musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

04.11.2005 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskFotbollslag med invandrarbakgrund 

musta.gif (807 Byte)

Christian Thibault
Christian Thibault 

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifCosmos Juniors
musta.gif (807 Byte)

Stressen i fotbollslag med invandrarbakgrund ökar

Den 18 oktober rapporterade HBL på förstasidan om en fotbollsmatch där spelare med rötter från hela världen mötte ett lag bestående av domare. Matchen i Helsingfors organiserades av Cosmos Juniors ordförande och I-fisken Christian Thibault som jobbar för att öka toleransen inom finländsk idrott.

Bakgrunden till matchen var den europeiska kampanjen för att med fotbollens hjälp minska rasismen. Men den här gången var det frågan om mer än blotta symboliken. I september mötte FC Botan, som domineras av spelare med turkisk bakgrund, FC Made för att göra upp om den sista fria platsen i division fem. Atmosfären blev mycket laddad när en spelare med utländsk bakgrund misshandlade matchens domare som svar på det gula kortet. Han anföll domaren, som fördes till sjukhuset. Som följd gav Bollförbundets disciplinutskott spelaren spelförbud i femton år och utvisade FC Botan ur serien.

Christian ville ta ställning till incidenten: Trots att det var frågan om ett enstaka fall har det upprört andra lag med invandrarbakgrund. De etniska lagen befinner sig nu i en enorm stressituation. De skulle behöva mer vägledning, inte tillrättavisning. Man borde ha tagit itu med problemet på ett konstruktivare sätt, eftersom laget genast avskedade de spelare som uppfört sig dåligt. Det borde ha funnits en chans att diskutera i stället för att statuera avskräckande exempel. 

De flesta lagen har redan problem med finansiering och organisering och längtar ingalunda efter ett dåligt rykte. På sikt borde det inte finnas etniska fotbollslag, tycker Christian. Men barnen med invandrarbakgrund har svårt att platsa i de existerande klubbarna. Mest för att deras föräldrar inte förstår hur viktig integreringen är för ungdomar. I stället grundar de egna lag som oftast inte fungerar väl socialt.

Inget målkalas
Domarna anser inte att misshandeln ändrat på något. Det har alltid kunnat gå hett till i de lägre divisionerna, oberoende av vem som spelar. Tyvärr visade spelarna från Elfenbenskusten, Kamerun och Brasilien, som Christian sammankallade från olika föreningar, ingen överdriven respekt för domarna och vann matchen med 3-0. Detta var ingen överraskning eftersom allstarslaget hade spelare från högre divisioner, emedan domarna har sina aktiva fotbollskarriärer redan bakom sig. 

Vi tackar Christian för sin enorma insats i kampen mot rasismen och för mera förståelse. Vi vill även tacka Anna Back och HBL som ägnade matchen så stort utrymme på tidningens förstasida.

text

musta.gif (807 Byte)

Text: ifisk och HBL
Foton: ifisk

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)