musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

00.00.2005 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskIntryck från Östsverige

musta.gif (807 Byte)

Gerd-Peter Löcke i ”östsvensk” hembygdsmiljö
Gerd-Peter i ”östsvensk” hembygdsmiljö  [zoom]

Ida Asplund och Gerd-Peter Löcke
Ida Asplund och 
Gerd-Peter Löcke    [zoom]

Finlandssvensk samlings höstmöte
Finlandssvensk samlings höstmöte  [zoom]

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifFSSs hemsida
musta.gif (807 Byte)

Ifisks ordförande Gerd-Peter Löcke var inbjuden till Finlandssvensk samlings höstmöte i Kantlax den 3 september. Mötet hölls i hembygdsstil och följdes av ett seminarium kring språket och identitetskänslan Österbotten.  

Ida Asplund, Finlandssvensk samlings nya ordförande, är också intresserad av arbetsgruppen Ifisk. Både Ida Asplund och Gerd-Peter Löcke var överens om att båda föreningarna har vissa likheter. Medlemmarna i båda föreningarna är minoriteter men svensktalande invandrare upplever snarare att de befinner sig i en ställning som dubbelminoritet. En minoritet måste ändå alltid göra sin röst hörd, annars får den inte gehör för sina rättigheter hos majoriteten.

Båda föreningarna har som mål att stärka samhörigheten i Svenskfinland. Fast vi har olika områden inom vilka vi bör agera, understöder vi båda en lobbyverksamhet för att medlemmarnas röster skall göra sig hörda i olika sammanhang. Vi är väl medvetna om att staten visserligen iakttar minoritetens (språkliga) rättigheter vid planering och lagstiftning, men stora brister finns i uppföljningen. Om (språk-) lagstiftningen inte implementeras är det inte fråga om en lagstiftning utan om en målsättning och då uppfylls inte heller de internationella konventioner som Finland undertecknat. Det är erfarenheter som också invandrare kan bekräfta.

Seminariet under eftermiddagen gick i en mer lättsamma stil. Dagens mest aktuella ämne var TV-frågan. Jan-Erik Granqvist, ordförande för den österbottniska TV-kommittén, redogjorde för turerna kring diskussionen om sebarheten för Sveriges TV. Också Gerd-Peter Löckes föredrag kring temat svenska ur ett invandrarperspektiv väckte stort intresse. Dessutom presenterade hembygdsforskaren Valfrid Back Kantlax by och Esko Pursiainen höll ett föredrag om Vörårunorna. 

Gerd-Peter sade i sitt föredrag om de nya finlandssvenskarna att det är vanligt att det uppstår fördomar, förutfattade meningar och felaktiga uppfattningar om minoriteter och invandrare över huvud taget i alla kulturer och länder. Enligt Gerd-Peter är och förblir han en utböling i inföddas ögon, men på något underligt vis en accepterad utböling. 

I sitt sammandrag konstaterade Gerd-Peter att en Ifisk-medlem är en accepterad utböling som hellre talar svenska än finska, simmar med strömmen och har en viktig kulturpolitisk uppgift. Dessutom uppmanade han åhörarna att alltid vara uppmärksamma, iakttagande, nyfikna, undersökande och prövande när det gäller samhällsfrågor.

Genom strukturförändringar och olika interna utskott vill föreningarna aktivera sina medlemmar och kanske komma närmare varandra. Båda föreningarna, Ifisk och Finlandssvensk samling, vill förbli politiskt obundna och vill samla invandrare respektive finlandssvenskar med olika politiska åsikter i samma ankdamm.

Ifisk
med vänliga hälsningar från
Ida Asplund och Gerd-Peter Löcke 
Foton: ifisk och fss 

musta.gif (807 Byte)

Gerd-Peter Löckes föredrag publiceras på Ifisks hemsidor inom kort.

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)