste på arbetsmarknaden. De flesta kämpar på gränsen till fattigdom med dåligt avlönade korttidsjobb. Risken finns att en del befolkningsgrupper blir helt och hållet utstötta.
- Jag lyfter på hatten åt den afrikan som bott länge i Finland och fått ett arbete, säger Ali Qassim, född i Somalia.

Sextio procent får understöd
En fjärdedel av invandrarna står mer eller mindre utanför arbetslivet, och sex av tio invandrare har bara korttidsjobbat nu och då. Endast fem procent har haft stadigvarande arbete under hela sin vistelse i Finland. Annika Forsanders avhandling om invandrare på den finländska arbetsmarknaden  följde med hur 10 485 invandrare som kom till Finland åren 1989-93 klarat sig i arbetslivet. År 1997 fick mer än sextio procent av invandrarna någon form av understöd från samhället, och 28 procent hade ännu inte alls fått jobb.

Mest från Östeuropa
De flesta invandrarna kommer från det forna Sovjetunionen och Östeuropa. De har i allmänhet inte haft svårt att hitta jobb i Finland, även om många tvingas till dåligt betalda jobb i industrin. En utländsk yrkesexamen duger ofta inte till mycket i finländska arbetsgivares ögon, och delvis därför jobbar de flesta invandrarna med otacksamma jobb, städning och fabriksjobb. Just nu har arbetslösheten bland invandrarna minskat, tack vare ett stort behov av arbetskraft i servicebranschen. Blir det sämre tider, kan många stå utan arbete igen.

Barn knyter sociala kontakter
Forsander tycker det är för tidigt att döma ut Finlands invandrarpolitik som misslyckad, eftersom invandringen tog fart först i början av nittiotalet. Men hon varnar för att vissa befolkningsgrupper kan marginaliseras helt. Det som avgör är hur invandrarnas barn integreras i samhället, knyter sociala kontakter och får jobb.

Fattigdom
Några familjer lever redan nu på gränsen till fattigdom. En ensamstående förälders lön kanske inte räcker till för att försörja en stor familj. Ali Qassim är född i Somalia och har bott i Finland i tolv år. Han medger att det kan vara ett handikapp att ha mörk hudfärg då man söker jobb, men poängterar att mycket hänger på personen egenskaper. En somaliefamilj med åtta barn där pappan jobbar som busschaufför måste kanske få understöd för att klara sig.

Svårt att lära ssig finska
Han tror att situationen förbättras, människor blir mer toleranta då de vänjer sig vid invandrare. Dessutom fås en stor del av jobben via vänner och släktingar. Många invandrare har svårt att lära sig finska språket, eftersom det är så olikt de indoeuropeiska språken. Forsander tror ändå det är viktigt att invandrare lär sig finska, eftersom det gör det lättare att hitta jobb. Samtidigt ställer hon en intressant fråga.

MARCUS LINDQVIST
Fredag 18.10.2002
arrow.gifLäs mer i HBL

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Sidorna läses bäst med Internet Explorer 5.0 eller senare och Mozilla 1.4

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk