musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

03.02.04

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fisk Klockriketeatern

musta.gif (807 Byte)

Klockriketeatern

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifwww.klockrike.fi
musta.gif (807 Byte)

Teater Lensovet från S:t Petersburg besöker Klockriketeatern

Teater Lensovet från S:t Petersburg besöker Klockriketeatern i Helsingfors första veckan i februari 2004 med en spännande ny dramatisering av Leo Tolstojs Anna Karenina. Föreställningen, som fått namnet Karenin. Anna. Vronskij, har dramatiserats och regisserats av Gennadij Trostjanetski.

Föreställningens regissör tycker, att Anna Kareninas berättelsen inte är så enkel och banal som man kanske först tänker sig: en berättelse om kärlek, otrohet och död. Relationerna mellan huvudpersonerna kan få oväntade drag när man ser på dem från ett nytt perspektiv.

Karenin (Vladimir Matveev) har förmågan att älska, förlåta och förstå det han trodde var omöjligt. Anna (Jelena Krivets) rivs inte mellan sin pliktkänsla till sin familj och sin passion till älskaren, utan mellan kärlek till båda parter. Vronskij (Oleg Fedorov) är inte en lättsinnig officer utan en känslig människa, som inte trodde han kunde uppleva känslor med sådant djup. Regissören har valt endast denna handling, och de andra personerna förblir bipersoner till den. Vi får se Kitty (Alexandra Kamtjatova), Dolly (Nadegda Fedotova) och Serpuhovsky (Aleksej Torkover).

Teater Lensovet
Teater Lensovet grundades år 1933 i S:t Petersburg, och firade alltså sitt 70-årsjubileum år 2003. Teaterns 70-åriga historia har bidragit på många sätt till S:t Petersburgs rika teaterliv. Många fina regissörer och skådespelare har arbetat där, bl.a. Boris Sushkevich, Boris Zon och Nikolaj Akimov. I nästan 40 år leddes teatern av den utmärkta skådespelaren och regissören Igor Vladimirov, vars namn sammanflätas med en hel epok av stadens teaterhistoria och vars föreställningar blivit legendariska.

År 1996 tog Vladislav Pazi ledningen på Teater Lensovet. Som en kulturell människa, en känslig konstnär och en begåvad producent har han lyckats utvidga ensemblens kreativitet medan han samtidigt bevarat teaterns traditioner, så att Teater Lensovet idag är en av S:t Petersburgs populäraste teatrar. Fina författare som Nabokov, Berberova, Camus, Bühner, Beckett, Kundera, Show, Schmitt och Mrozek har införts på repertoaren. Den prisbelönta teaterns föreställningar har deltagit i de viktigaste ryska och internationella festivalerna, samt turnerat i Ryssland, Frankrike, Tyskland, Italien, Israel, Sverige, Schweitz, Polen, Tjeckien och nu för första gången i Finland.

Teater Lensovets ensemble, som teaterkritiker skattar som en av de bästa i S:t Petersburg, består av sådana kända namn som Sergej Migitsko, Semen Strugatjev, Larisa Luppian, Konstantin Khabenskij och Michael Poretjenkov m.fl. Teaterns repertoar består av pjäser som baserar sig på ryska och internationella klassiker samt pjäser av moderna författare.

Blijetter
Karenin. Anna. Vronskij på Klockriketeatern, Skillnadsgatan 7,
3., 4., 5. och 6.2. kl 19.00 och 8.2. kl 15.00
Föreställningen spelas på ryska. Ett häfte med synopsis på svenska och finska delas ut till publiken.
Biljetter: 24/17/11 euro, tel: 09-4319 4200, klockrike@klockrike.fi , www.klockrike.fi  eller Luckan 09-170 862

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)