musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

21.10.2005 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskVänsterunga samlades i Åbo

musta.gif (807 Byte)

Markus Varjonen, Shakho Nakishbandi, Suvi-Anne Siimes ja Gerd-Peter Löcke
Markus Varjonen, Shakho Nakishbandi, Suvi-Anne Siimes ja Gerd-Peter Löcke
[zoom]

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifVänsterförbundet

arrow.gifNy tid

musta.gif (807 Byte)

Vänsterförbundet, Vänsterunga och Åbo Gröna Vänster ordnade i början av oktober en träff för unga på Hirvensalo i Åbo. Programmet var rikligt, både seriöst och lättsamt. Vänsterförbundets ordförande Suvi-Anne Siimes medverkade i en frågestund och ifisks ordförande Gerd-Peter Löcke i en paneldiskussion om mångkultur och strukturell rasism som leddes av Ny Tids chefredaktör Patsy Nankell. På kvällen spelade bänden Cats on Fire och Dom Andra.

Omkring tjugo ungdomar bänkade sig kring bordet för att diskutera politik, samhälle och medier. Åldersgränsen var i princip kring 30 år men även äldre intresserade fanns på plats. Träffen ordnades av Markus Varjonen, ordförande för Åbo Gröna Vänster. För honom var träffen viktig eftersom den gav svenskspråkiga vänsterungdomar en chans att organisera sig. Något organiserat svenskspråkigt samarbete har det inte funnits förut.

Det är nedmonteringen av välfärdssamhället som oroar Markus Varjonen mest. Han kan inte tro på de politiska argument där globaliseringen ges som ursäkt för att göra orättvisorna i samhället större. Han ser sig som vänstermänniska eftersom vänstern mera konsekvent än andra partier driver de frågor han själv anser vara väldigt angelägna just nu. Det betyder inte att han söker konflikt med sfp när det gäller svenskan. Han tycker att det finns många som utför ett utmärkt arbete inom sfp men han anser att det finns frågor där också vänstern borde vara med. Helst vill han se ett bredare finlandsvenskt samarbete över partigränserna. Politiken, eller kanske snarast det att politiken till stor del har förvandlats till ett administrerande som helt överskuggar det ideologiska arbetet, har redan under en kort tid gjort honom mera cynisk. Att han själv har idealismen kvar syntes i alla fall i den debatt där invandrarproblematiken behandlades. 

I panelen framförde Gerd-Peter Löcke åsikten om att inte allt motstånd i samhället beror på rasism. Det var något som väckte motstånd hos de andra deltagarna i diskussionen. De ville hellre se på dem som drabbas verkligt hårt än på dem som på grund av sina språkkunskaper och sin skolbakgrund lättare kommer till rätta med myndigheterna. Men alla vet vi hur besvärlig byråkratin kan vara även för finländare. En svart afrikan kan bli således lika illa behandlad som sin finländska kamrat i kön.

Träffen var en informativ och nyttig kväll som ledde till bättre förståelse och bra kontakt mellan ifisk och vänstern. Den kontakten skall ytterligare fördjupas. I ifisks planer ingår nu en tanke på ett eget seminarium med fler representanter från olika politiska partier och samfund.

musta.gif (807 Byte)

Text: ifisk
Foton: Vänsterförbundet / ifisk  

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)