musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
logo5020.gif (1182 Byte)

Löpsedel 

08.09.04

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fisk Island

musta.gif (807 Byte)

Karl, Gerd-Peter, Akeem och Richard (fvth)
[zoom] Karl, Gerd-Peter, Akeem och Richard (fvth)

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifAlþjóðahús
musta.gif (807 Byte)

Multikulturellt besök från Island

Multikulturellt besök från Island, samt positiva tankar om Svenskfinland
Den 17 augusti kom Akeem Oppong från Reykjavik på besök till Helsingfors. Han arbetar med utbildnings- och integrationsfrågor på Alþjóðahús, det interkulturella centret i Islands huvudstad. Eftersom hans sociala och kulturella engagemang ligger nära Ny i stans och I-Fisks blev det givetvis ett besök på Luckan i Helsingfors, vilket ledde till en hel del intressanta diskussioner mellan Ny i stans projektledare och ifiskare Karl Norrbom från Sverige, I-Fisks ordförande Gerd-Peter Löcke från Sverige, Hankens bitr. prof. och ifiskare Richard Owusu från Ghana och Akeem. Speciellt berördes de högaktuella ämnena Integration, Tolerans och Utbildning i sammanhanget invandrare och flyktingar i dagens Europa.

Akeem som själv kom till Island från Ghana för tio år sedan uppfattar sedan länge det finländska samhället som väldigt likt det isländska då det handlar om invandrarpolitik och den tunna policy som finns för denna i dessa två länder. Detta är ju något som är på tapeten nu, vartenda parti i Finland diskuterar som bäst invandrarpolitik, liksom näringslivet, senast mycket intensivt av Risto Penttilä, direktör på EVA. 

Som väl insatt i och mån om invandrar- och flyktingfrågor hade vi givetvis mycket att diskutera, men vi är ännu små i samhället och I-Fisk, Alþjóðahús och Ny i stan hoppas först och främst kunna starta ett informationsutbyte över Norden med ett diskussionsforum för invandrare och flyktingar över Internet. Här skulle det också finnas plats för näringsliv och politiker att uppdatera sig på situationen, som på Island liksom i Finland ter sig mörk men har möjligheter att utvecklas till något bra. Tyvärr måste kanske vi – liksom nu sker kommunalt i Sverige – börja radera namn och födelseorter från meritförteckningar och arbetsansökningar, annars läggs de bort redan vid öppnandet av kuvertet.

För att avsluta lite positivt så tyckte Akeem liksom många av våra utländska kunder i Luckan att finlandssvenskarna är mer öppna och toleranta mot utlänningar än den övriga befolkningen. Detta kommer sig ju naturligt då man lever i en minoritetskultur, vare sig den är den mest förspända i världen eller inte.

musta.gif (807 Byte)

Karl Norrbom 
– som rekommenderar Dagens Nyheters artikel om namnbyten

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)