ifisk

   

i

Nyheter 2007

musta.gif (807 Byte)
 


Lucia Silva [zoom]

musta.gif (807 Byte)


Krassimir

musta.gif (807 Byte)


Flyktingvännernas 5-års jubileum [zoom]

musta.gif (807 Byte)


Spotlight [zoom]

musta.gif (807 Byte)


Gerd-Peter Löcke
Muharrem Miftari
Foto: Studio Pirilö
[zoom]

musta.gif (807 Byte)


Eva-Helén Ahlberg, Gerd-Peter Löcke
[zoom]

musta.gif (807 Byte)

 

  12 december - Finlands första internationella Lucia

IFISK har tillsammans med eleverna från Arbis kurs Intensive Swedish for Foreigners valt Silva Stretovich från St. Petersburg till den första internationella Lucian i Finland. Silva är hemma i Helsingfors, gift med Zakhar Kuzmin (St Petersburg) och kom till Finland i fjol. Silva vill hjälpa "blattarna" att bekanta sig med den finlandssvenska kulturen.
Den 11.12. kröntes den första internationella Lucian i den vietnamesiska restaurangen Pho Ky Nam i Helsingfors. På plats fanns bland annat hennes lärare Margaretha Fagerström, IFISKs ordförande Gerd-Peter Löcke, Folkhälsans chefsjurist Marianne Österberg och Svenska folkpartiets ordförande i östra Helsingfors, Björn Fant. För det musikaliska inslaget stod kosovoalbanen Muharrem Miftari med sitt stränginstrument shifteli.
Målsättningen med den internationella Lucian är att berika den finlandssvenska kulturen och samtidigt ge nyfinländarna en större känsla av kulturell trygghet. I fortsättningen strävar IFISK till ett närmare samarbete med Folkhälsan och den ”äkta” Lucian.
Foton av Lucia och festen kan laddas ner från adressen
http://fotoalbum.web.de/gast/gerd-peter.loecke/Lucia_2007 
Text och foto: gpl

  5 november - Flyktingvännernas 5-års jubileum

Den 28 oktober hade jag nöjet att fira Flyktingvännernas 5-års jubileum genom att besöka jubileumskonserten i Oravais kyrka. Till sitt jubileum fick Flyktingvännerna hälsningar både från vänner utomlands och från lokala myndigheter.
5 år av glädje, vänskap och intensivt arbete har förflutit sedan Flyktingvännerna inledde sin organiserade verksamhet. De har möt otroliga livsöden med tragedi, lidande och spänning i sitt flyktingarbete. Men de har också fått uppleva många som fått en chans till ny början och nytt livsmod.
I festkonserten deltog gästsolisten Elena Sagishvili, en av flyktingarna som fått Flyktingvännernas hjälp. Från Karleby uppträde lovsångsdansgruppen Machol la Adoni. dansgruppen Mini-Drusjba från Capella samt Daniel Nordlund och bröderna Gusani. Festtal hölls av prästen Berndt Berg och Rafael Edström. 
Text och foto: Krassimir Nino

Berndt Berg, kyrkoherde i Oravais församling, uttalar sig om flyktingar på följande sätt:
Härliga människor finns det många, bland annat här i Oravais. Det gäller förstås ortsbefolkningen, men just nu tänker jag på de flyktingar som sätter färg på vår bygd.
Genom Flyktingvännerna bedrivs ett ekumeniskt kristet stödarbete bland flyktingarna och vi har vårt eget samlingsställe "Capella" dit flyktingar kan komma och få hjälp med ett och annat och få social samvaro. Där finns också ett Internetcafé för kontakt med hemländerna.
Det är otroligt vilka resurser det finns bland flyktingarna. Sångare, musikanter, konstnärer av olika slag, skickliga hantverkare och begåvningar på många andra områden.

