musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

03.03.2005 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskOrganisationerna i utveckling


arrow.gifSvenska kulturfonden

musta.gif (807 Byte)


arrow.gifSvenska samskolan
    i Tammerfors
 [zoom]

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)En diskussion om det sociala kapitalet

Det sociala kapitalet var temat under den finlandssvenska organisationskonferensen som samlade 170 deltagare i svenska samskolan i Tammerfors den 11 - 12 februari 2005. Bland deltagarna fanns Svenskryska föreningens (SRF) ordförande Tanja Enberg och I-Fisks ordförande Gerd-Peter Löcke. Svenska kulturfondens verksamhetsplan innehåller fyra olika strategier, de sociala rummens strategi, de vertikala rummens strategi, de fysiska rummens strategi och det svenska språkets strategi. Under organisationskonferensen presenterade direktör Krister Ståhlberg de sociala rummens strategi. Organisationskonferensen arrangerades i samarbete med Svenska studiecentralen. 

SRF och I-Fisk skapar socialt kapital
För SRF och I-Fisk var det bra att få bekräftelse på sina strategiska insatser. Båda föreningar håller för inspektion. I-Fisk sysslar ju uttryckligt med de vertikala rummens och det svenska språkets strategi. Fast gruppens välbefinnande som ”kapital” är problematiskt och teoretiseringen bristfällig, så kan vi hålla med Markku T. Hyyppäs nätverksteori av socialt kapital: För ett funktionerande nätverk behövs det goda horisontella kontakter mellan människor (bonding). Utöver denna tillit behövs det även horisontella kontakter mellan olika grupper (bridging) och förmedlingsförmågan mellan informellao och formella institutioner (linking), s.k. vertikala kontakter. På så sätt ligger I-Fisk bra till i lika definitioner om socialt kapital. Arbetsgruppen skapar en ändamålsenlig växelverkan, har en förmåga att utnyttja människorelationer och skapar nyttobringande sociala relationer för individer inom gemenskapen. 

Sociala kapitalet – giltigheten och problemen
Kimmo Grönlund från Åbo Akademi berättade om det sociala kapitalets utveckling inom samhällsvetenskaperna under det senaste decenniet. Socialt kapital förenar således egenskaper som de flesta av oss anser som eftersträvansvärda. I begreppet ”socialt kapital” ingår både mellanmänskligt förtroende och ett aktivt deltagande i sociala nätverk. Eftersom det har kunnat fastställas att människor som i allmänhet litar på sina medmänniskor också tenderar att lita på de demokratiska institutionerna och delta aktivt i det politiska livet, har socialt kapital även blivit något av en politikerfavorit. Därför är frågan intressant hur man kan investera i socialt kapital och hur man kan öka dess avkastning. Således hoppas vi inom I-Fisk på en rimlig finansiell avkastning på vårt sociala kapital.

musta.gif (807 Byte)

Text: Gerd-Peter Löcke
Mer informationhttp://www.kulturfonden.fi/?pid=32 

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)