musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

21.02.2006 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskifisk på väg in i helhetssamhället

musta.gif (807 Byte)


Text   [zoom]

På foton helhetssamhällets representanter (fvth):
Kátia Torres Airava, Lisa Granqvist (MF), Taina Enberg, 
Jaqueline Habiyakare, Roger Broo (kulturfondens styrelse- ordförande 2006), Christina Fraser (kulturfondens stipendiesekreterare).
Bakom: Gerd-Peter Löcke och Evariste Habiyakare (ifisk ledarmöter)

musta.gif (807 Byte)


arrow.gif Föreningsmässan 2006

musta.gif (807 Byte)

Troed Troedson
Troed Troedson
musta.gif (807 Byte)

Invandrare har en lysande framtid i (Svensk-) Finland, om de lär sig kommunicera (på svenska). Och ankdammen kunde dra stor nytta av de nya invånarna, om dess medlemmar börjar tänka i sammanhang och koncept i stället för kunskap och funktionalitet. Den slutsatsen kan dras utgående från Svenska kulturfondens organisationsseminarium i Tammerfors, där ifisk-ledamöterna Gerd-Peter Löcke, Tanja Enberg som representant för SRF, Evariste Habiyakare  samt medlemmarna Jaqueline Habiyakare och Kátia Torres Airava som represenatnt för MF bekantade sig med ankdammens framtid.

Vill du själv bekanta dig med alla finlandssvenska hemligheter kring ankdammen borde du absolut läsa Lars Sunds romaner om den fiktiva österbottniska byn Sixlax. I sitt anförande "Drömmen om Siklax" berättade Lars Sund om en plats i ständig förändring. Drömmen om Siklax liksom drömmen om ifisk är snarast ett tillstånd, svårt att definiera i enkla och konkreta termer. Både Sixlax och ifisk är kända för ett starkt socialt nätverk. I Sixlax bor ju redan invandrare, eftersom Etnas pizzeria har övertagits av två kurdiska bröder som nu vill utvidga matsalen med pub och Happy Hour.

Andra viktiga tankar på seminariet fanns kring volontärarbete inom förenings- och organisationslivet, Föreningsmässan 2006, som i år hålls i Vasa, den nya svenska servicekatalogen, som Luckan i Helsingfors sammanställer och ett nytt koncepttänkande i det moderna samhället. 

Enligt den svenska framtidsanalytikern Troed Troedsons är världen på väg mot ett helhetssamhälle, eftersom vår nuvarande världsbild, som redan fyller 160 år, är på väg att bli värdelös. De flesta av oss växte upp i ett samhälle, där välutbildade specialister funderade på långsiktiga, funktionella och individuella samhällslösningar.

Våra barn växer däremot upp i en värld där det funktionella gått så långt att alla i princip kan producera allt som behövs och information skickas gratis med Satellit-TV och via Internet. Generationsskillnaden märks kanske bäst i de flyktingsfamiljer, där de yngre barnen anlände till Finland flera år efter sina föräldrar eller sina äldre syskon. De äldre ser den nya världen delvis som ett hot och vill hellre äga, förvara, distribuera eller försvara den kulturella kunskapen, som de har tagit med sig från sina hemländer, medan de yngre snarare vill generera, skapa, revidera och transformera sin kunskap.

Under femton år framöver kommer vi enligt Troedson att se allt fler vinnare bland invandrarbarnen - de som lärt sig sättet att kommunicera i nätverk, som lyckats uppfatta sammanhangen och koncepten. Våra barn kanske intresserar sig mera för sina pokemonkort och mobiltelefoner än för fotosamlingen eller tv:n just för att pokemonkort och mobiltelefon är ett rimligare sätt för dem att kommunicera. Pokemonkorten och textmeddelandena bildar således ett fungerande nätverk och ett sammanhang som kan vara mycket nyttigt för deras framtid.

Den ökande invandringen kan vara en orsak till radikala förändringar i Siklax liksom i hela Svenskfinland. Vi är alla numera en del av det globala samhället. Nu återstår frågan, hur siklaxborna tillsammans med ifiskarna ska hantera sin roll i stora världen? Hur definierar vi oss i ankdammen och i arbetsgruppen ifisk? Vilken är vår framtid i Svenskfinland? Är ett större antal invandrare ett dödligt hot mot Finlands kultur? 

Hoppas att du redan har beställt tid för en pokemonsession med dina barn via mobilen? Och glöm inte att hitta på ett lämpligt sammanhang. Annars hänger du kanske fortfarande kvar i den kända världen och i de kända värdena.

musta.gif (807 Byte)

Text: Gerd-Peter Löcke
Foton: ifisk

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)