musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

10.01.2005 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskPartierna tagit kontakt

Evariste Habiyakare
 Evariste Habiyakare

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifÅbo Underrättelse
arrow.gifSFP
musta.gif (807 Byte)

Partierna tagit kontakt med invandrarna

Kommunalvalet 2004 lockade många personer med utländsk härkomst att ställa upp som kandidater. Enligt en snabbgranskning som tidningen Åbo Underrättelser gjorde i oktober 2004 ställde upp sammanlagt 23 kandidater med utländsk bakgrund i Åbo-valet. En av dem var I-Fisks styrelsemedlem Evariste Habiyakare från Rwanda. Evariste ställde upp för Svenska folkpartiet (sfp) och fick 77 röster. Bäst lyckades de grönas Roda Hassan. Med 411 röster var hon den enda invandrarkandidat som fick en plats i fullmäktige, där hon sitter sedan tidigare. 

Invandrarna vill vara med och bestämma
Evariste resumerar valet på följande sätt:
"Personligen tycker jag, att det är bra att invandrarna börjat ställa upp i kommunalvalet. Många utlänningar har vaknat och blivit intresserade av att vara med och bestämma. Men också partierna har tagit kontakt med invandrarna. Och fast jag är nöjd med valet, hade jag som invandrare svårt att nå finländarna. Dels beror det här på att de inte kan satsa lika mycket pengar på en valkampanj. Partierna borde vara aktivare i invandrarfrågor. Partiernas ganska passiv roll betydde i slutändan att finländarna inte visste mycket om oss utlänningar som kandidater. Däremot kunde invandrarnas roll i fullmäktige vara att informera om invandrarna i samhället. i fullmäktige kunde vi bättre kommunicera med beslutsfattarna om invandrare och utlänningar på ett sätt som man nu saknar."

Mäenpää-fenomenet
I Europa kan jag se en skrämmande tendens bland de politiska partierna. De väljer att helst inte associera sig med invandrare. De är kanske rädda att det skulle ge fel bild av partiet. En stor orsak är attityderna gentemot invandrare. Många talar illa om oss invandrare och vi måste få en motvikt till det. När jag jämför förhållandet till invandrare i Åbo och den europeiska tendensen, kommer jag att tänka på ”Mäenpää-fenomenet”. Nu behövs det en motvikt till den felaktiga informationen som läcker ut i samhället. Partierna borde aktivera sig utan göra invandringsfrågan till sitt huvudprogram. Det viktigaste är att de skulle försöka. Invandrarna är en grupp av väljarna. Den är inte stor, men det är en kraft som man kan räkna med. På mig röstade mest invandrare, men också några finländare. Men jag tror att invandrarna får flest röster av andra invandrare som de känner. Om jag ställer upp i nästa kommunalval om fyra år vet jag inte ännu. Jag har inte ännu hunnit analysera valet och vad som egentligen hände. Mycket beror på vilken feedback jag får från väljarna.

musta.gif (807 Byte)

Text och foto: Gerd-Peter Löcke
I-Fisk tackar tidningen ÅU för sin insats under kommunalvalet 2004. Stefan Norrgård artikel om kommunalvalet publicerades den 28 oktober 2004

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)