ifisk

   

i

 Astrid Thors

   

 
musta.gif (807 Byte)


Astrid Thors

musta.gif (807 Byte)

  Vill du bli medlem? 

musta.gif (807 Byte)

 

musta.gif (807 Byte)

    11.05.2007    Europadagen i Borgå

musta.gif (807 Byte)

Bästa deltagare,

Det är med en klar vetskap om de förväntningar som invandrare och speciellt svenskatalande invandrare har i och med att Finland fått sin första migrationsminister och SFP tilldelats ministerskapet som jag ber Gerd-Peter Löcke framföra mina hälsningar till er.

Regeringsprogrammet är byggt på insikten att Finland behöver invandrare. Vi har en åldrande befolkning och bristen på arbetskraft kan bli ett allvarligt hot mot den ekonomiska tillväxten och i förlängningen mot vår välfärd. En fortsatt välfärd i Finland kräver att invandrare är med och bygger den välfärden.

För att detta skall lyckas måste Finland vara ett land där invandrare känner sig välkomna. Det här måste börja från iakttagandet av mänskliga rättigheter. Hur vi behandlar flyktingar och asylsökande hänger nära samman med hur vi behandlar invandrare överlag. I fortsättningen gäller det ett iakttagande av i landet bosatta invandrares rättigheter som rätten till familjeåterförening. Ytterligare måste vi arbeta med att motarbeta diskrimination och rasism.

Integrationen av invandrare i vårt samhälle är en ömsesidig process som involverar både nya och gamla finländare. Som mål för integrationspolitiken måste vi ha ett samhälle där alla invånare känner att de är en del av samma samhälle. Invandraren som getts möjlighet att lära sig någondera av våra inhemska språk och som lärt sig hur det finska samhället fungerar samtidigt som han behållit sin kulturella identitet skall känna att det finländska samhället är hans.

Jag önskar er en god fortsättning på Europa-dagen

Astrid Thors

Länkar

Hem

musta.gif (807 Byte)

 

musta.gif (807 Byte)

Astrid Thors blogg

musta.gif (807 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net     

I-Fisk logo