  14 oktober - Debatt i Spotlights studio

Efter en lång tid hade flera medlemmar möjligheten att träffas. Denna gång i FST:s studio. I den stora spotlightdebatten, där vi hade möjlighet att träffa bl a migrationsminister Astrid Thors, Helsingfors invandringschef Annika Forsander och arbetsgivarerepresentant Peter Forsberg
Aldrig förut hade så många av oss möjligheten att komma till tals i en tv-diskussion. Spotlight:s tema den 17 oktober var arbetskraftsrelaterad invandring. Programmetledarna Minna Knus-Galán och Jonas Jungar ville ta reda på om Finland är redo för ökad invandring? Finland behöver allt fler arbetstagare från andra länder, men har ens de invandrare som finns i Finland idag jobb? Dessutom pratades om attityder och fördomar vi arbetsinvandrare möter i Finland. 
Deltagare i Spotlights diskussion var bl. a. Agid Zibari från Karis, Arshe Said från Vanda, Evariste Habiyakare från Borgå, Gerd-Peter Löcke från Helsingfors, Jean-Claude Mutiganda från Karelby, Katia Torres Airava från Helsingfors, Raymond Adagbon från Helsingfors, Richard Owusu från Kyrkslätt, Sergei Trofimov från Ekenäs, Shakho Sadiq från Ekenäs och Simona Savin-Gardberg från Esbo som i dag representerar delvis olika institutioner, men är eller varit även aktiva inom ifisk. Dessutom träffade vi på guiden Misako Gustafsson som inte tidigare hade bekanta sig med arbetsgruppen.
Debatten var mycket livlig och det blev budskapet var klar – ge först jobb åt oss som redan är här innan ni tar emot fler! Också den allmänna responsen var bra. Somliga var tacksamma att detta tema togs upp, andra krävde mera program av samma slag behövs.
Ordet ”blatte” nämndes nog inte, kanske för att det ”inte ha en finlandssvensk klangbotten" (?). Men en responsare tyckte att ordet invandrare har en mycket negativ klang och ville byta benämningen till inflyttare.
Du för titta och lyssna på vår debatt på sajten 
http://svenska.yle.fi/spotlight/arkiv.php?id=1073
Deltagarnas utlåtande som sammanfattningar får du även läsahär på vår hemsida inom kort.
Text: Gerd-Peter Löcke
Foton: ifisk

  26 sept - Uppskattat inslag i Föreningsfestivalens invigningsprogram

Årets Föreningsfestival arrangerades 7-9 september i Helsingfors. Festivalen var den tredje i ordningen och intresset var stort med 750 föreningsaktiva samt tusentals människor som stannade upp på Kampens torg och tog del av programmet. 
För första gången hade ifisk äran att deltar i Föreningsfestivalens invigningsfest. kultur- och idrottsminister Stefan Wallin att öppnade festivalen i Arcadas stora auditorium. Därefter blev det albansk dikt och musik av kosovoalbanen Muharrem Miftari. Ordförande Gerd-Peter Löcke började med Muharrems dikt Sången om Kosovo och Muharrem kom in arrangemanget med sin cifteln. Publiken blev mycket tagen av den korta men gripande föreställningen som omtalades intensivt under festivalens lopp.
Blattarna var aktiva i olika evenemang. Karl Norrbom från Sverige workshopsledare i ”Problemlösning inom grafisk design och visuell marknadsföring”. I workshopen ställdes deltagarna inför uppgifter som i verkligheten kan göra det dagliga arbetet väldigt flexibelt och ibland även stressigt. I Lena Wemans (Sverige) ”Teckenspråk – ett språk som alla andra” kunde deltagarna lära sig några grundregler och tecken för olika vardagliga ord.Ifisk:s projekt Lingva Poetica själv arrangerade ett poesikalas på Folkhälsans Seniorhus. 
Ett stort tack vill vi rikta till festivalens projektledare Eva-Helén Ahlberg, som enormt stötte vår insats. 
Se även Lingva Poetica.

musta.gif (807 Byte)

Fler nyheter

Länkar

Hem

musta.gif (807 Byte)
musta.gif (807 Byte)
musta.gif (807 Byte)
Kulturfonden
musta.gif (807 Byte)

Lingva poetica

musta.gif (807 Byte)

Andreaskyrkan

musta.gif (807 Byte)

Luckan

musta.gif (807 Byte)

Publicistförbundet

musta.gif (807 Byte)

Spotlights arkiv

musta.gif (807 Byte)

 Svenska folkpartiet

musta.gif (807 Byte)


Ifisk ledamot Evariste Habiyakare (tv) och Shakho Sadiq delar bord med migrationsminister Astrid Thors (sfp). I bakgrunden Raymond Adagbon (tv) och Gerd-Peter Löcke [zoom]

musta.gif (807 Byte)


Miriam och Lambert [zoom]

 

musta.gif (807 Byte)

  Fler nyheter

musta.gif (807 Byte)

 

musta.gif (807 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net     

I-Fisk logo